Realităţile Galaţiului se schimbă, noi, când?

Realităţile Galaţiului se schimbă, noi, când?
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Discuţia extrem de aprinsă în jurul ediţiei din acest an a Eurovisionului mi-a readus în atenţie un alt subiect, de data asta legat de realităţile noastre, ale gălăţenilor, lucruri care se întâmplă în jurul nostru şi de care suntem, cumva, prea puţin conştienţi, deşi se întâmplă aici, lângă noi, aproape.

Cel puţin câteva sute de muncitori străini - o statistică exactă mi-a fost imposibil să găsesc - se află, cel mai probabil, în acest moment în oraşul nostru, încercând, fiecare, să-şi facă un rost, cum se spune, fiindcă în ţările de unde provin - regiuni suprapopulate şi sărace din Asia - ar fi câştigat chiar mai puţin decât aici. Nevoia noastră de forţă de muncă, fie ea necalificată - precum muncitorii în construcţii, la şanţuri, cum se spune, sau prin agricultură - ori calificată - cum ar fi mecanicii, instalatorii, bucătarii, barmanii şi ospătarii - a făcut firmele de intermediere a forţei de muncă să se îndrepte spre aceste zone pentru a găsi oameni. La rândul lor, sacrificiul celor plecaţi la muncă nu a fost mic: familiile s-au îndatorat să-i ajute cu bani pentru biletul de avion, în unele cazuri, sau pentru a plăti onorariile firmelor de intermediere, au lăsat în urmă tot ceea ce cunoşteau şi iubeau, fiind singuri, printre străini.

Având, la rândul nostru, rude şi prieteni plecaţi la muncă în străinătate, te-ai gândi că ştim ce înseamnă şi înţelegem, pe undeva, ce-i costă străinătatea pe aceşti oameni. Dar, cel puţin din ce văd în jurul meu, mai avem de învăţat. Mulţi gălăţeni le aruncă din mers invective în timp ce se află la muncă, pe domeniul public. Alţii îi apostrofează uneori prin autobuze. E drept, nu toată lumea este rea, am înţeles că au fost şi oameni care i-au văzut la lucru, vara trecută, pe soarele de foc, şi i-au întrebat dacă au nevoie de apă sau de mâncare. Dar atitudinea generală este refractară, ideea că "ne fură locurile de muncă" fiind pe buzele tuturor, deşi, de fapt, sunt locuri de muncă pentru care nu se prezintă niciun român, în ciuda anunţurilor repetate de angajare. Şi atunci, ne întrebăm, de unde atâta înverşunare?

Când o să înţelegem că realitatea noastră nu mai este aceeaşi cu cea de acum 20, chiar 10 ani în urmă? Am rămas mai puţini şi am îmbătrânit, iar forţa de muncă tânără şi dispusă la efort vine din altă parte. Da, oamenii aceştia au altă culoare de piele, de regulă, altă religie, alte obiceiuri şi tradiţii, dar, fundamental, îşi doresc şi ei ce ne dorim cu toţii: să fie sănătoşi, să trăiască în siguranţă, să fie iubiţi şi fericiţi.

Chiar ne doare aşa de mult fericirea altora, de nu putem să-i lăsăm să şi-o trăiască?

Citit 1596 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2024 16:15

Mai multe din această categorie:

9 comentarii

  • postat de comunismul
    Marți, 14 Mai 2024 20:30
    5.13.154.***
    oricum a fost un circ eurovisionul! au distrus si semifinalele! si finala! un eurovision dat naibii ca de obicei!
    14
    1
  • postat de cetitor
    Marți, 14 Mai 2024 19:18
    86.120.239.***
    Situația este mai complexā și sunt multe de zis. Dar totuşi cum a susținut statul, toți anii aceștia, familia? Cum a incurajat nataliltatea? Cum a creat condițiile favorabile tinerilor familii? Cum a crescut nivelul de trai?
    12
    6
  • postat de florin
    Marți, 14 Mai 2024 09:38
    86.124.203.***
    Zilele trecute apărea o știre precum că am depășit Ungaria la PIB!De acolo a venit un răspuns trecut cu vederea de media :cum sta Ro la emigrare în comparație cu Ungaria?Cred că acest criteriu este mai imp de cît creșterea PIB și anume cîti români au plecat din tara în 2024 comp cu 2023???
    15
    4
  • postat de florin
    Marți, 14 Mai 2024 09:34
    86.124.203.***
    La Eurovision criticii de muzica nu mai au curajul sa critice !E că în povestea cu împăratul gol!Nu vindecam problema o încurajăm!În Romania am preferat sa plecam nu sa vindecam!Acceptăm la conducerea țării oameni fără școală și ne prefacem că este bine!Nu e bine!
    16
    13
  • postat de Gabriel
    Marți, 14 Mai 2024 09:26
    193.230.156.***
    Nenorociți mai sunt cei care le aruncă invective. Ce-or fi având cu ei? Primitorilor de ajutor social care sunt apți de muncă ar trebui să li se arunce invective (și nu numai invective).
    1
    27
  • postat de tolerantu
    Marți, 14 Mai 2024 08:20
    128.127.117.***
    Cei reduși mintal,fără educație,puturoși si săraci material si cu duhul .Ăia care nu gândesc sunt problema.Cine ce are cu oamenii care vor să muncească cinstit acolo unde românii nu vor.
    1
    26
  • postat de eu
    Marți, 14 Mai 2024 08:06
    86.124.200.***
    Cum adică să-i întrebăm dacă au nevoie de apă și de mâncare?Păi ce,îs urșii de pe Transfăgărășan?Să le dea angajatorul.Cât despre intoleranță,nu cred că poate caracteriza o ceată cum suntem noi,moldovenii ăștia din SE.În mileniul globalizării,ne-a găsit pe noi naționalismul și înjuratul...
    14
    10
  • postat de Gigel
    Marți, 14 Mai 2024 07:33
    5.13.142.***
    Aia cu ne fura locurile de munca e un cliseu preluat de afara, daca le era frica sa nu le fure locurile de munca , alea erau ocupate si nu mai erau adusi din alte tari sa le ocupe.Aceiasi harneala de tipul noi nu ne vindem tara.....o dam gratis.
    1
    26
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 14 Mai 2024 00:22
    5.13.177.***
    Acesta este blestemul acetui popor de hoti agricultori ce suntem de mii de ani! Restul e can 2x! Sau iluzii oftice! Meleagurile sunt UNICE, CAP nu avem.. COZI DE TOPOR ... CATA FRUNZA SI IARBA!
    4
    22

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro