Cimitirele Galaţiului, pline de Paştele Blajinilor. Foarte mulţi credincioşi, în goană după preoţi

Cimitirele Galaţiului, pline de Paştele Blajinilor. Foarte mulţi credincioşi, în goană după preoţi
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

Puhoi de lume, agitație, circulație îngreunată și spațiile verzi transformate în locuri de parcare. Aceasta era atmosfera, duminică la prânz, în jurul Cimitirului ”Eternitatea”. Șoferii care se aflau în zonă, fără a avea treabă în incinta cimitirului, au fost nevoiți să aștepte minute în șir, în coloană, pentru a se putea deplasa.

Intrarea în incinta cimitirului era complet interzisă mașinilor, iar gălățenii care aveau deja experiență din anii trecuți fie lăsau autoturismele pe străzile din apropiere, fie parcau alandala pe lângă gardul cimitirului, pe spațiul verde. Odată trecut de poartă, te îmbia mirosul de grătare și fripturi, deşi, teoretic, grătarele lângă morminte au fost scoase demult în afara legii.  

Este foarte mare dezorganizare 

Oamenii erau nemulțumiți de faptul că au fost nevoiți să care pe distanțe destul de lungi produsele destinate sfințirii și împărțirii în memoria celor decedați. „Dacă ne lăsau să intrăm cu mașina, era mai simplu. Le-am fi parcat cât mai aproape de morminte și circulația pe strada Coșbuc n-ar fi fost dată peste cap. Nu toată lumea avea drum în cimitir. Sunt șocat de faptul că oamenii nu se concentrau decât la ceea ce aveau de făcut în cimitir, fără să fie atenți la traversare sau la mașini. Bieții șoferi ce să păzească mai întâi, mașinile sau pietonii? Dar poate găsim preot mai devreme și ajungem acasă mai devreme”, ne-a spus un cetățean care venise cu pomană în memoria soției sale, pe care o pierduse acum cinci ani. 

Goana după preoți

Odată ajunși la morminte, oamenii, pur și simplu, trăgeau cu ochiul la celelalte morminte și, acolo unde era deja un preot, lumea se aduna buluc sperând că vor reuși și ei să obțină sfințirea produselor pe care le aduseseră pentru pomenire. Oamenii străzii, veniți și ei dis-de-dimineață în cimitir, aveau deja sacoșele pline cu de toate. Se pare că cei mai cu dare de mână au fost rromii, care și în acest an au venit, cu mic, cu mare, la monumentele celor decedați, pentru care au întins mese copioase și au făcut să sfârâie grătarele. La Cimitirul „Sfântul Lazăr” situația era aceeași ca la ”Eternitatea”, însă lucrurile păreau mai relaxate aici și oamenii mai civilizați. Menționăm faptul că, imediat după terminarea slujbelor în biserici, situația s-a mai relaxat, pentru că un număr suficient de preoți a ajuns în cimitire.

Paștele Blajinilor se celebrează în acest an, luni, 13 mai, la o săptămână după Paște. Însă pentru că luni este ziua în care gălățenii merg la serviciu, majoritatea credincioșilor s-au ocupat de mormintele celor răposați și au aprins o lumânare, duminică, 12 mai. În această zi credincioșii aduc la cimitir coșuri cu alimente, printre care ouă roșii, fructe, cozonac, pască, iar slujba de pomenire a celor decedați se termină cu cântarea „Hristos a Înviat”.

Citit 15318 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2024 21:10

3 comentarii

  • postat de Pomeni acum dar să-i pomeniți mai târziu...
    Luni, 13 Mai 2024 18:52
    85.255.233.***
    Intrarea cu mașina este doar pentru oficialități și acoliții lor, se știe! Țineți minte și când votați...
    3
    11
  • postat de Adrian
    Luni, 13 Mai 2024 13:07
    86.124.200.***
    "Dacă ne lăsau să intrăm cu mașina, era mai simplu. Le-am fi parcat cât mai aproape de morminte......"

    Trebuiau lasati toti cu masina in cimitir, sigur era mai bine. :)))))

    Daca s-ar putea sa punem masina direct pe mormant ar fi excelent.
    6
    31
  • postat de maria
    Luni, 13 Mai 2024 09:53
    89.121.200.***
    este inadmisibil ca in ziua de Pastele Blajinilor, si nu numai, cimitirul sa fie plin de gunoaie. Nu s-au ridicat containerele pline de crengi, iar robinetul din spatele cimitirului, singurul de altfel, sa nu existe!
    0
    31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.