Născută în Tecuci, campioana Italiei la patinaj artistic pe role (FOTO şi VIDEO)

Născută în Tecuci, campioana Italiei la patinaj artistic pe role (FOTO şi VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

La doar 15 ani, Daria Alexandra Matei a devenit campioana Italiei la patinaj artistic pe role, după ce, anul trecut, a fost vicecampioană naţională. Pentru că are dublă cetăţenie, română şi italiană, sportiva născută în Tecuci a ales să reprezinte România în competiţiile internaţionale. Prin urmare, la Campionatele Europene de patinaj artistic pe role, care vor avea loc în perioada 31 august - 8 septembrie, în Insulele Azore, Portugalia, va concura pentru România, aşa cum a făcut-o şi la Trofeul Internaţional "Filippini" (Misano Adriatico, Italia), unde a ridicat tricolorul românesc pe prima treaptă a podiumului.

"Am descoperit patinajul pe role pe la vârsta de trei ani, dar pot spune că îl practic dintotdeauna. Aveam şase ani când am participat la primul meu concurs, de la care am şi venit cu o medalie de aur", ne-a mărturisit Daria Alexandra Matei.

Sportiva este elevă la Liceul "Linguistic" (de limbi străine) "Newton Pertini", din Camposampiero (Padova), unde studiază germana, engleza, spaniola şi italiana, pe lângă toate celelalte materii care se învaţă într-un liceu normal.

Cu modestie, Daria spune că este o adolescentă ca toate celelalte: "Îmi place să călătoresc şi patinajul îmi oferă această posibilitate. Iubesc foarte mult animalele - am un căţel care poartă numele unui salt din patinaj, Axel. Nu-mi place cuvântul război şi mi-aş dori să aud doar cuvântul pace şi toţi copiii din această lume să aibă o şansă la fericire", ne-a mărturisit sportiva, atunci când am întrebat-o ce-i place şi ce nu.

Sport şi integrare

Daria s-a născut la Tecuci, judeţul Galaţi, într-o familie de oameni simpli, după cum ne-au spus părinţii ei, Luminiţa Laura Chebac şi Petru Matei: "Am venit în Italia când Daria avea un an, pentru a-i oferi fiicei noastre nu un trai mai bun, ci o stradă nouă, un drum în viaţă diferit de cel pe care l-am străbătut noi".

Pentru că, încă de când era mică, Daria era o fetiţă foarte activă şi dornică de a descoperi lucruri noi, au îndrumat-o să practice un sport: "Patinajul pe role este un sport nou în România, dar în Italia are o vechime de peste 70 de ani şi este foarte popular. La vârsta de trei ani a început să practice acest sport şi putem spune că încă de la primul antrenament a fost fascinată de această lume magică a patinajului pe role. Sportul, de altfel, era mijlocul propice pentru a putea comunica cu ceilalţi copii şi a se integra mai uşor", ne-au povestit părinţii.

Balerină şi patinatoare

"Desigur, am încercat şi alte sporturi în paralel cu patinajul: tenisul - unde am obţinut câteva trofee, înotul, gimnastica artistică şi baletul (danza classica). Această disciplină pot spune că este, pe lângă patinaj, una din marile mele pasiuni. Mă pot mândri şi în balet cu un frumos palmares, participând şi aici la concursuri internaţionale şi câştigând trofee. Pot spune că am avut onoarea să fiu jurizată de către faimoasa balerină italiană internaţională Carla Fracci. Baletul m-a ajutat foarte mult în patinaj", ne-a povestit Daria.

"Toate medaliile şi trofeele sunt importante"

"Pentru mine, toate medaliile şi trofeele sunt importante, fiecare are semnificaţia lui, fiecare are un loc special în inima mea", ne-a răspuns Daria, atunci când am întrebat-o care sunt cele mai importante trofee din palmaresul său sportiv, nominalizându-le pe cele mai recente. În 2017 a fost vicecampioană naţională a Italiei, apoi a urcat pe a doua treaptă a podiumului la competiţia internaţională "Cupa Germaniei", de la Freiburg, unde a reprezentat România. A urmat primul loc la Trofeul Internaţional "Filippini" (Misano Adriatico, Italia) şi bronzul la Campionatul European (Roana - Italia). În 2018 a obţinut din nou locul secund la "Cupa Germaniei", repetând clasarea pe prima poziţie şi la Trofeul Internaţional "Filippini", cărora li s-a adăugat locul al doilea la Trofeul Internaţional "Sedmak Bressan" (Opicina - Italia). "La această competiţie, unde am reprezentat România, am fost premiată de către preşedintele juriului cu marele Trofeu "Speranţa" ("La scommessa sul campione di domani" - Cel mai bun campion de mâine)", ne-a mărturisit Daria.

Şi a urmat, ca o confirmare a talentului său, titlul de campioană naţională a Italiei, la categoria cadeţi, câştigat luna trecută, la Folgaria.

O sută de kilometri zilnic, pentru antrenamente

Pentru a atinge performanţe înalte e nevoie nu doar de talent, ci şi de foarte mult sacrificiu, efort susţinut atât din partea sportivului, a antrenorilor şi, deopotrivă, a părinţilor.

"Daria face zilnic o sută de kilometri pentru a se putea antrena. Iese de la şcoală la ora două, pleacă de acasă şi ne întoarcem seara, la ora nouă-zece. Eu, ca mamă, o însoţesc peste tot unde este necesar. Până noaptea târziu, îşi face temele pentru a doua zi, la şcoală. Noi, ca părinţi, având locuri de muncă umile, facem eforturi foarte mari pentru a o susţine din punct de vedere financiar. În momentul în care un sportiv are competiţii la nivel aşa de înalt, antrenamentele devin din ce în ce mai susţinute, iar deplasările sunt pe distanţe mai mari. Daria stă săptămâni întregi în cantonament, iar când se întoarce trebuie să susţină examene şcolare, pentru perioada în care a lipsit. Este, pot spune, o viaţă de sportiv cu sacrificii, dar în acelaşi timp cu foarte mari satisfacţii", ne-a spus mama Dariei.

"Într-adevăr, în spatele execuţiilor mele există o muncă susţinută, efort şi rezistenţă. Sunt ore întregi de antrenament, pe role şi fără. Ore întregi de pregătire fizică şi coregrafie. Mă antrenez într-un orăşel mic, numit Bovolenta, cu antrenoarea mea, Elisa Facciotti. Parcurg zilnic o sută de kilometri pentru a mă putea antrena şi studiez în maşină în tot acest timp. Sunt antrenamente şi la Ponte di Legno, pentru care parcurg 600 de kilometri, unde mă antrenez cu faimoasa antrenoare Sara Locandro şi cu antrenorul Andrea Aracu. Acolo fac şi testările pentru pregătirea fizică, cu Luca Agliardi. Sunt antrenori şi preparatori cărora le mulţumesc că m-au ajutat să cresc din punct de vedere profesional sportiv şi au crezut întotdeauna în capacităţile mele!", ne-a declarat sportiva.

Sprijinul Federaţiei Române

Chiar dacă primele medalii ale Dariei Matei au fost obţinute departe de ţara natală, ele nu au trecut neobservate de Federaţia Română de specialitate, care i-a oferit sprijinul.

"Desigur, după primele rezultate deosebite ale Dariei, am fost contactaţi de către Federaţia Româna de specialitate, şi datorită acestui fapt Daria a fost înscrisă la CSU Braşov. Pentru aceasta, ţinem să mulţumim din suflet Federaţiei Române, dar în special doamnei antrenoare Luminiţa Delia Ancuţa şi domnului Costin Gheorghe, de la CSU Braşov, pentru că fac tot posibilul pentru a o susţine pe Daria în competiţiile internaţionale", ne-a spus mama sportivei. Care a argumentat decizia ca, la competiţiile internaţionale, fiica ei să concureze sub tricolorul românesc: "Am ales ca Daria să reprezinte România în competiţiile internaţionale şi Italia în competiţiile naţionale pentru a aduce onoare ambelor ţări, atât României, ţara în care ne-am născut, cât şi Italiei, ţara în care suntem oaspeţi. Am putut lua această decizie datorită faptului că avem dublă cetăţenie, atât română, cât şi italiană".

Ce visează Daria

"Fiind româncă, ambii părinţi fiind români, în familia noastră întotdeauna au fost importante tradiţiile şi valorile româneşti. Văzând că am posibilitatea de a reprezenta atât România cât şi Italia, datorită faptului că am dublă cetăţenie, am decis împreună cu părinţii şi antrenorii mei să fac acest lucru şi aşa s-a ajuns la decizia finală. Sunt foarte mândră că pot reprezenta aceste două ţări, este în acelaşi timp o mare onoare pentru mine", ne-a spus Daria.

Când am întrebat-o care este visul său cel mai de preţ, unde şi cum se vede peste zece ani, sportiva ne-a răspuns cu simplitate: "Nu ştiu ce îmi rezervă viitorul, dar visul meu, de când eram mică, este să devin campioană mondială, şi mi-aş dori, într-o bună zi, să pot împărtăşi ca antrenoare din experienţa mea celorlalţi copii, de ce nu, chiar în România.

Aş dori să mulţumesc din suflet tuturor - antrenori, părinţi, familie, preparatori, fizioterapist, coreograf, prieteni, şi nu în ultimul rând câtorva persoane care pentru mine au o importanţă deosebita: Elisa, Stefano, Francesca! Vă mulţumesc tuturor!", a transmis Daria.

Ce înseamnă să fii părintele unei campioane

"Să fii părintele unei campioane naţionale a Italiei pentru noi este o mare onoare ştiind deja anvergura acestei competiţii. Daria a concurat cu 40 de sportive, cele mai puternice din Italia, care fuseseră deja selectate prin campionate regionale, din toate zonele Italiei.

Atunci când un părinte îşi vede fiica plutind graţioasă pe role, în inima lui nu poate fi decât bucurie şi emoţie până la lacrimi, senzaţii pe care cuvintele sunt prea mici pentru a le descrie.

În momentul în care Daria urcă pe podiumul de premiere şi auzim imnul ţării de care ne despart mii de kilometri - aşa cum s-a întâmplat şi anul acesta la Trofeul Internaţional "Filippini" (Misano Adriatico - Italia) - ne simţim mândri că suntem români şi putem demonstra tuturor că diaspora din Italia are şi valori.

Pentru viitor, nu ne dorim decât să fim sănătoşi, cu putere de muncă pentru a putea contribui la realizarea viselor Dariei. Într-adevăr este un copil excepţional... am avut marea şansă să primim de la Dumnezeu acest dar, şi pentru aceasta îi mulţumim zi de zi", ne-au mărturisit părinţii Dariei, Luminiţa Laura Chebac şi Petru Matei.

Sufletul le-a rămas acasă

Chiar dacă s-a născut, pe 15 ianuarie 2003, la Tecuci, Daria Alexandra Matei trăieşte alături de părinţii ei, de 14 ani, în Italia. Şi cu toate acestea, încă se simte legată de ţara natală, dar şi de oraşul părinţilor ei: "În Tecuci, am bunici pe care-i iubesc foarte mult şi care întotdeauna au câte o vorbă încurajatoare pentru mine, acolo am unchi, mătuşi şi verişori. În România, am amintirile din cele mai frumoase vacanţe petrecute alături de ei".

Şi părinţii Dariei se simt ancoraţi de Galaţi şi de România: "De Galaţi ne leagă după atâţia ani foarte multe amintiri plăcute. Eu şi soţul meu acolo am învăţat, am făcut Liceul de Ştiinţe ale Naturii "Emil Racoviţă", am învăţat la Şcoala Postliceală de Tehnică Dentară, în Galaţi ne-am petrecut cei mai frumoşi ani ai adolescenţei noastre. De România ne leagă sufletul care ne-a rămas acolo, lângă părinţii şi fraţii noştri".

Sursa foto şi video: Federazione Italiana Sport Rotellistici

Dacă nu poți vedea VIDEO-ul de mai jos, CLICK AICI

Media

Citit 14763 ori Ultima modificare Joi, 09 August 2018 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.