100 de gălățeni implicați în întreprinderi sociale

100 de gălățeni implicați în întreprinderi sociale
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Până la sfârșitul lunii aprilie 2024, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați a acordat 55 de atestate de întreprindere socială şi 11 certificate de întreprindere socială de inserție.

Economia socială reprezintă ansamblul activităților private cu caracter economic și social, servind interesul general, interesele unei colectivități sau interesele personale nepatrimoniale, prin creșterea incluziunii sociale și furnizarea de bunuri, prestarea de servicii sau execuţia de lucrări. Scopul social urmăreşte realizarea interesului general sau a interesului unei comunităţi şi contribuie la reducerea excluziunii sociale prin ocuparea forţei de muncă, prin îmbunătăţirea accesului la educaţie şi formare profesională, prin furnizarea de servicii sociale persoanelor din grup vulnerabil, urmărind dezvoltarea durabilă, economică, socială şi de mediu.

Conform conducerii AJOFM Galați, luna mai este luna promovării economiei sociale și este dedicată organizării diferitelor evenimente sau acțiuni de mediatizare a domeniului economiei sociale, având drept scop dezvoltarea locală și cetățenia activă, cooperarea și solidaritatea socială. Astfel, unul dintre cele mai importante principii ale economiei sociale îl reprezintă prioritatea acordată individului şi obiectivelor sociale față de creșterea profitului.

Conform Registrului Unic de evidență a întreprinderilor sociale (RUEIS), până la sfârșitul lunii aprilie 2024, AJOFM Galați a acordat 55 de atestate de întreprindere socială, cu următorul status: 26 atestate valabile, 1 expirat, 5 suspendate și 23 atestate retrase. De asemenea, cele 11 certificate de întreprindere socială de inserție acordate au avut următorul status: 2 certificate valabile, 1 expirat, 8 retrase.

Printre domeniile de activitate ale firmelor gălățene de economie socială se numără fabricarea de articole textile, fabricarea parfumurilor și a produselor cosmetice, activități generale de curățenie a clădirilor, întreținerea și repararea autovehiculelor, plasarea forței de muncă, asistență stomatologică, activități de întreținere corporală, contabilitate, audit financiar și consultanță în domeniul fiscal, spălarea și curățarea articolelor textile și a produselor din blană, testări și analize tehnice, restaurante, fabricarea de saltele și somiere, activități ale bazelor sportive, prepararea de mâncăruri, fabricarea sucurilor de fructe şi legume.

Conform conducerii AJOFM Galați, la finele anului 2023, numărul total de salariați din întreprinderile economiei sociale era de 91, iar numărul de voluntari – 9.

Citit 1658 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Mai 2024 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.