Lumea (ni) se schimbă. Şi Eurovision dă tonul!

Lumea (ni) se schimbă. Şi Eurovision dă tonul!
Evaluaţi acest articol
(55 voturi)

„All you freaks, welcome home!”, a strigat, la finele actului său artistic din prima semifinală Eurovision Song Contest, Magara din San Marino. Cum ar veni, într-o traducere aproximativă: „Toţi ciudaţii, bine aţi venit acasă!”. Artista se referea la mesajul momentului său artistic. Dar mie mi-a zburat mintea mai departe. Şi m-am gândit, dacă TVR 1 ar fi transmis competiţia, câţi dintre artiştii care au urcat pe scenă ar fi catalogaţi de unii dintre noi drept „ciudaţi”. Diferiţi, dar nu în sensul bun ori măcar creativ al cuvântului. Ci peiorativ.

Recunosc cinstit, în noaptea de sâmbătă spre duminică mi-am dorit cu ardoare ca Slimane, reprezentantul Franţei la Eurovision, să fie marele câştigător. „Mon Amour”, o melodie de dragoste, nu era tocmai în canoanele Eurovision. Dar interpretarea artistului a fost tulburătoare! Mai ales când se îndepărta la peste un metru de microfon şi cânta a capella de pica, înfiorat, varul de pe pereţi! Însă asta nu înseamnă că nu am apreciat cu mintea şi sufletul, la adevărata valoare, momentele artiştilor din Elveţia, Croaţia, Ucraina, Italia, Portugalia, Israel şi Irlanda!

Da, Irlanda, care a fost reprezentată de Bambie Thug, o persoană non-binară, la fel ca Nemo din Elveţia, care a câştigat trofeul. Am spus-o încă din semifinală, în rubrica ”Tv mania”, că performanţa lui Nemo mi s-a părut briliantă. Dar a fost depăşită de emoţia uriaşă pe care mi-a transmis-o francezul.

Desigur, dau în clocot păreri că Eurovision nu (mai) e concurs muzical, ci politică şi mult circ. Vorba prezentatoarei Petra Mede: „Suntem disprețuiți fiindcă suntem prea gălăgioși, prea sclipicioși, prea superficiali”. Dincolo de actul artistic, care uneori pare ţintit să şocheze, de linia melodică – uneori inexistentă, contează  mesajul! De-a lungul anilor, am avut melodii care abordau subiecte importante, precum sănătatea mentală sau provocarea stereotipiilor de gen. Dar și cântece de genul: „N-o să mai fie supărare/ Când mâine faci o cântare/ Și te plimbi ca vodă/ Cu «pendula» slobodă” – „There will be no sorrow/ When you sing tomorrow/ And you walk along/ With your ding dang dong”.

Mă întorc la Nemo şi mă întreb dacă cei care sunt scandalizaţi de fustiţa şi de penele lui roz ar fi fost la fel de intrigaţi dacă purta o ţinută… „obişnuită”. Ar ajunge la urechile lor vocea minunată, interpretarea impecabilă şi mesajul piesei şi ineditul actului artistic?

Îmi zboară gândul la Dana International, la Netta şi la Conchita Wurst. La modul în care au intrigat - poate mai mult ca Nemo - la momentul la care au câştigat Eurovisionul. Iar acum, copiii români le cântă cântecele prin festivaluri. Da, da, chiar sâmbătă am ascultat „Rise Like a Phoenix”, făcută celebră de „femeia cu barbă”… Peste un an-doi, câţi vor cânta „The Code” în concursuri muzicale?

Cert e că lumea se schimbă. Iar Eurovision dă tonul. Poate are dreptate Nemo spunând: "I broke The Code and I broke the trophy. Maybe the trophy can be fixed. Maybe Eurovision needs a little bit of fixing too” – „Am spart Codul și am spart trofeul. Poate că trofeul poate fi reparat. Poate că și Eurovision are nevoie de puțină reparație”.

Poate că şi Lumea în care trăim ar avea nevoie de mici reparaţii. Şi de spargerea unor stereotipii..

Citit 1933 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2024 00:51

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

  • postat de comunismul
    Luni, 13 Mai 2024 19:45
    5.13.154.***
    oricum tvr-ul numai vrea ca romania sa participe! macar daca acceptau inna minelli raluka alexandra stan sau mai stiu eu cine! dar asa cu nume gen roxen olivia addams eva timush sau mai stiu eu care! nu facem nimic!
    12
    2
  • postat de eu
    Luni, 13 Mai 2024 15:56
    86.124.200.***
    De acord că se promovează cretin această diversitate de gen.Chiar dacă m-aș uita la tv,ar trebui să încep să simt nevoia să umblu/mi se umble în beci?Nu înțeleg!Am puterea de a alege
    13
    6
  • postat de Cristea Mircea
    Luni, 13 Mai 2024 15:17
    86.124.200.***
    Am nevoie de un cazier Petru sezonier în Germania
    14
    0
  • postat de Gigel
    Luni, 13 Mai 2024 08:12
    5.13.142.***
    Prea multi bani, prea mult timp liber si prea multe besini.Parlamentul European ar trebui desfiintat sau reformat din temelii. La fel si Comisia Europeana si Banca Mondiala.
    15
    12
  • postat de @florin
    Luni, 13 Mai 2024 07:46
    86.124.200.***
    Viața mea este prea prețioasă pentru a mă uita la așa ceva.Deci,nu sunt intrigat de nimic pentru că nu mă uit.Am telecomanda în mână și sar peste sebi ghiță,varanul,alexandrescu sau orice gadină securistă atentează la sănătatea mea mintală.Îmi pare rău că am aflat ce e aia non binar,chiar nu țineam
    13
    16
  • postat de pro
    Luni, 13 Mai 2024 06:37
    213.233.85.***
    Cand sunt impuse ostentativ: diversitatea, integrarea, toleranta fata de cei diferiti devin distructive pentru proiectul european si pentru cultura europeana. Inlocuim kilt-ul cu fustita roz? Mi-ar fi placut sa vad la Eurovision: Celtic woman, Riverdance, Andre Rieu-cultura europeana adevarata!
    13
    17
  • postat de florin
    Luni, 13 Mai 2024 05:30
    86.124.203.***
    Doamne ferește!Bine că România nu a mai participat!Sa întins coarda prea mult !Nu mai contează vocea contează doar promovarea unei anumite părți ale societății!Ne mirăm că tinerii au tot felul de deviații dar cu publicitatea mondială din ultimele zile asta e model de urmat!
    13
    15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.