Remember. Filippo Brunelleschi (1377-1446)

Remember. Filippo Brunelleschi (1377-1446)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sculptorul florentin Filippo Brunelleschi s-a născut în 1377, la Florența. A primit o educație aleasă, cuprinzând matematica și literatura, dar înclinațiile artistice l-au făcut să se alăture ca ucenic ghildei mătăsarilor, bijutierilor și lucrătorilor în bronz şi alte metale, unde a devenit în 1398 "maestru bijutier".

Prima sa lucrare, făcută pentru baptisteriul Catedralei florentine "Santa Maria del Fiore", a fost relieful "Sacrificiul lui Isaia" (în anul 1401). Activitatea sa ca sculptor cuprinde capodopere precum "Profeții", "Părinții Bisericii", "Crucifixul Capelei Santa Maria Novella", "Evangheliștii".

Brunelleschi a fost inițiatorul unei noi ideologii în arhitectură și unul dintre promotorii Renașterii italiene timpurii. Printre operele arhitecturale care i-au adus faima se află loggia Spitalului Inocenților și Domul "Santa Maria del Fiore", a cărui cupolă construită fără proptele de sprijin este considerată o capodoperă a arhitecturii italiene a secolului al XV-lea. S-a stins din viață pe 15 aprilie 1446, la Florența.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 461 ori Ultima modificare Duminică, 14 Aprilie 2024 12:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.