Ce luăm în calcul când ne dorim un câine

Ce luăm în calcul când ne dorim un câine
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Adopția unui câine este o decizie importantă. Dacă nu se întâmplă să salvezi un câine dintr-o situație-limită, caz în care nu mai contează nici rasa, nici dimensiunile, nici vârsta, este bine să cântărești mai multe lucruri înainte de a lua o decizie, pentru a te asigura că alegi câinele potrivit pentru tine și stilul tău de viață.

Pedigree, metis sau rasă mixtă?

Avantajul alegerii unui câine cu pedigree (cunoscut și ca rasă pură) este că vei ști la ce să te aștepți.

Poți estima că prietenul tău patruped va avea o anumită dimensiune, o anumită lungime și textură a blănii, caracter, nivel de energie și vei fi avertizat cu privire la potențialele probleme de sănătate care pot afecta anumite rase. 

Există un anumit grad de previzibilitate și pentru rasele metise. Acestea au părinți din două rase pure diferite, dar poate fi dificil să se știe care rasă anume va stabili aspectul și personalitatea câinelui tău. 

Partea grea începe cu rasele mixte (corcituri). Acestea au un istoric non-pedigree vast, deși uneori pot fi recunoscute unele caracteristici ale rasei. Unul dintre avantajele raselor mixte este că adesea sunt mai sănătoase, moștenirea lor genetică fiind variată, iar problemele ereditare, minore.  

Pui sau câine adult?

Evident, puii sunt irezistibili, dar nu neapărat alegerea perfectă pentru tine și locuința ta. Dacă adopți un pui, este absolut necesar să ai timp pentru el.

Dresajul e amuzant, dar dificil – va trebui să îl înveți tot, de la mersul la toaletă până la mersul în lesă. 

Dacă ești pentru prima dată proprietarul unui câine, unul mai în vârstă poate fi mai potrivit cu stilul tău de viață.

Majoritatea câinilor adulți vor fi deja dresați și obișnuiți cu socializarea. Asta nu înseamnă, totuși, că treaba este încheiată, va trebui să îl obișnuiești cu tine și cu noul lui ambient. Nu este adevărată vechea zicală că “nu poți învăța un câine bătrân trucuri noi”, deoarece câinii învață toată viața.

Din păcate, unii câini adulți ajunși la adăposturi nu au avut norocul să aibă un cămin iubitor în trecut, așa că trebuie ținut cont de ”bagajul emoțional”. Acești câini au nevoie de multă dragoste, timp și răbdare, dar vei avea un prieten pe viață. 

Mascul sau femelă?

Ce alegem, un mascul sau o femelă? Decizia o luăm conform preferinței personale. Unii proprietari spun că femelele sunt mai ușor de dresat și tind să fie mai iubitoare.

Masculii sunt considerați mai hotărâți, dar castrarea îi poate face un pic mai ușor de manevrat, dacă devin prea îndrăzneți și prea încrezători (deși asta variază în funcție de vârsta castrării câinelui și de personalitatea sa).

Citit 1281 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Mai 2024 15:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.