„Nunta din Moldova”, pe scena Palais des Glaces din Paris (FOTO)

„Nunta din Moldova”, pe scena Palais des Glaces din Paris (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Mitul miresei care-şi caută alesul, magia Sânzienelor, pitorescul măştilor populare, jocurile şi tradiţiile de nuntă din Moldova - cu nelipsitul colac al mirilor şi cinstirea nuntaşilor cu ţuică şi vişinată - au ajuns pe scena Teatrului Palais des Glaces din Paris. „Nunta din Moldova” a fost momentul artistic al trupei „JoY ART Theatre junior” din Galaţi, care a reprezentat România la Festivalul de folclor „Les Lumieres de Paris” din Franţa. A fost a cincea experienţă artistică internaţională pentru trupa de teatru formată din adolescenţi talentaţi şi expresivi, coordonați de actrița și regizoarea Oana Preda.

„«JoY ART Theatre junior» a jucat pe o scenă de teatru în centrul Parisului! Eu nu am jucat pe o scenă în Paris până acum. Copiii mei, da! Bucuria lor este și bucuria mea! Mulțumim organizatorilor Festivalului «Les Lumieres de Paris»!”, mărturisea, într-o postare pe pagina sa de Facebook, actriţa şi regizoarea Oana Preda. Despre această trupă de teatru, care aniversează opt ani de existenţă, aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”.

Participarea la festivaluri internaționale este deja o tradiție pentru „JoY ART Theatre junior”. După Macedonia de Nord, Italia, Muntenegru şi Cehia, Franţa a fost a cincea experienţă artistică peste hotare. Echipa care ne-a reprezentat la Paris a fost formată din: David Alexandru Gheorghe, Daria Mațoian, Alexie Dolea, Cristiana Rapotan, Bianca Secuian, Denissa Dănăilă, Sonia Sandu, Robert Anghel, Ioana Sima şi, desigur, Oana Preda.

Colacul în valiză şi repetiţii pe holul hotelului

Aventura în Franţa a început cu o noapte nedormită în călătoria spre aeroport şi a continuat cu o repetiţie înainte de spectacol, pe holul hotelului, în zona lifturilor. Au urmat parada participanţilor, în zona Turnului Eiffel, şi apoi festivalul în sine – reprezentaţiile artistice, pe scena Teatrului Palais des Glaces. La această ediţie au participat mai multe ansambluri bulgăreşti, dar şi artişti sârbi, muntenegreni, ucraineni, georgieni, francezi şi bolivieni. În cadrul festivalului, fiecare ţară îşi prezintă prin mişcare, muzică, dans, costume, tradiţiile şi obiceiurile.

Pentru că „JoY ART Theatre junior” este o trupă de teatru, Oana Preda a creat pentru tinerii actori un moment de poveste – „Nunta din Moldova”. În spectacolul realizat se regăsesc mitul miresei care îşi caută alesul, dar şi înfruntarea feciorilor – cel ales de mireasă şi cel respins, fiecare cu propria ceată: de o parte, Sânzienele, de cealaltă, Mascaţii. Desigur, măştile populare sunt creaţia actorului şi folcloristului Paul Buţa, care a îmbogăţit acest moment cu comorile lui!

Urmează răpirea miresei, înfrângerea mirelui, intervenţia salvatoare a Sânzienelor şi nunta propriu-zisă, cu joc şi veselie. Evident, apare naşa cu colacul mirilor şi, în vreme ce pe scenă încă se joacă româneşte, mirele şi mireasa coboară în public, împărţind spectatorilor bucăţi de colac proaspăt şi gustos, cinstind doamnele cu păhăruţe cu vişinată, iar pe domni, cu ţuică. Desigur, toate autentic româneşti, aduse din Galaţi, în valiză. Mai trebuie spus că Oanei Preda nu i-a fost simplu să creeze „Nunta din Moldova” pentru că, în genere, miturile şi poveştile noastre populare nu au tocmai un final fericit…

Plachetă-trofeu şi maraton turistic

„Nunta din Moldova” se bucură mereu de succes, spectatorii fiind fascinaţi de măştile populare, dar mai ales de frumuseţea şi de expresivitatea protagoniştilor. Aşa că se filmează şi se fac fotografii pe tot parcursul reprezentaţiei. Deşi festivalul nu este unul competitiv, de această dată, actorii gălăţeni au primit o plachetă-trofeu, în semn de recunoaştere a uimitoarei lor performanţe artistice. O bucurie în plus pentru tinerii actori care, având deja experienţa scenei şi a festivalurilor, trăiesc altfel emoţiile, sub presiunea dorinţei de a fi cei mai buni. „Realizarea este, în primul rând, a lor. Suntem o echipă!”, ne-a spus Oana Preda.

Revanşa pentru oboseala călătoriei şi pentru emoţiile festivalului şi-au luat-o vizitând cât mai multe obiective din Paris. Chiar dacă asta a însemnat un maraton, şi mai solicitant! Dar a meritat fiecare clipă: „Am copii foarte buni şi am încredere în ei. Pentru două dintre fete a fost prima ieşire în străinătate, fără părinţi, cu avionul. Despre cea mai mică, în vârstă de doar zece ani, mi-au spus părinţii că e total schimbată de când s-a întors. Pe mulţi dintre copii i-am dus pentru prima dată în străinătate: au văzut lucruri noi şi au învăţat din această experienţă! Sunt mulţumită şi bucuroasă că am contribuit la dezvoltarea lor nu numai profesional, ci şi în plan personal”, ne-a mărturisit Oana.

Proiecte noi, pe o scenă nouă

„Noi în România nu am avut invitaţii până acum, doar în străinătate”, ne-a spus cu sinceritate Oana Preda când am întrebat-o dacă ar putea prezenta „Nunta din Moldova” şi pentru publicul gălăţean. Am aflat, însă, că, după „Play Shakespeare”, cel mai recent spectacol jucat pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, trupa „JoY ART Theatre junior” are deja în lucru noi proiecte. „Avem în vedere o colaborare cu Teatrul pe Ţeavă: să facem mai multe spectacole, dar împărţiţi, în patru-cinci-şase personaje. Încercând să-i pun pe toţi 14 în valoare, în acelaşi spectacol, ne-ar trebui şi un spaţiu pe măsură. Dovadă că la «Play Shakespeare» am umplut scena Teatrului Dramatic”, ne-a dezvăluit Oana Preda. Regizoarea a găsit deja textele potrivite pentru tinerii actori, a început repetiţiile şi urmează să treacă la mişcarea scenică.

În mod sigur, scena Teatrului pe Ţeavă îi va pune în valoare, aşa cum a făcut-o şi când a constituit cadrul perfect pentru fotografiile oficiale din „Play Shakespeare”.

Citit 2062 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2024 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.