Viața modernă afectează sexualitatea și fertilitatea

Viața modernă afectează sexualitatea și fertilitatea
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Obiceiurile milenare ale speciei umane sunt puse la încercare, pentru că societatea din zilele noastre ne impune un stil de viaţă dinamic. Petrecem foarte mult timp în spaţii închise, de multe ori în aceeaşi poziţie, în faţa calculatorului, mâncăm ceva „pe fugă” şi de obicei semipreparat. Toate aceste lucruri ne afectează capacitatea reproductivă.

În zilele noastre, munca, mâncatul, dormitul, alte obiceiuri au suferit modificări, iar asta își pune amprenta asupra funcțiilor de bază ale organismului uman, inclusiv cea reproductivă. Există o multitudine de motive pentru care o femeie nu poate rămâne foarte repede însărcinată, începând de la un dezechilibru alimentar, supraponderabilitate, stres, vârstă, obiceiuri nocive (consum de alcool, fumat), sedentarism. Iată principalii factori care influențează decisiv fertilitatea, atât la femei, cât și la bărbați.

Alimentația

Ceea ce mâncăm zi de zi poate ameliora calitatea ovulaţiei unei femei sau a spermei, în cazul bărbaţilor. Opţiunea pentru grăsimile mononesaturate (măsline, ulei de măsline, ulei de arahide, de nuci, susan) şi grăsimile polinesaturate (uleiul de porumb, soia, floarea-soarelui, peştele gras) în detrimetrul celor saturate (carne roşie, unt) şi a celor „trans“, pe care le găsim mai ales în alimentaţia industrială (margarină, fast-food, produse de patiserie), aduce clar un beneficiu organismului uman, inclusiv în planul fertilităţii. Devine astfel importantă evitarea unui obicei alimentar des întâlnit, şi anume consumul de produse lactate degresate. Degresarea este un proces de separare a grăsimilor din produsele lactate prin centrifugare, astfel că în produsele rezultate se creează un dezechilibru între substanţele solubile în apă, ce se găsesc în cantitate mai mare decât cele solubile în grăsimi, proporţia de vitamine şi hormoni fiind dezechilibrată. De aceea este de preferat sa consumăm unul, două produse lactate întregi pe zi, ce au în compoziţie toate elementele benefice. De asemenea, este indicată diminuarea sau chiar înlăturarea din alimentaţie a produselor cu indice glicemic ridicat, adică a celor care ne cresc rapid glicemia (zahăr rafinat, făină albă, cartofi, sucuri, patiserie etc).

Consumul lor antrenează o creştere importantă a secreţiei de insulină, hiperinsulinemia repetată alterând procesul de ovulaţie. Alimentele cu index glicemic scăzut (cum sunt cerealele, făina integrală, legumele, fructele) sunt cele care trebuie  favorizate în alimentaţie. În ceea ce priveşte proteinele, cele de origine vegetală trebuie să constituie mai mult de 50% din aportul proteic total, iar domnii trebuie să se abțină în a cosuma soia în exces. În privinţa consumului de vitamine şi minerale, acidul folic este foarte important pentru că reduce riscul de anomalii ale tubului neural şi rata avorturilor spontane. De asemenea, are un efect pozitiv asupra ovulaţiei şi a spermei. Foarte important este şi aportul de calciu şi zinc.

Greutatea 

Specialiștii vorbesc de supraponderabilitate de la un indice de masă corporală mai mare de 25 şi de obezitate de la un indice peste 27. Indicele de masă corporală se calculează astfel: greutatea raportată la înălțimea la pătrat (G (kg)/ h*h (m)). Obezitatea în sine nu înseamnă infertilitate, dar se corelează cu creşterea riscului, de aproximativ 3 ori. Păstrarea greutăţii adaptate la înălţimea pe care o avem este un lucru esenţial nu numai pentru partea de fertilitate, dar ne fereşte şi de asocierea altor tulburări metabolice, hormonale, cardiovasculare, articulare şi lista poate continua. În extrema cealaltă, lipsa aportului alimentar sau aportul caloric foarte mic duce la grave tulburări hormonale, cu dereglarea ciclului menstrual.

Consumul de alcool

Un studiu danez a arătat că un consum de 10 pahare de vin, în perioada în care cuplul doreşte să conceapă un copil, creşte semnificativ riscul de avort spontan. De asemenea, consumul de alcool poate perturba ciclurile menstruale şi scade calitatea ovulaţiei. Se recomandă scăderea consumului de alcool cu trei luni înainte de procreere, această perioadă fiind un ciclu de maturare al unei noi serii de spermatozoizi.

Fumatul

Fumatul poate diminua fertilitatea într-o manieră importantă: mai mult de 4.000 de substanţe au fost izolate din fumul de ţigară, 400 dintre ele fiind carcinogene şi mutagene,  alterând astfel calitatea ovocitului şi spermatozoidului. Mai mult, femeile care fumează au nevoie de o perioadă de timp aproape dublă, pentru a rămâne gravide (în medie, de la șase luni până la peste un an). Diminuarea fertilităţii este strâns corelată cu gradul tabagismului, adică numărul de ţigarete fumate pe zi şi vârsta debutului. Un fapt îmbucurător, însă, este acela că efectele negative ale fumatului sunt în mare parte reversibile. La bărbaţi, fumatul este implicat în mai multe afecţiuni: probleme de disfuncţie erectilă ce sunt reversibile într-o anumită măsură în cazul renunţării la acest viciu; alterarea parametrilor spermei: diminuarea numărului acestora, dar şi diminuarea vitalităţii şi mobilităţii lor, alterarea morfologiei spermatozoizilor.

Consumul de canabis

Consumul de canabis are clar un impact negativ asupra fertilităţii masculine, prin reducerea volumului de spermă, a numărului de spermatozoizi, a vitezei lor prin creşterea acesteia la început şi apoi diminuarea ei când se apropie de ovul, cu efect negativ asupra fecundării.

Contact sexual zilnic

Dacă este contraindicat contactul sexual în exces, nici contactul sexual numai în ziua ovulației nu este o idee bună, pentru că astfel scad șansele de a rămâne însărcinată. Explicația este foarte simplă: odată ce este eliberat, ovulul are o durată de viață de 12 sau 24 de ore, în vreme ce sperma poate supraviețui 3-5 zile după actul sexual. Nu uita că fereastra fertilității începe cu 2-3 zile înainte de ovulație, continuă în ziua ovulației și încă o zi după ovulație.

(articol realizat din surse online)

 

Citit 918 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Mai 2024 13:36

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro