Facilităţi la angajarea persoanelor cu dizabilităţi

Facilităţi la angajarea persoanelor cu dizabilităţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Încă nu suntem la nivelul ţărilor europene în care persoanele cu dizabilităţi îşi au locul lor în societate şi un rost în lume. La noi, toate măsurile se iau de la distanţă, fără o implicare a efectivă a celor în drept s-o facă. Tinerii cu nevoi speciale rămân în continuare undeva la marginea societăţii. 

Singurii care îi ajută sunt cadrele didactice cu suflet mare care ţin în permanenţă contactul cu ei şi care au descoperit de-a lungul timpului problemele cu care se confruntă. Printre aceşti dascăli cu suflet mare se numără şi directoarele Şcolii de Arte şi Meserii „S. Mehedinţi” – Anca Roşca şi Mariana Buruiană. 

În contextul actualei crize economice, profesorii din această instituţie de învăţământ s-au gândit să deruleze proiect prin Programul „Leonardo da Vinci” al cărui scop este angajarea tinerilor cu nevoi speciale pe piaţa muncii.

„Suntem şcoala coordonatoare de proiect şi avem ca parteneri unităţi din Spania, Scoţia şi Turcia. Astăzi avem un fel de târg al locurilor de muncă şi am invitat reprezentanţi ai firmelor unde ne desfăşurăm de obicei practica, pentru a le înlesni absolvenţilor noştri întâlniri cu posibili patroni care-i vor putea angaja. 

Pe lângă faptul că şcoala noastră pregăteşte tineri apţi pentru muncă în nişte sectoare în care e nevoie de forţă de muncă (mecanică, tâmplărie, croitorie, industrie alimentară, coafură-manichiură), guvernul oferă şi nişte facilităţi firmelor care angajează tineri aflaţi în dificultate. Patronii primesc de la stat fonduri pentru salariul pe primul an de angajare a persoanelor cu disabilităţi”, ne informează directoarea Anca Roşca. 

„Pentru anumite posturi, prefer absolvenţii acestei şcoli”

Am discutat şi cu Violeta Iaia, patroana unei firme unde eleve de la „Simion Mehedinţi” îşi desfăşoară practica. „La mine sunt patru eleve. Pe două dintre ele am de gând să le angajez după ce-şi vor finaliza studiile. Spre deosebire de restul lumii, tinerii cu dizabilităţi au capacitatea să se ataşeze de locul de muncă şi de patron. Lucru mai rar întâlnit în ziua de astăzi, mai ales în alimentaţie publică – domeniul firmei mele. 

Nu pot să spun că sunt în stare să facă lucruri spectaculoase, dar sunt ocupantele ideale ale locurilor de muncă de nişă şi toţi agenţii economici au aşa ceva în componenţa firmelor lor. Mia ales că există şi facilităţi de la stat la angajarea acestor tineri, cred că societatea trebuie să le acorde mult mai multă atenţie”, ne-a spus Violeta Iaia. 

La începutul lui februarie, zece elevi ai Şcolii „S. Mehedinţi”, alături de câteva cadre didactice, vor face o vizită partenerilor lor de proiect din Spania. „Va fi o ieşire benefică atât pentru noi, pentru că vom vedea cum funcţionează o şcoală pentru tineri cu nevoi speciale din această ţară, dar şi pentru elevii noştri care vor căpăta astfel motivaţii în plus”, mai spune Anca Roşca. 

Aceasta a mai adăugat că seria de întâlniri dintre elevi şi agenţii economici va continua pe toată perioada desfăşurării proiectului şi că speră ca măcar 30 la sută dintre cei 60 de elevi din grupul ţintă să-şi găsească în final locuri de muncă. 

Explicaţie foto: Elevii de la specializarea estetică se ferchezuiesc în aşteptarea angajării la saloanele de cosmetică

Citit 1837 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.