„Ziua părinților de îngeri”, pe 15 octombrie

„Ziua părinților de îngeri”, pe 15 octombrie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege prin care este instituită „Ziua părinților de îngeri”. Actul normativ prevede ca 15 octombrie să devină ziua comemorării copiilor decedați în timpul sarcinii, la naştere sau până la vârsta majoratului”, precizează HotNews.

Actul normativ stipulează ca „părinţii copilului decedat să beneficieze de zece şedinţe de consiliere psihologică gratuite, pe o perioadă de şase luni de la respectiva dată”. Decontarea şedinţelor de consiliere psihologică se realizează de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv municipiului Bucureşti, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Proiectul de lege este inițiat de 66 de parlamentari de la toate partidele politice și a fost votat cu unanimitate de voturi, mai exact 260 de voturi. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, iar legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Potrivit HotNews, în expunerea de motive, inițiatorii invocă faptul că state precum SUA, Canada, Australia sau Marea Britanie comemorează anual, pe data de 15 octombrie, copiii decedați în timpul sarcinii, la naștere sau în primul an de viață (din cauza unor afecțiuni congenitale). Inițiatorii explică faptul că introducerea unei zile de comemorare are scopul de „a promova o mai mare conștientizare a fenomenului și sprijin pentru aproximativ 1 din 4 familii ale căror vieți sunt revocate irevocabil de moartea copiilor lor în timpul sarcinii, la naștere sau în primul an de viață”.

În expunerea de motive se face referire și la faptul că „asigurarea ședințelor de consiliere psihologică este un efort minimal din partea statului, dar care pentru beneficiari poate face diferența dintre o viață normală și una definitiv traumatizată”.

„Efectele unui astfel de eveniment traumatizant includ depresia, anxietatea, schimbările în relațiile sociale, dezvoltarea unor mecanisme de adaptare nesănătoase și tulburarea de stres posttraumatic. Aceste efecte sunt adesea subestimate, înțelese greșit sau trecute cu vederea și numai profesioniștii din domeniul psihoterapiei ar putea contribui decisiv la redresarea emoțională resimțită de enorma pierdere”, se mai arată în document.

Impactul bugetar al legii este de maximum 5,7 milioane de lei.

Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2022 s-au înregistrat aproximativ 1.950 de decese în categoria de vârstă vizată.

Citit 345 ori Ultima modificare Marți, 14 Mai 2024 16:52

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro