GENERAŢIILE CU MUŞCHI DE ŞAHIST

GENERAŢIILE CU MUŞCHI DE ŞAHIST
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Ai muşchi de şahist!” era o glumă pe vremea copilăriei mele, când mai aveam totuşi parte de mişcare, pentru că ne plăcea să ieşim în faţa blocului şi să alergăm cât ne ţineau picioarele. Astăzi, majoritatea tinerilor se laudă doar cu muşchi de... luptător cu ­mouse-ul. Stau numai în faţa calculatoarelor, orele de sport la şcoală sunt insuficiente, nici nu pot fi făcute cum trebuie pentru că nu sunt săli, iar cluburi sportive sunt puţine. E vremea generaţiilor cu diverse afecţiuni ale coloanei vertebrale şi cu rezistenţă minimă la efort. E vremea generaţiilor care suferă din ce în ce mai mult de obezitate.

Doar o oră de sport pe săptămână

Deşi UE recomandă României să mărească numărul orelor de educaţie fizică, sunt elevi care au sportul o singură dată pe săptămână. Este vorba de clasele a VIII-a şi a XII-a. „Ar trebui să fie minim trei ore de educaţie fizică, pe săptămână, la toate clasele. Lipsa orelor de sport conduce la multe probleme de sănătate şi s-a văzut că suntem o ţară fruntaşă când vine vorba de astfel de statistici. Un lucru bun a fost preluarea orelor de sport de la clasele I-IV de către profesori. Înainte, destule doamne învăţătoare preferau matematica sau citirea, în locul mişcării”, spune inspectorul de specialitate la educaţie fizică, Emilian Pătru.

Educaţia fizică pe coridorul şcolii

Doar patru gimnazii din Galaţi au săli de sport: şcolile nr. 3, 11, 13 şi 34. În restul unităţilor, când nu mai este vreme bună ca să poată fi făcute în curte, orele se desfăşoară în săli improvizate, în clase printre bănci, sau pe coridorul şcolii. Este dificil şi pentru elevi şi pentru profesorii care trebuie să stea tot timpul cu ochii în patru să nu se întâmple vreo nenorocire. În mediul rural este şi mai rău. Nu au spaţii nici măcar să depoziteze materialele sportive pe care le-au primit: „Avem foarte puţin spaţiu, că nici măcar o sală de sport improvizată nu ne permitem. Nici unde să depozităm materialele nu avem. Stăm cu saltelele pe holul şcolii”, ne spune directoarea de la Şcoala Brăhăşeşti, Liliana Malache.

Ora de sport pe o tablă de şah

Nici liceele nu stau aşa bine la capitolul săli de educaţie fizică. Sunt patru instituţii, numai în municipiul Galaţi, care nu sunt dotate cu asemenea spaţii: „Traian”, „Energetic”, „Racoviţă” şi „Dunărea”. La aceasta din urmă s-a găsit o soluţie prin amplasarea unei săli tip balon. Însă la Grupul Şcolar „Traian” orele de sport se fac într-un fost atelier. „E greu. Nici aşa nu încăpem, profesorii de educaţie fizică au însă un dar: se adaptează destul de uşor. Peste gaura din parchet, am pus o masă solidă, ca să nu se împiedice elevii. Dar avem nişte stâlpi de susţinere, care pot provoca accidente. La fiecare clasă am un elev-şef care are grijă ca ceilalţi să respecte regulile. Altfel nu m-aş descurca. Avem spaţiu pentru sală, ni s-a promis, dar totul a rămas la nivelul acesta de mult timp”, ne spune profesoara Ştefania Cojocaru.

La „Energetic”, proiectul e gata făcut, studiul de fezabilitate la fel, însă nu au venit finanţările: „Şi noi ne chinuim cu orele de educaţie fizică. Le facem pe holul de lângă cantină. Avem nevoie de sala de sport ca de aer”, declară Olimpia Niţă – directoarea instituţiei. Cam acelaşi lucru aflăm de la Maria Popa – directoarea de la „Racoviţă”. Aceasta ne arată un spaţiu verde imens în curtea liceului, care stă  în aşteptarea fondurilor pentru o sală de sport ca la carte. „Avem şi noi proiectul făcut şi studiile de fezabilitate, de mai multă vreme. Cred că vor expira în curând şi vom fi nevoiţi să reluăm procedurile. Cât e vreme frumoasă fac sportul pe teren, iarna le-am luat zece table de şah ca să facă ceva. Pe coridor e periculos şi nu sunt de acord să-i las să facă educaţia fizică aşa. Şi avem doar o sală de clasă improvizată şi destul de des două clase programate să facă sportul. În sală se intră prin rotaţie, pentru că nu încap 60 de elevi odată. Aşa că măcar fac ceva, joacă şah”, ne lămureşte directoarea de la „Racoviţă”.

Trist este că în ritmul în care se construiesc săli de sport, problema nu va fi rezolvată aşa de curând. De exemplu, în ultimii doi ani, în judeţul Galaţi s-au construit doar două săli: una la Şcoala Nr. 3 şi una la Şcoala din Ţepu. Cum sunt cel puţin două sute de unităţi care ar avea nevoie de săli de sport, ne putem bucura că urmaşii urmaşilor urmaşilor noştri vor putea face orele de educaţie fizică în condiţii corespunzătoare.

Comentariu foto: Orele de sport la „Racoviţă” se fac cum trebuie doar pe vreme bună

Citit 2447 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.