Gigi şi Jana Andreescu - 41 de ani de armonie şi culoare

Gigi şi Jana Andreescu - 41 de ani de armonie şi culoare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Soţii Jana şi Gigi Andreescu sunt o familie admirabilă, din toate punctele de vedere. Amândoi plasticieni valoroşi, amândoi iubitori de frumos, un cuplu ce ilustrează în mod fericit ideea de armonie şi de compatibilitate.

„O legătură pe care o simţi din prima…”

S-au cunoscut în studenţie, la Bucureşti. El gălăţean de câteva generaţii, din familie de intelectuali, ea brăileancă, nepoata celebrului solist de muzică uşoară Jean Moscopol (frate cu mama Janei).

S-au căsătorit în anul I de facultate, în primăvara lui 1971, după examenul de Anatomie artistică. A fost dragoste la prima vedere, „o legătură pe care o simţi din prima”, cum spune, simplu, Jana.

Gigi a invitat-o, din prima zi, la un film cubanez, „O sută de carabine”, la Sala Palatului şi, chiar dacă din film nu-şi mai amintesc prea mult, fiecare ştie cu precizie cum era îmbrăcat celălalt. Au avut profesori buni, atât în liceele urmate separat, Gigi la Galaţi şi Jana la Brăila, cât şi la Bucureşti, la Institutul de Artă Plastică, iar astăzi sunt amândoi nume de referinţă ale plasticii gălăţene şi nu numai.

„Un artist învaţă continuu”

În Galaţi au venit în 1973: Gigi - şef de promoţie, ca muzeograf la Muzeul de Artă - după care, timp de trei ani, a urmat cursuri de perfecţionare la Muzeul Peleş din Sinaia şi un an la Muzeul Naţional de Artă. „Un an am fost lector pentru alte serii de cursanţi, apoi revenind la Galaţi, am mai participat, ca lector principal, la două cursuri de restaurare”. La absolvirea facultăţii, Jana Andreescu a obţinut, prin repartiţie guvernamentală, post pe profesor la Tuluceşti. „Timp de şapte ani am făcut naveta, dar am făcut-o cu plăcere, având atât elevi cât şi colegi buni. Apoi am venit la Casa Pionierilor, actualul Palat al Copiilor, pentru că între timp, în 1977, s-a născut fiica noastră, Irina. La Palat am activat ca profesor de Tapiserie, până în 1991, când, prin concurs, am devenit profesor de Desen la Liceul de Artă, unde sunt şi astăzi”.

Amândoi sunt adepţii ideii că un artist trebuie să înveţe continuu, indiferent câtă experienţă are: „Eu lucrând la muzeu, iar soţia mea într-un colectiv de plasticieni, toţi unul şi unul, la Liceul de Artă, fiind puşi mereu în situaţia de a ne menţine în top, având contact permanent cu arta contemporană, automat acumulăm permanent”, spune Gigi.

Scenografia pe care Gigi Andreescu a realizat-o, de-a lungul timpului, la diverse spectacole a adus elemente valoroase de plasticitate şi de monumentalitate în teatrul gălăţean.

Irina şi Ovidiu

Au trecut 41 de ani de la căsătorie. Faptul că au vorbit, şi profesional, aceeaşi limbă a fost benefic pentru amândoi: „Cariera profesională este strâns legată de familie: nici nu puteam concepe altfel. Baza, esenţa existenţei fiecăruia dintre noi este familia. Au fost şi perioade grele, când era Irina mică, sau când ne-au fost părinţii bolnavi, dar le-am trecut pe toate fără să se vadă în exterior”, afirmă Gigi. „Familia îţi dă împlinirea să poţi să faci ceva. Şi, fiind pe acelaşi profil, am avut permanent, unul în celălalt, un suport extraordinar”, completează Jana.

Acum, Irina, fiica lor, are 35 de ani, este inginer biochimist şi este căsătorită cu Ovidiu Ariton, informatician şi matematician. „Ea este un critic de artă foarte subtil şi avizat, are talent, numai că nu s-a ţinut de artă, având şi un serviciu foarte solicitant. Nu există localitate din Europa unde să ajungă şi să nu viziteze muzeele de artă. Are un simţ al evaluării extraordinar, a reuşit, din ce a văzut şi din ce am discutat, din biblioteca de acasă, educaţia vizuală a avut-o permanent în casă, a urmat şase ani de pian la Liceul de Artă, astfel că partea artistică nu-i e străină”.

„În lucrările noastre vezi familia”

"Dacă te uiţi la lucrările noastre, ai să vezi familia”, afirmă Gigi. „Sunt lucruri umane, naturale. Iar peisajele reflectă locuri pe care le-am văzut amândoi: că a fost Balcic, Paris, Veneţia, Viena, peste tot am fost împreună. Anul acesta am făcut o călătorie de documentare la Barcelona, am participat la trei tabere internaţionale de creaţie, la Stara Zagora şi la Varna, în Bulgaria, şi la Ostrov, lângă Călăraşi”.

Săptămâna trecută, cei doi soţi au participat, tot împreună, la deschiderea expoziţiei de înaltă ţinută, „Artistul şi puterea”, la Biblioteca Naţională a României din Bucureşti, unde li s-au tăiat picioarele văzând în ce companie selectă - Pătraşcu, Ciucurencu, Pallady, Tonitza - sunt expuse lucrările lor şi ale altor trei gălăţeni: Lola Schmierer Roth, Ioan Simion Mărculescu şi Angela Tomaselli.

Sâmbăta trecută, Gigi Andreescu a deschis o personală, având genericul „De la Dunăre, la mare”, alături de sculptorul Grigore Patrichi Smulţi, la Muzeul „Dunării de Jos” din Călăraşi şi a primit invitaţia de a expune, alături de Ion Sălişteanu, la Sofia. Jana Andreescu pregăteşte o expoziţie personală, pentru luna decembrie, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi.

În 41 de ani de căsnicie, cel mai mult au rezistat unul fără altul trei săptămâni, dar au vorbit la telefon seară de seară. Împreună alcătuiesc un tot, nu-şi pot imagina nicio clipă viaţa unul fără celălalt. Privindu-i şi ascultându-i pe soţii Andreescu nu poţi să nu-i admiri.

Citit 15725 ori Ultima modificare Vineri, 05 Octombrie 2012 23:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.