Poveşti terifiante la Teatrul Muzical (VI) “Nu s-a întâmpat în analele teatrelor din lume aşa ceva!”
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Poveşti terifiante la Teatrul Muzical (VI)  “Nu s-a întâmpat în analele teatrelor din lume aşa ceva!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Continuăm serialul poveştilor de coşmar petrecute la Teatrul Muzical “Nae Leonard”, situaţii care îl au ca protagonist pe directorul demisionar Florin Melinte. Chiar dacă managerul şi-a dat demisia asta nu înseamnă că lucrurile întâmplate pot fi şterse cu buretele. Luminiţa Panaitopol este unul dintre numele mari ale scenei gălăţene care a fost silită să plece din teatru când n-a mai suportat să fie umilită.

Pe lângă cei 21 de ani de activitate artistică pe care ar fi trebuit să îi împlinească anul acesta, pe actriţa Luminiţa Panaitopol o leagă de Muzicalul gălăţean tradiţia de familie: pe această scenă au jucat părinţii ei. „Am copilărit cu Maria Tănase, cu Fărâmiţă Lambru, pe când părinţii mei erau în Bucureşti. Părinţii mei au plecat din Bucureşti la Galaţi când s-a înfiinţat Revista şi eu le-am urmat tradiţia. Ca toţi ceilalţi colegi din Secţia de Revistă nu am studii superioare pentru că nu exista şi nu există facultate de acest gen în România, iar facultăţile care se fac acum - intri pe uşă cu banii şi ieşi prin spate cu diploma de actor – le accept în orice branşă, dar nu în cea de artist! Când s-au înfiinţat facultăţile de artă dl Melinte special punea programul de aşa manieră să nu poată ajunge oamenii la cursuri. După care ne reproşa că de ce nu avem studii superioare.

Acum îmi spuneţi să fac studii superioare când mai am cinci ani până la pensie? I-am explicat că din toată vechea gardă - Alexandru Jula, Ionel Miron, Tedi Munteanu - singurul care avea studii superioare era tatăl meu George Panaitopol! Dl Melinte n-a făcut decât să ne pună piedici!”, spune cu tristeţe Luminiţa Panaitopol. 

Sancţiuni absurde

Luminiţa Panaitopol are motive teribile să nu uite spectacolul „Se întorc românii acasă”, în care nu numai că a jucat, a şi scris o parte din el. Florin Melinte i-a tras cortina în timpul reprezentaţiei: „Aveam o tijă la mână în urma unei căzături. Nu mi-am scos tija pentru că tot mă ţineam: stai că mai am un spectacol, stai că e premieră. Începuseră să-mi iasă şuruburile din oase şi am zis că trebuie să mă duc. Sunt o tipă curajoasă, nu mă sperii din nimic. Am făcut operaţia, dar mi-am întrerupt concediul medical pentru că urma o premieră, erau spectacole vândute. Le-am spus că nu am cum să joc cu rochia iniţială. Inclusiv dl Melinte mă asigurase că nu e nicio problemă. După două zile la spectacol vine şi trage cortina peste noi! Nu s-a întâmpat în analele teatrelor din lume, nu din România, aşa ceva! Mi-a făcut referat ca să-mi ia zece la sută din salariu pe trei luni. L-am dat în judecată, am câştigat procesul şi de atunci am devenit duşmani! Dădea uşa de perete, noi nu aveam dreptul de replică, la opinie, numai ce decidea dânsul era bine! «E teatrul meu!», aşa spunea şi bineînţeles că îi spuneam: «Nu e teatrul dumneavoastră dl director, teatrul este al nostru, că dacă noi n-am fi artişti pe scena aceea n-aţi avea ce manageria!». Dacă cineva avea coloană vertebrală trebuia să scape de el”, spune actriţa.

„Atmosfera era groaznică”

Luminiţa Panaitopol a părăsit scena la începutul acestui an: „Puteam să mă ambiţionez să rămân pentru că, legal, nu mă putea da afară că mai aveam mai puţin de trei ani până la pensie, dar am preferat să plec de bună voie pentru că atmosfera creată era groaznică! Era imposibil să mai suporţi. Noi, la Revistă, nu am avut niciodată sufleur până să vină cântăreţi de operă şi operetă să ne înlocuiască pe noi artişii. Noi repetam şi veneau să joace cei din cor! Nu uitaţi însă că din Teatrul din Galaţi au plecat cei mai mari solişti de operă şi operetă din România, au plecat Doru Octavian Dumitru, Romică Ţociu, Cornel Palade. Muzicalul a avut o firmă şi e păcat să fie mânjită de o mână de oameni neaveniţi, care nu au ce căuta în postura de artist! Dl Melinte a mai dispărut odată din peisaj şi a fost înlocuit de dna Sava şi apoi a revenit în forţă şi ne-a tăiat în carne vie”, a spus cu tristeţe Luminiţa Panaitopol.

Citit 9436 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2011 15:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.