Premieră la Dramatic - "Puşlamaua de la etajul 13"

Premieră la Dramatic - "Puşlamaua de la etajul 13"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Un spectacol complet * Textul a câştigat Premiul I la Concursul de dramaturgie românească din 2011 *

Astă-seară, la ora 19,00, la Teatrul Dramatic “Fani Tardini”, are loc avanpremiera spectacolului “Puşlamaua de la etajul 13”, de Mircea M. Ionescu, în regia lui Vili Perveli Nikolov (Bulgaria), urmând ca premiera să aibă loc mâine seară, la aceeaşi oră.

Textul a câştigat Premiul I la Concursul de dramaturgie românească organizat în premieră, în toamna anului trecut, la Galaţi, în cadrul Festivalului Naţional de Comedie. Autorul este primul cronicar sportiv devenit ulterior director de teatru (la Giurgiu), a publicat 15 cărţi şi afirmă cu tărie că “Teatrul este singurul drog permis”. În distribuţia spectacolului îi regăsim pe: Petronela Buda, Gheorghe V.Gheorghe, Petrică Păpuşă, Veronica Păpuşă, Ana Maria Ciucanu, Svetlana Friptu, Aureliu Bâtcă şi Gheorghe Breabăn.

Analogii cu realitatea

Protagonista, Petronela Buda, este cea mai tânără actriţă din colectivul Dramaticului gălăţean. Pentru ea, noua premieră reprezintă cea mai mare provocare de până acum: “Am mai avut roluri principale, "Eleva" din "Lecţia" lui Ionesco, însă acesta este cu mult mai solicitant. Trebuie să mă dedublez în permanenţă şi să suscit interesul spectactorului cu aceeaşi efervescenţă, de la început până la final, ceea ce nu e deloc uşor”, mărturiseşte tânăra actriţă, adăugând: “Paleta mea de analogii pentru rolul Linda a fost destul de vastă... din păcate. Spun din păcate pentru că spectatorul, cu mic, cu mare, va recunoaşte şi va simţi cumplit de aproape problematica pe care spectacolul o tratează. Linda este o tânără crescută fără repere - poate doar bunicul suplineşte figura paternă de care ea are nevoie. În urma divorţului părinţilor, începe să se gândească, obsesiv chiar, la sinucidere. Întâmplările care succed această tragedie ce marchează copilăria Lindei, o fac pe aceasta să fie din ce în ce mai convinsă că "aruncatul de la etajul 13" e singura scăpare”.

“Meniul” perfect

În opinia Petronelei, “perioada de lucru a fost propice unui spectacol căruia îi trebuie timp de copt cum spunem noi; cu lucru la masă, lucru la mişcare, cu pauză (pentru ca toate lucrurile să se aşeze şi să dospească), pentru ca apoi să trecem iarăşi la scenă şi totul să ia forma finală. Regizorul Vili Perveli Nikolov are un stil de lucru pe care eu nu l-am mai întâlnit: punctual, conştiincios, dar ceea ce a fost cu adevărat surprinzător pentru mine este faptul că la început mă încuraja extraordinar, pentru ca mai apoi, să îmi spună în faţă unde greşesc. A fost puţin debusolant până am început să-i înţeleg stilul de a lucra cu actorul, însă la final am înţeles că totul slujeşte spectacolului şi rolului meu. "Puşlamaua de la etajul 13" e un spectacol complet, are de toate: haz, durere, lacrimi, teamă, spaimă, amintire, bucurie... E ca şi cum te-ai duce la restaurant şi ai avea meniul perfect! De aceea îi invit şi îi aştept cu drag pe gălăţeni vineri şi sâmbătă la cea mai nouă premieră a Teatrului Dramatic "Fani Tardini". Garantez - şi în numele colegilor mei - că nu vor regreta”.

“În textul original apărea un singur personaj”

Îndrăgitul actor Gheorghe V.Gheorghe, seniorul trupei Dramaticului gălăţean, vorbind despre spectacol, îl consideră “de tristă actualitate, o dramă profundă. Termenul de puşlama trebuie pus între ghilimele, pentru că tânăra Linda nu este o puşlama, ci o tânără care trăieşte o dramă familială cumplită. De aici pleacă totul: părinţii sunt despărţiţi, mama ei lucrează în Japonia şi apoi în Spania, dansează la bară, în baruri, iar ea, la 13 ani, a rămas singură cu bunicul ei. E o trecere în revistă a unor etape din viaţa tinerei care stă la etajul 13, la apartamentul 13 şi e născută pe data de 13”. Şi Gheorghe V.Gheorghe recunoaşte că a lucrat foarte bine cu regizorul bulgar Vili Perveli Nikolaev: “A lucrat frumos, elegant. Textul original era jucat de un singur personaj, ceea ce ar fi fost foarte greu de realizat, ar fi fost un monolog de o oră şi 45 de minute. În spectacolul nostru intervin şi părinţii, şi bunicul, apoi bunica, plus încă un personaj interesant plasat de regizor, interpretat de Aureliu Bâtcă - noi am mai îmbogăţit textul autorului, care va fi în sală la premieră. Este un spectacol care te frământă, te pune să te gândeşti la aceşti sărmani copii şi tineri care rămân ai nimănui atunci când părinţii pleacă să muncească în străinătate”.

“Un rol care mă consumă sufleteşte”

Maestrul e mulţumit şi de colaborarea pe scenă cu Petronela Buda: “L-a ascultat şi pe regizor, m-a ascultat şi pe mine, sper să facă un rol bun, ea nu este departe de personaj şi zic că se achită onorabil şi frumos de rol. Sper ca spectacolul să aibă priză în special la publicul tânăr, pe care îl aşteptăm cu dragoste în sala de spectacol, să înveţe din aceste lucruri şi să nu fie nevoie, Doamne fereşte, să ajungă în viaţa reală la ideea sinuciderii. Dramele copiilor sunt cotidiene, din păcate. E un spectacol care are o profundă latură educativă. Chiar dacă nu am un rol de întindere mare, mă consumă sufleteşte, pentru că necesită multă sensibilitate”. Aşadar, invitaţia este lansată tuturor gălăţenilor iubitori de teatru: “Puşlamaua de la etajul 13”, astă-seară, la avanpremieră, şi mâine seară, premiera.

Citit 14121 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.