Valul lui Traian este unul dintre obiectivele de patrimoniu naţional şi universal care se întinde şi pe raza mai multor localităţi din judeţul Galaţi, fiind o continuare a Valului lui Traian din Dobrogea. “Acest val este de fapt un zid de apărare, construit de romani între veacurile al II-lea şi al III-lea după Hristos. El constituia limesul de răsărit, hotarul cel mai îndepărtat al fostului Imperiu Roman, care - se ştie - a inclus între graniţele sale şi actualul teritoriu al României”, ne-a spus Marius Mitrof, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi.
- Zidul roman străbate satele gălăţene
- În judeţul Galaţi, unda de pământ cunoscută sub denumirea de „Valul lui Traian” se întinde pe mai mulţi kilometri între satul Traian, comuna Braniştea, continuă prin Şerbeştii Vechi, comuna Şendreni, satul Cişmele, comuna Smârdan, apoi Odaia Manolache, comuna Vânători până la Tuluceşti. Valul lui Traian este o dovadă materială a vechii civilizaţii romane care dăinuie la Dunărea de Jos de XVIII secole. Construcţia de apărare este o continuare a Valului lui Traian din teritoriul Dobrogei, parte a Moesiei Inferior în perioada stăpânirii romane, stăpânire care s-a retras de pe teritoriul ţării noatre la anul 271.
„Rolul acestui zid era unul clar, cel de apărare a capului de pod de la Şendreni şi a Cetăţii de la Bărboşi-Tirighina. Valul lui Traian este o construcţie robustă făcută cu simţ de răspundere din pământ, palisade din lemn şi piatră care rezistă şi astăzi”, a adăugat interlocutorul.
Asăzi, Valul lui Traian este în mare pericol de a fi distrus.
„Pericolul cel mare se datorează lucrărilor agricole care afectează de la an la an vechiul zid de apărare. Până în anii 1950, lucrările agricole de pe terenurile din apropierea Valului erau făcute de-a lungul zidului şi astfel era mai bine protejat. În ultimii ani, lucrările se fac de-a curmezişul Valului lui Traian, în acest mod existând pericolul distrugerii", precizează interlocutorul.
Valul lui Traian se regăseşte şi pe teritoriul altor state cum ar fi Ungaria, Austria, Germania, Olanda, parţial în Slovacia... De aceea, primăriile gălăţene pe raza cărora trece Valul lui Traian au datoria "să-l identifice, să-i stabilească coordonatele topografice, să-l semnalizeze ca fiind în zona de protecţie şi să-l pună în valoare", precizează Marius Mitrof.