Dunărea uneşte: 18 plasticieni din Galaţi şi Brăila expun la Muzeul de Artă Vizuală
Foto: Foto: Simona Biriş

Dunărea uneşte: 18 plasticieni din Galaţi şi Brăila expun la Muzeul de Artă Vizuală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală găzduieşte astăzi, la ora 12,00, vernisajul unei ample expoziţii de pictură, grafică şi sculptură. Este vorba despre un duplex Galaţi-Brăila, având genericul „Artişti la Dunărea de Jos”, care reuneşte pe simezele de la etajul muzeului lucrări semnate de artişti plastici din Brăila: Vasile Gaiţă, Hugo Mărăcineanu, Gheorghe Mosorescu, Radu Cristian, Radu Ionel, Teodorescu Marius şi din Galaţi:  Jana şi Gheorghe Andreescu, Sterică Bădălan, Cornelia Nicolaescu Burlacu, Cornel Corcăcel, Sava David, Gabriela Georgescu, Aurel Manole,  Liliana Negoescu, Valentin Popa, Ioan Tudor, Mugurel Vrânceanu.  Sala Ioan Simion Mărculescu găzduieşte lucrările brăilenilor, iar în celelalte săli de la etaj vom putea vedea lucrările gălăţenilor. Parterul instituţiei, după cum se ştie, este închis.

Liantul comun al creaţiei plastice

De realizarea expoziţiei s-a ocupat, şi de data aceasta (ca şi la precedentul eveniment, din luna ianuarie, purtând acelaşi titlu – „Artişti la Dunărea de Jos”), muzeograful Gheorghe Andreescu. Acesta declară: „Expoziţia de faţă face dovada bunei colaborări între Muzeul de Artă Vizuală şi artişti, a disponibilităţilor artistice şi organizatorice pentru a menţine în acest areal cultural importanţa majoră, nu a instituţiei sau a unor artişti, ci a fenomenului în toată complexitatea lui, ca factor cultural definitoriu pentru o perioadă destul de dificilă în care arta, cultura în general, trebuie susţinută, apărată şi îmbogăţită. De data aceasta, avându-i ca invitaţi pe o parte dintre artiştii brăileni, (selecţia le aparţine), încercăm să închegăm, să descoperim liantul comun al creaţiei plastice, să inventăm soluţii expoziţionale comune spiritului artistic călăuzit de influenţa şi magnetismul marelui fluviu Dunărea. Contez pe colaborări fructuoase şi în viitor”.

Un răspuns personalizat

Vorbind despre ceea ce au în comun lucrările artiştilor de pe firul Dunării, muzeograful Gheorghe Andreescu afirmă: „Oferta plastică trebuie să semnifice atitudinea contemporană, în faţa vieţii, a realităţilor subiective şi obiective, să fie un răspuns personalizat la frământările epocii – concretizat prin opera de artă, oglindă a sensibilităţilor native şi a acumulărilor de natură plastică”.

Dunărea ne inspiră

La rândul său, directorul Muzeului de Artă, Dan Basarab Nanu, afirmă: „Paradoxal, de fapt firesc, Dunărea nu este niciodată albastră. Este tot timpul altfel. Dunărea poate avea un sens plastic. Cine stă pe malul Dunării, sigur poate deveni mânuitor al culorilor, evident, dacă are şi har. Dunărea uneşte. De această dată, cursul Dunării a unit plasticieni din Galaţi şi Brăila, sau din Brăila şi Galaţi, în curgerea frumoasă a artei prin expoziţia Artişti la Dunărea de Jos, găzduită de Muzeul de Artă Vizuală”.

Invitaţia la vernisajul de astăzi este lansată tuturor iubitorilor de artă şi de Dunăre.

Citit 6037 ori Ultima modificare Joi, 14 Februarie 2013 17:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.