AFACEREA TA/ Afaceri profitabile în lumea poveştilor
Foto: Foto: Ovidiu Amălinei

AFACEREA TA/ Afaceri profitabile în lumea poveştilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De la serbarea de la grădiniţă la business pe placul prichindeilor şi părinţilor * Talentul de a organiza evenimente festive, mână în mână cu garderoba pentru carnaval * Prinţi şi prinţese, magi şi spiriduşi pentru o zi de sărbătoare


Cam cum ar fi dacă, printr-o vrajă, personajele din poveste ar da buzna în viaţa dumneavoastră? Mai mult, cum ar fi dacă tot felul de prinţi, prinţese sau magicieni ar intra în… afaceri cu dumneavoastră? Ei bine, în business orice este posibil dacă pui pasiune în lucrurile pe care le faci. Iar Geanina Axente a descoperit lucrul acesta încă din… faşă. Mai exact, imediat ce s-a născut, în 2005, fetiţa sa, Tania, şi întreaga familie se pregătea de ceremonia botezului. „Îmi doream un decor mai deosebit, mă uitam tot timpul pe internet şi îmi plăcea foarte mult când vedeam ce se poate face. Şi am încercat să fac şi eu ceva la fel de frumos. În cele din urmă, a ieşit un botez ca în poveşti, dar mi-a venit şi ideea de a deschide - de ce nu? - o firmă care să se dedice organizării de evenimente de genul acesta”, ne-a mărturisit Geanina. Economiile familiei, vreo 2.000 euro cu totul, au fost puse la bătaie şi aşa a apărut „Tagio Events”, una dintre primele firme din Galaţi din domeniul organizării de evenimente. „În acest gen de afacere contează mult imaginaţia, simţul artistic, dar şi capacitatea de a comunica cu clienţii, pentru că nu e pur şi simplu un loc în care vine cineva, cumpără ceva şi pleacă, ci se discută mult, se analizează mai multe variante pentru a o alege pe cea mai potrivită. Dar pe lângă talent mai este nevoie şi de seriozitate, pentru că, dacă o persoană are nunta sâmbătă, nu poţi să spui că-i dai buchetul de mireasă luni. Trebuie să fii foarte prompt şi să nu încurci lucrurile”, ni se dezvăluie câteva dintre tainele acestui gen de afacere.

Afacere în lumea basmelor

Când micuţa Tania a ajuns la grădiniţă, prima serbare a fost un nou moment de inspiraţie pentru mămica ei, Geanina. „I-am făcut fetiţei un costumaş de furnicuţă şi a fost foarte admirată, toată lumea m-a întrebat de unde îl am. Şi m-am gândit, ce-ar fi dacă, pe lângă ce ofeream noi, să avem şi costume pentru carnaval şi serbări, costume care nu se găseau la vremea aceea în Galaţi”, ne-a mai spus tânăra întreprinzătoare. Ideea nu era rea, mai ales că Geanina s-a nimerit să aibă parte şi de ajutorul părinţilor ei, care au lucrat în domeniul textilelor şi al croitoriei. Şi uite-aşa, afacerea Geanieni a devenit una ca în poveşti! De la vreo 20 de costume, „de probă”, realizate la început pentru a testa piaţa, în garderoba de carnaval se găsesc acum peste o mie de costume! Iar dacă iniţial activitatea a început într-un spaţiul relativ restrâns, închiriat la „Casa Albă”, acum firma s-a mutat într-un spaţiu mai generos, la intersecţia străzilor Gării şi Traian (în apropiere de Baia Comunală), unde costumele, ornamentele, aranjamentele festive pot fi expuse mai bine. În timp, „Tagio Events” a crescut şi ca număr de angajaţi, la patru persoane, iar în prezent are o cifră de afaceri de aproximativ 300.000 de lei. Dar nici în lumea basmelor afacerile nu sunt chiar… jucărie. Copiii au deja propriile lor reprezentări despre personajele pe care vor să le întruchipeze şi, prin urmare, e o provocare în a realiza costume pe măsura imaginaţiei lor. „Avem mai multe surse de inspiraţie, de la reprezentările de pe internet şi cărţile de poveşti până la personajele clasice din desenele animate sau chiar imaginaţia noastră. Important este ca, atunci când poartă un costum, copilul să se regăsească în personajul respectiv”, ni se spune. Lumea poveştilor s-a dovedit atât de captivantă pentru Geanina, încât costumele de carnaval au devenit partea ei preferată din afacerea pe care a început-o. „Mi se pare foarte frumos, pentru că vin mulţi copii aici, sunt fascinaţi de accesorii, de costume, vor să le îmbrace pe toate, îşi pun tot felul de pălării, săbii, coroniţe de prinţese, sunt încântaţi de tot. Chiar şi mămicile sunt plăcut impresionate - „Oau, uite, intrăm într-o lume a poveştilor!””

Evenimente în pas cu moda

Dezvoltarea afacerii pe două paliere a fost pentru Geanina Axente o idee bună şi prin faptul că ele se completează „sezonier” foarte bine. Sunt perioade din an în care nu prea se fac nici nunţi, nici botezuri, iar atunci închirierea costumelor este o sursă bună de venit. Şi acum, cu sărbătorile de iarnă, la „Tagio Events” este vârf de sezon. Cea mai mare căutare, desigur, o au acum costumele de steluţe, de Crăiasa Zăpezilor, fulgi de nea, îngeraşi, magi, spiriduşii au început să fie şi ei din ce în ce mai cutaţi. Există varianta închirierii costumelor, cu 30 lei pe zi, dar mai sunt şi cazuri speciale în care clienţii vor cu propriul model de costum ce trebuie făcut în mod special. „Cam 90 la sută dintre clienţi merg pe varianta închirierii costumelor, dar dacă cineva doreşte un costum special, atunci acesta poate ajunge undeva la un milion, un milion şi jumătate de lei vechi, în funcţie de complexitatea modelului”, ne explică Geanina. Chiar dacă în domeniul organizării de evenimente concurenţa este, în prezent, destul de mare în Galaţi, Geania Axente consideră că încă mai este loc pe piaţă şi pentru alţi potenţiali întreprinzători. La fel stau lucrurile şi în domeniul costumelor de carnaval. „Poate că, în prezent, investiţia iniţială pentru acest gen de afacere ar trebui să fie ceva mai mare, undeva la 5.000 de euro. Asta pentru că, fiind concurenţa destul de mare, trebuie atenţie la materialele alese, să fie în ton cu trendul modei în domeniu, dar talentul artistic rămâne principalul „capital” într-o astfel de afacere”, ne mai spune Geanina Axente. Desigur, contează şi talentul de a te a adapta la economia de piaţă, pentru că o afacere, oricât de frumoasă, are nevoie de un bun manager.


Fişa afacerii

Domeniul de activitate: organizare de evenimente şi închirierea de costume pentru carnaval

Valoarea investiţiei: 20.000 lei din care:

Actele: 1.300 lei

Utilaje: maşină de cusut profesională (SH) - 1.000 lei, maşină de surfilat - 3.000 lei

Chirie: 1.500 lei/lună

Salarii angajaţi: 3.000 lei/lună, doi angajaţi

Materiale de lucru: 10.000 lei


 

Citit 5466 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2016 23:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.