Gabriel Kolbay

Gabriel Kolbay


În Luna Plantării Arborilor, Direcţia Silvică Galaţi a ajutat mai mulţi copii de grădiniţă să înţeleagă bucuria plantării puieţilor de stejar. Nouăsprezece copii de la Grădiniţa nr. 45 (din zona Parfumul Teilor) au mers, joi, în satul Odaia Manolache, din comuna Vânători, pentru a planta copaci, într-o acţiune de reîmpădurire din Luna Plantării Arborilor (15 martie - 15 aprilie). Alături le-au fost şeful de Ocol Silvic Galaţi, Costin Gheorghiţă, inginerul silvic Roxana Ivan şi pădurarii din zonă.

"Aici a fost o pădure de salcâm. După ce aceasta a fost tăiată, am pregătit terenul - am scos cioatele, am arat şi am scarificat - iar acum punem stejar, în combinaţie cu ulm. Plantăm pomii la distanţe egale, prestabilite, pentru a putea apoi să executăm lucrările de întreţinere", ne-a spus Roxana Ivan.

Copiii s-au bucurat din sufletul că pot planta puieţii de stejar. Deja - spuneau educatoarele - de la începutul săptămânii nu mai aveau linişte, gândindu-se că vor sădi, cu mâinile lor, câte un copac. Încet, cu ajutorul pădurarilor, fiecare copil a reuşit să-şi îndeplinească dorinţa. La final, cei mici au primit certificate de viitor pentru copacul plantat.

"Chiar dacă stejarul e o specie care creşte, în primii ani, mai încet, vrem să îi aducem pe copii aici, în anii următori, ca să poată urmări creşterea puietului pe care l-au plantat", ne-a mai spus Roxana Ivan.

An de an, Direcţia Silvică Galaţi reîmpădureşte suprafeţele pe care le are în administrare şi care ajung la vârsta exploatării sau sunt defrişate din diverse alte motive. Anul trecut, spre exemplu, s-au reîmpădurit 49 de hectare.

Toamna este sezonul propice plantării de puieţi. Când lucrările nu se pot finaliza înainte de venirea iernii, plantarea continuă şi primăvara. În acest an, Direcţia Silvică şi-a propus să termine plantările până la finele acestei luni.

Sâmbătă, 25 Martie 2017 00:00

Conferinţă despre Patriarhul Justinian Marina


Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian a susţinut, ieri, în Aula Magna a Universităţii Dunărea de Jos, o conferinţă în timpul căreia a evocat personalitatea patriarhului Justinian Marina. Contextul: duminică, pe 26 martie, se împlinesc 40 de ani de la moartea patrahului. În plus, Sfântul Sinod a decis ca 2017 să fie an comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Înaltul ierarh al Dunării de Jos a detaliat de ce trebuie explicată şi nuanţată titulatura de „patriarh roşu” pe care a primit-o Justinian şi cât de dificilă a fost misiunea acestuia de a conduce biserica şi de a-i asigura convieţuirea cu regimul comunist român, care promova ateismul. Înalt Prea Sfinţitul Casian a prezentat auditoriului documente - printre care un album de familie al patriarhului, date şi a detaliat momente din viaţa acestuia. A vorbit inclusiv despre ultimele clipe ale lui Justinian Marina, care, internat în spital, după cutremurul din 1977, a murit întrebându-se cât rău a făcut seismul în biserici.

La finalul întâlnirii, cei prezenţi au putut viziona fragmente de film documentar cu Patriahul Justinian, din arhiva TVR.

Vineri, 24 Martie 2017 16:00

Mâine are loc "Marşul pentru viaţă"


Arhiepiscopia Dunării de Jos, A.S.C.O.R. Galaţi, Asociaţia „Studenţi pentru viaţă“, Asociaţia „Ortodoxia Tinerilor“ şi A.P.O.R. - filialele Galaţi, Brăila şi Tecuci îi invită pe gălăţeni să ia parte la "Marşul pentru Viaţă".

Acţiunea de dezaprobare a avortului se desfăşoară anual, în toată ţara.

În acest an, la Galaţi, se pleacă la ora 15,00 pe traseul: Parcul de copii „Cloşca“ - Ţiglina I (rondou „Ultimul leu”), str. Brăilei, până în cartierul Mazepa I, va urma str. Prelungirea Traian (spre Faleza Dunării), strada Roşiori, biserica Precista.

Vineri, 24 Martie 2017 19:00

Sâmbătă e Buna Vestire


Creştinii ortodocşi prăznuiesc sâmbătă, pe 25 martie, Buna Vestire sau Blagoslovenia. E sărbătoare mare, care aminteşte de momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naşte pe Iisus Hristos. Este, de asemenea, prima dintre cele două dezlegări la peşte din Postul Mare. Evanghelistul Luca este cel care povesteşte cum s-a petrecut Buna Vestire.

"Iar în a şasea luna a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugetă în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său. Şi va împărăţi peste casa lui Iacov în veci şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit. Şi a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat? Şi răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Şi iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit şi ea fiu la bătrâneţea ei şi aceasta este a şasea luna pentru ea, cea numită stearpă. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă. Şi a zis Maria: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău! Şi îngerul a plecat de la ea". (Luca I, 26-38).

Teologii concluzionează, în baza analizei textului, că spre deosebire de Facere - când Dumnezeu nu i-a cerut voie lui Adam să îi ia o coastă, ci a făcut-o lipsindu-l de simţite - acum venirea pe lume a lui Hristos nu se face decât după ce Fecioara Maria consimte şi crede, fără nicio dovadă palpabilă, că spusele Arhanghelului Gavriil se vor îndeplini.

Cu ocazia Bunei Vestiri, pentru creştinii ortodocşi care postesc va fi dezlegare la peşte. E un prilej preţios, din această perspectivă gastronomică, în condiţiile în care, în întregul Post Mare, va mai fi o singură altă zi de dezlegare: duminica Intrării Domnului în Ierusalim, a Floriilor, cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti.


Direcţia Silvică Galaţi informează că perioada 15 martie - 15 aprilie poartă numele de „Luna plantării arborilor”, conform noului Cod silvic.

Pe toată durata acestei luni, membrii Direcţiei vor întreprinde „acţiuni concrete de conştientizare a rolului şi importanţei pădurilor, în special în rândul tineretului din grădiniţe, şcoli, licee şi facultăţi, prin împăduriri pe terenurile proprii din fondul forestier avute în administrare sau suprafeţe din afara fondului forestier naţional, în care sunt aşteptaţi sau vor participa atât echipe de muncitori din cadrul ocoalelor silvice, cât şi voluntari de la diverse instituţii sau organizaţii non-guvernamentale”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Silvice Galaţi.

Direcţia Silvică sprijină împăduririle


Direcţia Silvică Galaţi informează că poate „sprijini acţiunile de împăduriri sau plantări desfăşurate de şcoli, primării sau alte instituţii în diverse locaţii, prin consiliere de către personal silvic specializat şi vânzări de puieţi forestieri la preţuri avantajoase, din speciile disponibile”. Specialiştii spun că important nu este doar să plantăm pomi, ci şi să ştim ce specii se potrivesc într-o anumită zonă, în funcţie de sol şi climă.

La 1 martie a început, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), campania de depunere de cereri unice de plată pentru obţinerea subvenţiilor, în agricultură. Până la finele săptămânii trecut, depuseseră cereri circa 2.000 de fermieri din peste 20.000, câţi sunt aşteptaţi să solicite bani până la termenul limită al campaniei, adică până pe 15 mai.  După respectiva dată, fermierii vor mai putea depune cereri, dar  vor fi penalizaţi  cu un procent de unu la sută din valoarea subvenţiei pentru fiecare zi de întârziere.
Pentru evitarea aglomeraţiei la ghişee, APIA îi programează pe fermieri, la depunere, iar funcţionarii încearcă să afle de ce parte dintre cei programaţi întârzie să aducă cererea.
Începând cu anul 2015, subvenţiile, în agricultură, se solicită pe baza unei cereri unice, pe care o completează atât fermierii care au culturi vegetale, cât şi cei care deţin ferme zootehnice.

Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat vineri, la Botoşani, că în România contractele colective de muncă vor redeveni obligatorii nu doar la stat, ci şi în mediul privat. Petrea susţine că obligativitatea va fi introdusă în noua lege a dialogului social. Actul normativ ar urma să fie lansat în dezbatere publică imediat după intrarea în vigoare a legii salarizării unice în sistemul bugetar.
"Există o solicitare a tuturor sindicatelor reprezentative la nivel naţional şi trebuie să creăm un sistem de protecţie a angajaţilor, astfel încât drepturile acestora să fie respectate. Legea actuală trebuie modificată astfel încât noi să creăm condiţiile minime pentru respectarea drepturilor angajaţilor, pentru că nu vrem să influenţăm foarte mult mediul de afaceri", a precizat Gabriel Petrea.
Aceeaşi sursă a declarat că vede ca pe greşeală eliminarea, în 2011, a obligativităţii încheierii contractelor colective de muncă.         

Luni, 20 Martie 2017 00:00

Dictatura prostiei nu e veșnică

Doar opt copii dintr-o sută citesc de plăcere, în timpul liber, arată un sondaj al Asociației Curtea Veche. E valabil pentru București. În Galați, din păcate, nici măcar nu are cine să facă un astfel studiu. Dar să presupunem, de dragul discuției, că nici în județul nostru lucrurile n-ar sta mai rău de atât, cu toate că avem doar două librării la 519.000 de oameni. Și chiar dacă n-am fi sub media Bucureștiului, tot rău am sta și tot ar însemna că noi, adulții, suntem naivi imagindu-ne că lucrurile se vor îmbunătăți de la sine.
Nu e o întâmplare că am ajuns aici, ci rodul perseverenței noastre în rău. Copiii care astăzi nu mai găsesc nicio plăcere în lectură sunt ai părinților care și-au pus dintotdeauna burta și portofelul mai presus de spirit. Sunt cei pentru care un făraș de mititei va fi, în orice situație, mai valoros decât o carte. Cei care plâng la seriale turcești și ies la restaurante îmbrăcați în treninguri. Cei pentru care supremul rod al tehnologiei este telefonul lor mobil. Ei sunt oamenii care nu le-au citit niciodată fiilor și fiicelor lor. Poate doar în puterea nopții, pentru e le potoli celor mici plânsetele, știut fiind că cititul te adoarme...Sunt oamenii care nu înțeleg că oricâți bani ar moșteni de la părinți, un copil care nu citește, care nu e îndeajuns de curios și care nu ajunge să se bucure învățând (nu musai făcându-și temele, ci mai degrabă descoperind, aflând lucruri noi, înțelegând lumea în care trăiește), va rămâne, în permanență, o marionetă în mâinile altora. Un dependent de bunăvoința altora, mai puternici decât el. Doar nu degeaba mai bine de trei sferturi dintre șomerii din orașul ăsta au, cel mult, liceul terminat.... Și chiar dacă ar da norocul peste copil și l-ar umple de bani, oricum nu i-ar putea folosi decât tot pentru a-și pune burta la cale. Accesul în multe cercuri sociale i-ar fi negat, indiferent de grosimea portofelului.
Bun, ați putea spune: dar câți dintre politicienii care fac și desfac ițele puterii citesc? Puțini, e adevărat. Dar oamenii ăștia ajung pe funcții astăzi și pleacă mâine. Dictatura prostiei și a nesimțirii nu e veșnică, decât dacă o menținem noi la putere.        


Târgul Apicol din acest weekend de la Halele Agro-Dunărea s-a anulat.


Sâmbătă dimineață, 25 martie, se deschide cea de-a VIII-a ediție a Târgului Apicol din Galați. Ca și în anii trecuți, sunteți așteptați la Halele Agro-Dunărea de pe Calea Prutului, vizavi de Piața Rușilor, ca să vă îndulciți weekend-ul. Special pentru dumneavoastră vor fi acolo 100 de producători apicoli cu miere curată, de calitate, dar și cu produse de patiserie și cosmetice naturale, care au la bază ingrediente apicole. În plus, nici în acest an nu vor lipsi degustările gratuite de miere pentru copii.

Veți găsi, la Târgul Apicol de la Halele Agro-Dunărea, miere și produse apicole derivate,  într-o gamă variată de forme de prezentare. Noi am participat și la precedentele ediții și vă spunem că, fără doar și poate, o să aveți ce și de unde alege! Și mai e un mare avantaj pe care-l veți avea, dacă veniți la târg: veți putea vorbi direct cu producătorii și îi veți putea întreba tot ce vă interesează despre albine și despre miere, despre cum se produce ea, despre cum se păstrează și despre cum se consumă.

Tot la Târgul Apicol veți avea și posibilitatea să mâncați produse de patiserie preparate cu miere, dar și să vă alegeți cosmetice care au la bază ingrediente apicole naturale. Că doar sănătatea noastră rămâne cea mai importantă! Iar dacă vă interesează creșterea albinelor, atunci sigur o să vă placă și secțiunea târgului în care vor expune producătorii și distribuitorii de utilaje și tehnică apicolă.

Organizatorul târgului este George Saizu, un apicultor gălățean care a preluat tradiția organizării evenimentului de la tatăl său, Matei Saizu. An de an, organizatorii au adaptat evenimentul astfel încât să le fie gălățenilor cât mai pe plac. “Și în acest an, Târgul Apicol al gălățenilor se va bucura de participare internațională. Vom avea producători din Bulgaria, din Serbia și din Republica Moldova, care vor veni să completeze și să diversifice oferta apicultorilor din țara noastră, astfel încât fiecare vizitator să găsească ceva pe gustul său”, a precizat George Saizu.

Târgul va fi deschis sâmbătă, pe 25 martie, între orele 8,00 şi 17,00 și duminică, 26 martie, între orele 8,00 și 15,00. Este, în mod clar, un eveniment pe care n-ar trebui să-l ratați! Dar stați fără grijă, că oricum vă mai amintim noi despre el, în zilele care vin!

Câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 2006 scrie despre oraşul în care este înrădăcinat spiritual.

După ce am citit „Istanbul” a lui Orhan Pamuk, am înţeles ce înseamnă să îţi iubeşti oraşul. Că, până la urmă, una este să-l admiri pentru arhitectură, să-l găseşti frumos sau confortabil, interesant sau plin de istorie şi de poveşti şi cu totul alta este să îi dedici – aşa cum face Pamuk – o parte din tine, să ai perioade în care să te obsedeze, în care să-l filtrezi prin sufletul tău şi prin mintea ta, descriindu-l în scris şi pictându-l, obsesiv. „Când pictam, mă socoteam a fi parte din ceea ce zugrăveam” (p. 331), scrie autorul. Inima lui Pamuk bate în acelaşi ritm cu cea a Istanbulului. Localnic fiind, crescut într-un bloc cu cinci etaje ocupat doar de familia sa, autorul înţelege pe deplin melancolia oraşului, sentiment „împărtăşit de toţi istanbulezii ca un destin” şi o explorează. Din marea de amintiri ale lui Orhan ies la iveală, pe alocuri, crâmpeie de istorie a locului, de la căderea Constatinopolului (pentru occidentali) şi cucerirea Istanbulului (pentru orientali), până la evenimente mai recente.
„Istanbul” nu e o carte scrisă pe genunchi, nici vreun simplu jurnal al autorului. E un text care trăieşte şi pentru scrierea căruia Pamuk a făcut o documentare temeinică. A vizitat, a trăit, i-a citit şi citat pe Gerard de Nerval şi pe Teophile Gautier, prezentându-ne şi viziunea lor asupra oraşului. Cam toată viaţa lui Orhan Pamuk a fost documentare pentru această carte. Sigur că, pe aripile amintirilor autorului, o să ajungeţi pe malurile Bosforului, prin piaţa Taksim, Turnul Fecioarei, Sfânta Sofia şi Podul Galata, până pe străduţe ascunse, peste care viaţa, neobosită, a construit, strat peste strat.
Sunt lucruri pe care numai oamenii din Istanbul le pot simţi. De exemplu: „Am aflat că obiceiul de a contabiliza vapoarele care treceau pe Bosfor nu reprezenta doar o ciudăţenie de-a mea (era vorba despre un nărav al foarte multor istanbulezi asemenea cu mine (…) să numărăm vasele, ca să ne dăm seama dacă se apropiau sau nu urgiile, moartea (p.258)”.

Pentru a le înţelege, citiţi cartea! Monografie a unuia dintre cele mai frumoase capitale din lume şi povestea sufletului de copil, adolescent şi tânăr adult al lui Orhan, „Istanbul” e o carte care te îmbogăţeşte.
O găsiţi la Librăria Donaris de pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 26.

Pagina 1 din 403