Pentru prima dată în istoria învăţământului gălăţean: Cinci colege de clasă cu zece la bacalaureat

Pentru prima dată în istoria învăţământului gălăţean: Cinci colege de clasă cu zece la bacalaureat
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fetele sunt candidate la Premiul Nobel sau Pulitzer, vor să facă voluntariat în Africa sau să salveze România 


Este pentru prima dată în istoria învăţământului gălăţean când cinci eleve de la aceeaşi clasă obţin media zece la bacalaureat. Le-am invitat pe cele cinci absolvente de la clasa de filologie de la CNVA pentru a le cunoaşte mai bine şi pentru a le face cunoscute poveştile, pentru că merită. Toate au planuri mari şi sunt decise să obţină de la viaţă tot ceea ce este mai bun. Cu siguranţă vor reuşi, au arătat acest lucru acum, la examenul maturităţii.

„Visez din clasa a VII-a că voi lua Nobelul pentru pace”

Alina Bocăneală este pentru a doua oară la „Viaţa liberă”. În urmă cu patru ani, când termina clasa a VIII-a, am mai scris despre ea pentru că era campioana gimnaziştilor de atunci, obţinuse zece pe linie la capacitate. După cum se vede, nu s-a schimbat prea mult între timp: „A fost ambiţia mea să iau 10 pe linie la bacalaureat. Nu se putea altfel, pentru că sunt şi şefa de promoţie de anul acesta, cu media generală 9,99. Am avut o medie de 9 în clasa a IX-a la latină”, îmi explică ea cum a obţinut performanţa de anul acesta. Este foarte ambiţioasă, organizată şi are deja schiţate în minte coordonatele vieţii ei. Va face o facultate în Anglia. A fost admisă la patru, dar a ales să facă jurnalism şi media la Nottingham. Însă aşteaptă şi un răspuns din Danemarca unde ar merge special la o facultate cu multe parteneriate internaţionale pe proiecte de dezvoltare. Crede că şi-a găsit deja jumătatea, un coleg de clasă care va studia în Elveţia şi cu care a plănuit să întemeieze la un moment dat o familie şi să aibă mulţi copii, trei – patru spune ea, el vrea chiar mai mulţi. Dincolo de toate acestea, visează încă din clasa a VII-a, de când şi-a ales-o drept model pe Maica Tereza, să ia premiul Nobel pentru pace. „Sunt foarte puţine femei care au primit acest premiu. Şi este de datoria noastră, a femeilor, să luptăm pentru pace. Vreau să-mi fac un rost pe lumea aceasta, dar nu pot să las să-mi treacă viaţa şi fără să fac ceva pentru ceilalţi”, spune ea convinsă că va găsi o cale să-şi atingă ţelurile.

Oana şi Andreea vor salva România 

Oana Crăciun şi Andreea Voinea se numără printre puţinii tineri de valoare care-şi propun să rămână în România. Doar auzindu-le cum vorbesc, ţi se luminează sufletul şi începi să vezi o speranţă pentru un viitor mai bun. „Secretul reuşitei este să înveţi constant şi să îmbini utilul cu plăcutul”, spune Oana, cea care mi-a mărturisit că deocamdată nu are foarte mari planuri cu viaţa ei, dar a pornit în căutarea fericirii. Va face o facultate la Bucureşti în domeniul comunicării, pentru că simte că acolo se află steaua ei norocoasă. Pentru toate acestea este dispusă să înveţe şi să muncească mult, conştientă că e abia la un început de drum. Andreea Voinea va merge şi ea la Bucureşti la Facultatea de limbă şi literatură străină, unde va studia engleza şi germana. „Nu mă aşteptam să iau 10 la bacalaureat, dar am muncit constant. În plus, în clasa noastră a fost încurajată tot timpul competiţia în sensul bun al cuvântului”, dezvăluie ea motivul celor cinci de zece la bacalaureat din clasa ei.

Turism şi biologie marină

Delia Bute a fost şi ea admisă la patru facultăţi în Anglia, dar a ales să facă management hotelier şi turism la Surrey, a opta universitate din topul UK. A ales acest program pentru că va beneficia şi de un an în care va face practică plătită la o firmă mare, dar şi pentru parteneriatele instituţiei atât cu Europa, cât şi cu America. „Aş fi vrut să urmez ceva pe biologie marină. Însă este o specializare extrem de scumpă şi nu-mi permit deocamdată. Fac regulat scufundări în Italia, cu mama mea şi sunt fascinată de mare şi tot ceea ce trăieşte în apele ei. Dar nu renunţ la idee”, spune cea care a fost admisă la facultate înainte să dea bacalaureatul. Deliei îi plac călătoriile şi visează ca la un moment dat să se stabilească chiar şi pentru scurt timp în Africa, unde va vrea să facă musai voluntariat pentru a-i ajuta pe cei de acolo. 

Zece cu parfum de literatură

Noemi Tavitian este specială. Are o sensibilitate aparte care i se citeşte chiar şi în glas. Colegele ei spun că este foarte talentată la literatură. Are foarte multe scrieri de sertar, pentru că îi place să compună de mică, iar părinţii au încurajat-o constant. Cu toate acestea, nu are orgoliul că este musai şi autor al unui roman sau al unui volum de poezie. „E drum lung până acolo. Tot ce fac acum sunt încercări, pe parcurs ajungi să-ţi şlefuieşti un stil şi să capeţi experienţa de viaţă necesară pentru a fi un scriitor bun”, spune cea care consideră, ca şi Goethe, că „hârtia are mai multă răbdare decât oamenii”. Cu toată modestia ei, pe baza unui portofoliu format din textele scrise de ea în limba engleză, a fost admisă la Facultatea de Creaţie literară şi Studii Americane din Norwich – supranumit şi Oraşul Literaturii. 

"A fost o surpriză să iau zece pe linie. M-am bucurat nespus să-mi sun părinţii, să le dau vestea şi să-i răsplătesc cumva pentru susţinerea lor în toţi aceşti ani", fură ea, precum un adevărat scriitor, vorbele din gura colegelor.

Citit 9791 ori Ultima modificare Joi, 11 Iulie 2013 10:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.