Proiect câştigat de Universitatea „Dunărea de Jos”: Şase milioane de euro, ca să mâncăm mai mult peşte

Proiect câştigat de Universitatea „Dunărea de Jos”: Şase milioane de euro, ca să mâncăm mai mult peşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum românii consumă doar 5,5 kilograme de peşte anual, de patru ori mai puţin decât media europeană, mai multe facultăţi ale Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi vor colabora  pentru a încuraja consumul de peşte, în cadrul unui proiect naţional de anvergură câştigat de universitate. Proiectul „Centrul Român de Modelare a Sistemelor de Acvacultură” durează un an şi jumătate şi va atrage aproximativ şase milioane de euro în cercetarea în acvacultură, din fondurile Programului Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice.

Cu o mare parte din bani vor fi modernizate laboratoarele mai multor facultăţi, şi în special cele de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (FSIA) şi se va crea o platformă interdisciplinară. Toate vor servi ca bază de cercetare pentru dezvoltarea unor sisteme de producţie a peştelui ultramoderne. "Din punct de vedere al investiţiilor în dotări, este cel mai mare proiect câştigat de universitate în cercetarea ştiinţifică", a declarat managerul de proiect, Petru Alexe, decanul FSIA.

Specialist în acvacultură, prof. univ. dr. Victor Cristea, de la FSIA, a explicat că sistemele de producţie vor fi extrem de performante, dacă se va raporta productivitatea de peşte la consumul de resurse. Cu alte cuvinte, investitorilor li se va pune la dispoziţie o modalitate rapidă de a aduce consumatorilor mai mult peşte, care va fi şi mai ieftin.

Citit 4472 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2014 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.