Persoanele neasigurate vor avea acces la servicii și investigații medicale decontate de CNAS

Persoanele neasigurate vor avea acces la servicii și investigații medicale decontate de CNAS
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

​Noul contract-cadru dintre CNAS și furnizorii de servicii medicale, care va intra în vigoare de la 1 iulie, va include pachete de servicii medicale și pentru persoanele neasigurate, pentru diagnosticarea unor afecțiuni grave - precum cancer, hepatită sau HIV/SIDA la gravide, a anunțat miercuri președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, într-o conferință de presă.

Potrivt Hotnews.ro, Valeria Herdea spune că medicii de familie vor putea să trimită ”persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate”.

Până acum, pacienții neasigurați aveau acces la tratament decontat pentru aceste boli cronice grave în cadrul Programelor naționale de sănătate, însă pentru a ajunge la diagnostic, erau nevoiți să își plătească din buzunar investigațiile medicale. Casa Națională de Asigurări de Sănătate oferă, prin Contractul cadru de servicii medicale, servicii de prevenție decontate pentru toate categoriile de vârstă, inclusiv adolescenți, a mai anunțat miercuri președintele CNAS, Valeria Herdea.

”Tot în contractul-cadru, se prevede că se pot desfăşura activităţi de prevenţie, începând cu adolescenţii.”

”Vom pune accent pe îngrijirea gravidei, a copilului și pe prevenție pe fiecare segment de vârstă”, mai spune șefa CNAS.

Pe lângă accesul la tratament, ”adoptarea unor obiceiuri sănătoase de viață reprezintă un deziderat foarte important”, consideră Valeria Herdea.

”Principalul factor este să controlezi evoluția bolii - să îl înveți pe pacient cum să o facă, dar și să prevină îmbolnăvirea, prin educație medicală. Obezitatea, dislipidemia, hipertensiunea - toți sunt factori care duc la îmbolnăviri”, arată președintele CNAS, conform sursei citate.

Citit 984 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Mai 2024 23:22

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro