A murit Mariana „Cur de Fier” - Capăt de drum pentru una dintre „legendele” oraşului

A murit Mariana „Cur de Fier” - Capăt de drum pentru una dintre „legendele” oraşului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Mariana Baboş, cunoscută ca „Mariana Cur de Fier”, a decedat ieri dimineaţă, la ora 9,00, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei". Femeia, în vârstă de 59 de ani, a fost internată la secţia de Neurologie a spitalului pe data de 5 decembrie, cu un accident vascular cerebral. Se pare că Mariana Baboş suferea de insuficienţă cardiacă, iar AVC-ul i-a fost fatal.

Cei din Spitalul Judeţean nu au făcut declaraţii despre decesul femeii, pentru că la ei a ajuns ca o simplă pacientă. Era şi normal până la urmă… În ultima vreme, nimeni nu mai ştia prea multe despre celebra „Mariana Cur de Fier”. Dar, dacă ar fi să îi întrebăm pe cei trecuţi de prima tinereţe, cu siguranţă am afla foarte multe despre cea care a dat un chip prostituţiei în oraşul nostru.

Prostituţie pe vremea comuniştilor

Înainte de 1989, prostituţia, chiar dacă este considerată cea mai veche meserie din lume, era un subiect tabu. Cu toate acestea, Mariana se prostitua. Apoi, a strâns o mână de fete şi le-a sprijinit în practicarea prostituţiei. Clienţi? Suficienţi. De la cei mai săraci şi până la poliţişti, securişti şi oameni importanţi ai urbei. Probabil asta a şi propulsat-o pe Mariana în viaţa „socială” a oraşului. Clienţii îi asigurau atât partea materială, cât şi protecţia. În ciuda faptului că toţi se fereau să-i pomenească numele şi activitatea, toţi o cunoşteau pe „Mariana Cur de Fier”. Generaţii întregi au auzit de legenda acestui nume. Chiar şi după ce a renunţat să practice ea însăşi prostituţia, legenda ei a rămas printre bărbaţii din oraşul nostru şi nu numai…

Printre revoluţionari

Revoluţia din decembrie 1989 a prins-o pe Mariana printre cei care ieşiseră în stradă să îşi exprime bucuria libertăţii. A ţinut morţiş să îşi facă apariţia în balconul fostului Consiliu Judeţean pentru a striga, în stilul caracteristic, că s-a dat liber la… prostituţie.

Avea pe atunci aproape 40 de ani. Trecuse prin multe şi văzuse la fel de multe. Avea relaţii, clienţi fideli şi notorietate. După Revoluţie, despre „Mariana Cur de Fier” s-a vorbit la fel ca şi înainte, numai că ea îşi cam pierduse interesul pentru Galaţi şi pentru România. Libertatea a venit pentru celebra Mariana cu izul banilor de peste hotare. Folosindu-se de ceea ce ştia cel mai bine să facă şi mizând pe fetele cu experienţă, alături de care lucrase atâta timp, a plecat să bată la porţile Europei.

I-au trebuit vreo zece ani să îşi facă „vad” printre vecinii europeni, dar a reuşit până la urmă să se facă cunoscută, ca şi la Galaţi. Italia, Spania, Turcia au fost cele mai importante locuri unde Mariana îşi făcuse relaţii.

De prin 2000, a început să racoleze fete noi. Şi-a implicat în asta inclusiv copiii.

Treaba a mers bine până undeva în 2005 - 2006. De ce şi cum a ajuns familia Baboş în atenţia autorităţilor nu se poate spune cu exactitate. Probabil, vreuna dintre fetele racolate a vrut să iasă din combinaţie…

La un moment dat, procurorii DIICOT au intrat pe fir. Şi, de aici, activitatea familiei a fost exact ca o carte deschisă pentru anchetatori. DIICOT-ul a stabilit că din grupare făceau parte şapte persoane, legate între ele prin diferite grade de rudenie, dar mai ales de dorinţa de a face bani. Şi au făcut suficienţi, cel puţin dacă este să ne uităm doar pe lista bunurilor confiscate de procurori.

După ce anchetatorii şi-au încheiat documentarea, dosarul a ajuns, în martie 2009, pe masa judecătorilor. După un an şi trei luni au apărut şi primele condamnări. Logic, cei şapte nu au fost mulţumiţi şi au atacat sentinţa dată de Tribunal. La începutul anchetei, patru dintre cei şapte au fost arestaţi, însă, după o perioadă, singurul care a rămas după gratii a fost Ascanio Baboş, fiul Marianei. Faptul că fiul ei era încă în arest, a determinat-o pe Mariana să vină la fiecare termen de judecată. Cine nu o cunoştea, nu ar fi putut să spună la vederea Marianei Baboş că aceasta a fost una dintre cele mai frumoase şi mai căutate prostituate ale oraşului. Timpul şi-a pus amprenta şi a transformat-o într-o femeie oarecare, care venea pur şi simplu să îşi vadă fiul aflat în arest. Doar fetele care o însoţeau de fiecare dată trădau faptul că şi ea a fost cândva ca ele.

După încă un an de la condamnare, pedepsele celor şapte au fost reduse de magistraţii de la Curtea de Apel Galaţi. Nici aşa nu s-au mulţumit, aşa că au atacat încă o dată decizia, dosarul fiind acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Problemele de sănătate nu i-au mai permis însă Marianei „Cur de Fier” să primească sentinţa finală. Ea a murit înainte de a afla ce pedeapsă îi hărăzeşte lumea asta.

Citit 30357 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2011 00:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.