Zeci de capace de canalizare au fost furate într-o singură noapte

Zeci de capace de canalizare au fost furate într-o singură noapte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Am reuşit să numărăm nu mai puţin de 26 de astfel de guri de canalizare descoperite şi nu putem spune că le-am găsit pe toate *

La indicaţiile mai multor cititori, care ne-au semnalat lipsa capacelor de canalizări din partea de nord a oraşului, în perimetrul cuprins între străzile Domnească, Coşbuc, Basarabiei şi Radu Negru, am pornit să vedem cum stă situaţia la faţa locului. Cu toate că ne aşteptam să dăm de câteva capace lipsă, ceea ce am găsit pe străzile din acea zonă a depăşit cu mult şi cele mai pesimiste estimări.

Canalizări descoperite şi nesemnalizate

Primele care ne-au atras atenţia au fost gurile de canalizare de pe strada Războieni, în apropierea intersecţiei cu strada Vultur. Aici, nu mai puţin de cinci gropi dispuse pe o distanţă de nici 100 de metri obligau şoferii curajoşi sau neştiutori care se aventurau în zonă să facă un adevărat slalom.

Partea bună constă în faptul că oamenii din zonă s-au gândit să le semnalizeze provizoriu, prin introducerea unor crengi în canalizările rămase fără capac. Cei care locuiesc în apropierea locului de unde s-au furat capacele ne-au spus că vineri seară acestea nu erau luate încă. Furtul a fost descoperit sâmbătă dimineaţă, atunci când gurile de canalizare erau descoperite.

Victime

De pe Războieni, am coborât pe strada Vultur. Aici, o singură canalizare rămăsese fără capac. Două bucăţi de plastic, care proveneau de la barele de protecţie ale unor maşini ne-au făcut să ne gândim la şoferii ghinionişti care nu au observat la timp lipsa capacului.

Ne-am continuat apoi drumul pe strada "Rizer", unde am găsit alte două capace lipsă. Unul dintre ele se află la intersecţia acestei străzi cu strada "Revoluţiei", chiar în dreptul Spitalului Militar. O persoană care locuieşte în zonă ne-a confirmat faptul că şi aceste capace au fost furate tot vineri noaptea.

Ce străzi trebuie să evitaţi

Strada "Cezar" este paralelă cu strada "Vultur". Aceasta conduce în topul străzilor rămase fără capace. Între "Traian" şi "Războieni" am numărat nu mai puţin de opt guri de canalizare, care rămăseseră descoperite. Interesant este faptul că pe această porţiune de stradă locuieşte chiar şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.

Alte străzi pe care este bine să nu vă aventuraţi zilele acestea sunt: Bucovinei, de pe care lipseşte un capac; strada "Elena Doamna", (fostă Piscului), cu un capac lipsă; intersecţia străzilor "Dragoş Vodă" cu "Elena Doamna", unde am găsit două canalizări descoperite. Trebuie să aveţi în vedere şi intersecţia străzilor "Elena Doamna" şi "Poşta Veche", de unde lipsesc alte două capace. Şi pe strada "Ştiinţei", paralelă cu "Domnească", am găsit trei guri de canalizare descoperite.

Lipsa semnalizării corespunzătoare, principala problemă

Încercând să trecem peste considerente care privesc motivele furtului acestor capace, ne limităm strict la pericolul imediat pe care lipsa lor îl reprezintă pentru şoferi. Astfel, principala problemă este legată acum de lipsa unor mijloace adecvate, care să semnalizeze lipsa acestor capace. Dacă ziua şoferii observă şi pot evita gurile de canalizare unde au fost introduse crengi, noaptea chiar şi acestea devin mult mai greu de observat şi de evitat. Nu trebuie uitaţi nici pietonii, care se pot trezi în orice moment că le-a dispărut pământul de sub picioare.

În cazul în care o maşină este afectată din cauza unei guri de canalizare descoperite, proprietarul autoturismului poate da în judecată Primăria, care este obligată să suporte costurile de reparaţie.

Autorităţi în weekend

În vreme ce primăria este proprietarul infrastructurii care formează sistemul de canalizare al oraşului, compania Apă Canal S. A. Galaţi este cea care administrează sistemul de instalaţii şi echipamente din canalizări. Întrebat dacă are cunoştinţă de furtul a zeci de capace de canalizare într-o singură noapte, directorul tehnic al Apă Canal Galaţi, Niţă Podaru, ne-a spus că, deşi ştie despre acest fapt, în weekend nu a avut echipele necesare pentru a merge să constate situaţia la faţa locului.

„Luni dimineaţă, la prima oră, voi trimite o echipă pentru a vedea care este paguba exactă şi vom stabili ce măsuri trebuie luate pentru acoperirea acestor guri de canalizare”, ne-a explicat directorul tehnic al Apă Canal S. A. Galaţi.

Verificările la centrele de fier vechi, fără niciun rezultat

„Ieri, au fost primite mai multe sesizări privind lipsa acestor capace la Secţia 5 de Poliţie. Poliţiştii de aici au întreprins o cercetare la faţa locului, pentru a putea constata exact cum stau lucrurile. În cursul aceleiaşi zile, poliţiştii au făcut controale la centrele de colectare a fierului vechi, însă nu au descoperit bucăţi care ar fi putut proveni de la capacele furate. Această infracţiune poartă numele de furt calificat, şi, în funcţie de gravitate şi de amploare, poate fi pedepsită cu sancţiuni de la amendă penală, până la închisoare. Cam la fiecare două săptămâni, colegii de la Secţia 5 primesc câte o sesizare în privinţa capacelor de canalizare furate”, ne-a declarat Bogdan Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi.

Centrele de fier vechi, ca ciupercile după ploaie

Este interesant de aflat cine sunt cei care eliberează avize de autorizaţie pentru centrele de colectarea a fierului vechi. Într-un viitor articol, vom analiza modul în care sunt amplasate aceste centre în oraş, în zone care, de cele mai multe ori, nu au nimic de-a face cu activitatea de colectare a fierului vechi. De asemenea, este interesant de dezbătut în ce măsură profiturile realizate de aceste societăţi se reflectă în sumele cu care acestea contribuie la bugetul local, dar mai ales dacă, punând în balanţă argumentele pro şi contra, se ajunge la concluzie că aceste centre sunt necesare, în condiţiile în care, cel puţin până acum, problemele create cetăţenilor din zonele unde acestea se găsesc au fost mult mai multe decât beneficiile în folosul societăţii. Domnilor viitori candidaţi la fotoliile de primar şi de consilieri locali, care este poziţia dumneavoastră faţă de acest subiect?

Citit 4336 ori Ultima modificare Duminică, 26 Februarie 2012 23:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.