Avertizarea de COD GALBEN continuă şi luni la Galaţi. CUM NE APĂRĂM DE CANICULĂ

Avertizarea de COD GALBEN continuă şi luni la Galaţi. CUM NE APĂRĂM DE CANICULĂ
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Galaţiul a intrat, începând de duminică, 19 iulie, într-o nouă perioadă de caniculă. Meteorologii au emis pentru oraşul nostru o avertizare de Cod Galben, care anunţă, pe lângă valul de căldură, şi un disconfort termic accentuat, şi care este valabilă până luni, 20 iulie, la ora 23,59. Evident, este puţin probabil ca brusc, la ora 24,00, să se facă răcoare, drept pentru care anumite precauţii sunt necesare în continuare.

Luni, 20 iulie, potrivit specialiştilor, temperatura va depăşi 34 de grade la umbră, motiv pentru care medicii au mai multe recomandări pentru gălăţeni.

Cel mai important lucru care trebuie respectat este legat de expunerea la soare, acest lucru fiind interzis în intervalul orar 11,00 – 16,00. Deşi categoriile de vârstă cele mai sensibile la soare şi la temperaturi ridicate sunt copiii şi vârstnicii, fiecare dintre noi este bine să respecte pe cât posibil această recomandare. „În această perioadă este nevoie de o hidratare corespunzătoare. Cafeaua şi băuturile alcoolice trebuie evitate, pentru că vor conduce la deshidratare”, ne-a recomandat medical Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

Medicul gălăţean ne-a atras atenţia şi asupra hainelor pe care ar trebui să le purtăm atunci când afară este foarte cald. “Îmbrăcămintea trebuie să fie deschisă la culoare şi confecţionată din materiale de bună calitate, cu evitarea celor sintetice. Dacă totuşi suntem nevoiţi să ne expunem la soare în acest interval orar, capul trebuie neapărat să fie acoperit. Este indicat să mergem cât mai mult prin locuri umbrite”, a adăugat Mihai Polinschi.

Cei care sunt nevoiţi să plece de acasă trebuie să fie foarte atenţi şi la aglomeraţia din mijloacele de transport în comun.

Alimentaţia ne poate ajuta

Alimentaţia este unui dintre aliaţii noştri cel mai de preţ în lupta cu temperaturile ridicate. Specialiştii ne recomandă să consumăm cât mai multe fructe şi legume. Pe lângă faptul că ne ajută să ne hidratăm, acestea ne livrează şi necesarul zilnic de vitamine şi minerale. În acelaşi timp, evitarea mâncărurilor grase şi a meselor bogate ne va scuti de multe situaţii nedorite. Pe lângă factorul igienic, două sau trei duşuri pe zi vor contribui la starea noastră de bine. “Nu le recomand cardiacilor să se scalde în ape mici sau adânci pentru că există o diferenţă mare de temperatură şi pot interveni complicaţii majore sau chiar infarcte”, a adăugat Mihai Polinschi.

Scăldatul interzis

Scăldatul nu este recomndat nici de cei de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Specialiştii instituţiei atrag atenţia asupra faptului că apele care înconjoară oraşul nu îndeplinesc condiţiile igienico-sanitare necesare, având o încărcătură microbiană mare, motiv pentru care recomandă autorităţilor să interzică scaldatul. Cei care nu vor asculta acest sfat, riscă să se aleagă cu afecţiuni oftalmologice (conjunctivite), digestive sau cutanate (micoze, eczema etc.).

Un alt sfat îi priveşte pe cei care au boli cronice şi urmează tratamente de specialitate. „Cardiacii trebuie să acorde o atenţie sporită sănătăţii în această perioadă. Aceştia sunt sfătuiţi să urmeze tratamentul prescris de medic şi să se prezinte la medic la primele semne că starea lor de sănătate se înrăutăţeşte”, a conchis medical Mihai Polinschi.

Aşadar, evitaţi să ieşiţi din case şi încercaţi să staţi cât mai mult în încăperile în care există aer condiţionat, pe care nu trebuie să îl setaţi însă la o temperatură foarte joasă. În mod ideal, diferenţa dintre temperatura de afară şi cea din spaţiul cu aer condiţionat nu trebuie să fie mai mare de 10 grade Celsius. Nu faceţi nici greşeala de a intra de afară, pe timp de caniculă, în încăperile unde temperatura dată de aerul condiţionat ajunge la 17 -18 grade Celsius.

Foto Bogdan Codrescu

Citit 2820 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 10:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.