Cine îi apără pe bun-platnici de deciziile aberante?

Cine îi apără pe bun-platnici de deciziile aberante?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După modificarea „Legii Ciucă”, Apaterm şi Apă Canal nu vor mai putea opri apa caldă şi apa potabilă unui întreg bloc, pentru doi-trei rău-platnici * O altă modificare: sancţiuni pentru cei care refuză să aprobe ştergerea penalităţilor conform Legii 175 *

 

După ce „Legea Ciucă” va fi modificată în Parlament, în municipiul Galaţi nu vor mai putea fi posibile situaţii precum cele actuale, în care apa caldă, căldura sau, mai rău, apa rece sunt oprite pentru un întreg bloc, din cauza datoriilor neachitate de doar câteva familii din acel imobil. După cum se ştie, în ultimul an, atât Apaterm cât şi Apă Canal şi-au făcut un obicei din a sista furnizarea serviciilor publice unui întreg bloc, deşi din respectivul imobil rău-platnicii nu reprezintă uneori nici 30 la sută din totalul proprietarilor, care, deşi au facturile achitate la zi, suferă alături de cei cu datorii. Prin astfel de măsuri, Apaterm şi Apă Canal se bazează pe nemulţumirea generală a proprietarilor bun-platnici care ar putea reprezenta o adevărată presiune asupra datornicilor. Cele două societăţi nu spun nici un cuvânt despre nedreptatea enormă pe care o generează o astfel de măsură, prin care clienţilor de bună credinţă li se sistează serviciile pe care le plătesc! Pe de altă parte, legislaţia actuală este atât de prost făcută, încât proprietarii afectaţi de astfel de măsuri nu îşi pot găsi dreptatea nici măcar în instanţă, căci Apaterm şi Apă Canal nu au contracte individuale cu potenţialii reclamanţi, ci cu asociaţia de proprietari!

Ei bine, o astfel de situaţie dificilă promite deputatul PC Bogdan Ciucă să o rezolve, prin modificarea Legii 175/2010 privind ştergerea penalităţilor la întreţinere acelora care îşi achită datoriile curente. Ca urmare a discuţiilor pe care le-a purtat atât cu reprezentanţii Apaterm, Apă Canal, dar şi ai Primăriei şi asociaţiilor de proprietari din Galaţi, deputatul spune că a adus modificări propriului proiect de lege, îmbunătăţindu-l.

Se sistează serviciile publice doar datornicilor şi numai cu acordul magistraţilor

Prima şi cea mai importantă modificare se va referi la sistarea serviciilor publice, în caz de neplată. „Legea nu va mai permite să se oprească apa pentru întreg blocul, ci doar pentru acele familii cu datorii. În plus, sistarea serviciilor nu va putea fi făcută decât cu decizie judecătorească”, spune Bogdan Ciucă.

O altă măsură inclusă în setul de modificări la „Legea Ciucă” se referă la aplicarea de sancţiuni instituţiilor sau persoanelor care refuză să dea curs solicitării de ştergere a penalităţilor – o situaţie care nu era prevăzută în actuala lege, motiv pentru care Apaterm a refuzat cu obstinaţie să accepte să le şteargă gălăţenilor penalităţile. „De acum înainte, cei care vor refuza să dea curs dosarului de cerere a ştergerii penalităţilor vor fi pasibili de sancţiuni cuprinse între 10 şi 100 de milioane [lei vechi]”, spune Ciucă.

Nu în ultimul rând, modificările Legii Ciucă vor merge „mai departe, pe lanţul relaţiilor dintre producătorii de agent termic”, astfel încât penalităţile şterse de la populaţie să nu mai rămână, ca o datorie, în conturile celorlalte societăţi - Apaterm sau Electrocentrale, în cazul Galaţiului.                     

Modificările aduse Legii Ciucă au fost deja adoptate în Senat, urmând ca, într-o săptămână, proiectul să ajungă în Camera Deputaţilor (cameră decizională), a mai precizat Bogdan Ciucă.

Citit 1535 ori Ultima modificare Duminică, 09 Octombrie 2011 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.