Ce vrea mediul de afaceri de la viitoarele instituţii europene. Memorandum lansat la Galaţi

Ce vrea mediul de afaceri de la viitoarele instituţii europene. Memorandum lansat la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Patronatele din cadrul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) au lansat, la Galați, ”Memorandumul Mediului de Afaceri pentru alegerile europarlamentare 2024”, ce cuprinde un set de propuneri pentru elaborarea politicilor publice la nivelul Uniunii Europene privind activitatea companiilor.

Lansarea acestui Memorandum a făcut parte din seria de activități prin care a fost marcată ”Ziua Întreprinzătorului din România”, eveniment organizat de Patronatul IMM-urilor Galați, în parteneriat cu Consiliul Județean (CJ) Galați și CECCAR.

La evenimentul desfășurat la Sala de Conferințe a Hotelului ”Vega” au participat reprezentanți ai mediului de afaceri din întreaga țară, reprezentanți ai administrației publice, ai mediului financiar-bancar, ai mediul universitar, ai instituțiilor care, într-un fel sau altul, au legătură cu activitatea IMM-urilor.

”Acest Memorandum, lansat în mod oficial astăzi (joi, 9 mai, ce coincide și cu Ziua Europei – n.r.), face parte dintr-o campanie desfășurată în toate țările europene prin care solicităm viitorilor europarlamentari și viitoarei Comisii Europene să abordeze cu atenție politicile în domeniul IMM-urilor și să aplice acel principiu de a ”gândi mai întâi la scară mică”, în sensul că fiecare reglementare trebuie supusă Testului IMM privind impactul economic. Este necesară o astfel de abordare pentru că reglementările au un anumit tip de impact asupra companiilor mari și un alt impact asupra companiilor mici”, a arătat președintele CNIPMMR, Florin Jianu.

În opinia patronatului IMM-urilor, susținerea mediului de afaceri la nivelul UE ar trebui să se bazeze pe patru piloni principali: stabilirea și predictibilitatea cadrului legal pentru IMM-uri; crearea unui ecosistem de afaceri capabil să facă față provocărilor generate de digitalizare, tranziția către o economie verde și competiția la nivel global; resurse umane calificate și cu competențe digitale – salariați și manageri de IMM-uri; finanțarea inițiativelor antreprenoriale.

”În mod special, mediul de afaceri își dorește ca Uniunea Europeană să nu mai suprareglementeze. Deja avem un număr de inițiative din perioada 2019-2024 și noi solicităm ca în perioada următoare să le implementăm, dar să avem și câteva analize ex-post cu privire la aceste măsuri. Asta înseamnă ca, după ce o reglementare este pusă în practică, mai ales la nivel european, să se facă analize cu privire la impactul pe care aceste reglementări l-au avut la modul practic - dacă au ajutat cu adevărat mediul de afaceri, care au fost costurile de conformare, dacă s-au atins țintele propuse”, a precizat președintele CNIPMMR.

În ceea ce privește partea de reglementare, patronatele își doresc o revizuire a ”Small Business Act” - ce stă la baza activității IMM-urilor europene, adoptat în urmă cu 16 ani, astfel încât să răspundă noilor provocări cu care IMM-urile se confruntă, precum criza energetică, competiția globală crescută, digitalizarea, tranziția către o economie verde, fiind necesară inclusiv o actualizare a instrumentelor financiare de sprijin pentru IMM-uri.

În cadrul Memorandumului, patronatele mai avertizează că evoluțiile din ultimii ani au dus la o pierdere a competitivității economiei europene în comparație cu alte părți ale lumii. Aici sunt incluse dependența de anumite categorii de materii prime, lanțurile de aprovizionare legate de parteneri comerciali nesiguri, prețuri structurale mai ridicate și, nu în ultimul rând, tensiunile geopolitice. Drept urmare, IMM-urile solicită mai mult sprijin pentru a realiza tranziția verde (Green Deal), printr-un cadru mai simplu, stabil și previzibil.

”Tranziția la o economie verde trebuie să se bazeze pe stimulente și susținerea IMM-urilor și nu pe sancționarea acestora. În acest scop, este necesar ca viitoarele instituții europene să pună accentul pe stimulente și recompense pentru adoptarea de materiale, servicii, procese industriale sau produse sustenabile, obținute din materiale reciclabile, și nu pe interzicerea și sancționarea celor existente. IMM-urile dispun de resurse limitate, au nevoie de mai mult timp pentru conformare și un cadru care să nu le afecteze competitivitatea”, a explicat Florin Jianu.

De asemenea, IMM-urile solicită actualizarea programelor de stimulare a antreprenoriatului, a inovației, dar și cursurilor de ucenicie și perfecționare profesională. Patronatele mai solicită, printre altele, promovarea instrumentelor alternative de finanțare a IMM-urilor și integrarea piețelor de crowdfunding (finanțarea participativă, alternativă la finanțarea bancară – n.r.), dar și un acces mai echitabil al IMM-urilor la piețele digitale, bazate pe o piața unică fără bariere interne inutile.

Citit 3948 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 Mai 2024 15:59

6 comentarii

  • postat de florin
    Vineri, 10 Mai 2024 10:53
    86.124.200.***
    Pentru cei care cred că impunerea de taxe Chinei ar fi o soluție sa caute declarațiile șefului BMW de zilele trecute!Cînd producători de petrol importanți în lume au început să folosească yuanul in tranzacții a crede că taxe vamale puse Chinei rezolva ceva e ......
    12
    7
  • postat de La n-(oi) in UE ...
    Vineri, 10 Mai 2024 01:05
    108.245.201.***
    Cea mai buna investitie ar fi desfiintarea consiliilor municipale/judetene -nimic nu fac pe banii contribuabililor . La fel si alea de ...administratie . La voi in colonie bataia de joc fata de cetatean nu are limite . Nu mai zic-parlamentari peste 600 la 17 Mil de cetateni ??? Heheheh
    3
    11
  • postat de Ziceti bai cu voce tare !!
    Joi, 09 Mai 2024 21:39
    104.243.213.***
    UE , sa impuna taxe vamale la greu CHINEI !!! Noroc cu situatia din Marea Rosie , cand navele cu containere din China , trebuie sa ocoleasca Africa , scumpind astfel produsele chinezesti , care sunt la pret de dumping !!
    3
    15
  • postat de Ilie Bascalie
    Joi, 09 Mai 2024 21:34
    104.243.214.***
    ...se putea sa nu lipseasca si tovarasul Fotea ?!?
    5
    18
  • postat de Das
    Joi, 09 Mai 2024 21:32
    89.137.229.***
    Uniunea Europeana va inchide multe firme romanesti ! Ascultati ce va spun ! Chiar nici acum nu intelegeti ce inseamna aceasta mafie mascata in Uniunea Europeana? Toata industria se va muta in Asia !
    17
    5
  • postat de florin
    Joi, 09 Mai 2024 19:53
    86.124.200.***
    Bla,bla,bla,bla.........bla!!!!!
    3
    40

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro