Amnistierea evaziunii sub un milion de euro, promulgată. Cine achită dările neplătite la stat scapă de pușcărie

Amnistierea evaziunii sub un milion de euro, promulgată. Cine achită dările neplătite la stat scapă de pușcărie
Evaluaţi acest articol
(58 voturi)

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea prin care evazioniștii care au produs un prejudiciu de până la 1.000.000 de euro scapă de închisoare dacă achită suma, plus o penalizare

Adoptat pe 19 decembrie de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, proiectul de lege prevede unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale și modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. 

Potrivit noilor prevederi, în cazul infracțiunilor privind evaziunea fiscală, ”dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 de euro, prejudiciul majorat cu 15 la sută din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte", au stabilit deputaţii. În această situaţie, organele competente nu vor sesiza organele de urmărire penală.

De asemenea, tot în aceste cazuri de infracţiuni, ”dacă până la primul termen de judecată prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate”.

„Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda”, se mai prevede în actul normativ adoptat.

Contestat, dar promulgat

Actul normativ a fost contestat atât de instanța supremă, cât și de opoziție. Curtea Constituțională a respins sesizările, pe motiv că legea face trecerea spre ”teoriile moderne” ale Dreptului, care au ca obiectiv principal recuperarea prejudiciului, nu condamnarea făptașilor. În aceste condiții, controversatul act normativ a fost vineri promulgat de președintele Klaus Iohannis. ”Decret pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (PL-x 805/18.12.2023)”, a anunțat Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă, conform Hotnews.ro.

Citit 2249 ori Ultima modificare Duminică, 12 Mai 2024 18:57

6 comentarii

  • postat de maurice
    Sâmbătă, 11 Mai 2024 21:41
    86.124.202.***
    Legea e apă de ploaie. Dacă vor sa vadă bani returnați să mărească mult pedepsele, ca pentru 1-3 ani de închisoare nu umbla nimeni la pușculiță, merită așteptarea.
    0
    35
  • postat de florin
    Sâmbătă, 11 Mai 2024 17:52
    86.124.203.***
    Într-o țară normală este normala aceasta lege!Dar noi nu suntem într-o țară normală!Suntem în America de Sud unde politica și-a dat mina cu justiția și fac ce vor!Și pina acum am avut legi!Dar legile sunt pt fraieri!De ce media nu pune în discutie fraierii care au fost găsiți nevinovați dupa ani de
    36
    12
  • postat de la treaba baieti si fete.
    Sâmbătă, 11 Mai 2024 15:08
    5.13.172.***
    Hoti si au dat liber la furat. Asa ca la treaba caci cu un milion de euro traiesti bine pina mori.
    0
    54
  • postat de pentru navalisti , apropo de furaciuni :
    Sâmbătă, 11 Mai 2024 13:35
    194.34.105.***
    cautati pe net : "Administratorii Șantierului Naval 2 Mai Mangalia s-au „umplut“ de bani, în 2023, „muncind“ din greu! " .
    Vai de mama noastra !! . Ce inseamna PSD-ul la putere !!!
    2
    57
  • postat de ICTosca
    Sâmbătă, 11 Mai 2024 09:40
    5.13.165.***
    ...Tranti-mi-as paltonul ! Brava presedinte, glorios guvern...destepta tara. Incet incet, o sa avem o tara ca "afara"...Columbia, Venezuela. Justitia e pregatita, politia asemena...da si popa binecuvantarea si iese ca la carte....
    27
    32
  • postat de Anti-Lăbărar+ Anti-usri
    Sâmbătă, 11 Mai 2024 00:40
    5.13.201.***
    Unde sunt "pokemonii" care se tavaleau spontan-la-ordin pe strazi cu "legile justitiei" si "Dragnia" ?
    Nu s-a mai dat "ordinul de zi pe unitate" pentru dat kuru de pamant...
    38
    12

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro