Câţi BANI îţi trebuie ca să TRĂIEŞTI, DECENT, în Galaţi, în 2015

Câţi BANI îţi trebuie ca să TRĂIEŞTI, DECENT, în Galaţi, în 2015
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

* Nici măcar salariul mediu nu îţi acoperă toate nevoile legate de traiul zilnic şi educaţie


Într-un oraş în care până şi supravieţuirea e scumpă, puţini oameni îşi permit să trăiască decent. Multora dintre noi se pare doar că trăim bine, din cauză că am dus-o prost dintotdeauna, iar acum doar confundăm supravieţuirea cu viaţa bună. Nu trăim decent doar pentru că ne ajung banii de mâncare de la o leafă la alta şi nici pentru că, făcând economii la sânge, reuşim să nu acumulăm restanţe la întreţinere. Trăim decent atunci când ne permitem: să mâncăm sănătos, să ne tratăm la medici competenţi, în spitale curate şi dotate, să plecăm în concedii, să ne educăm, să ne îmbrăcăm bine şi, uneori, să ne mai şi cumpărăm câte cevam doar aşa, pentru că ne place. Iată cât ne costă.

Mâncarea costă cât un salariul minim brut

Costul coşului depinde mult de ceea ce mănânci. Un coş lunar - în varianta sa clasică -  ajunge la aproape 750 de lei de familie, dar conţine şi alimente îndoielnice din punct de vedere ale efectului asupra sănătăţii, cum ar fi untura sau margarina.

Iată cum arăta coşul în urmă cu câţiva ani, când încă se calcula oficial: făină - 3,99 lei/kg - 12,55 lei/lună; mălai - 3,99 lei/kg - 23,49 lei/lună; pâine - 3,5 lei/kg - 111,881 lei/lună; produse din pâine - 5 lei/kg - 2,5 lei/lună; paste - 6,5 lei/kg - 9,28 lei/lună; orez - 5,2 lei/kg - 7,29 lei/lună; fasole - 7 lei/kg - 14,721 lei/lună; cartofi - circa 1,2 lei/kg - 15,81/lună; morcovi - 2,5 lei/kg - 4,2 lei/lună; ceapă - 2 lei/kg - 5,048 lei/lună; murături - 5 lei/kg - 15,42 lei/lună; bulion - 10 lei/kg - 8,41 lei/lună; mere - 3 lei/kg - 9,252 lei/lună; citrice - 4 lei/kg - 2,244 lei/lună; conserve din fructe - 12,5 lei/kg - 8,7625 lei/lună; carne de vită - 25 lei/kg - 17,525 lei/lună; carne de porc - 23 lei/kg - 58 lei/lună; carne de pasăre - 13 lei/kg - 36,452 lei/lună; carne de oaie - 26 lei/kg - 12,315 lei/lună; preparate din carne - 30 lei/kg - 75,72 lei/lună; peşte proaspăt şi congelat - 12 lei/kg - 10,1 lei/lună; lapte - 4 lei/l - 59,44 lei/lună; iaurt - 6 lei/l - 4,2 lei/lună; telemea vaci - 20 lei/kg -21,95 lei/lună; telemea oi - 20 lei/kg - 14,618 lei/lună; brânză proaspătă şi smântână - 14 lei/kg - 13,81 lei/lună; ouă - 40 de bani/bucata - 16,8 lei/lună; untură - 8 lei/kg - 5,6 lei/lună; ulei - 5,90 lei/litrul - 17,7 lei/lună; margarină - 6 lei/kg - 3,366 lei/lună; zahăr - 3,5 lei/kg - 11,3 lei/lună; ciocolată - 39 lei/kg - 4,2 lei/lună; băuturi nealcoolice - 2,5 lei/litru - 5,957 lei/lună.

Un coş sănătos ar trebui să conţină o cantitate mult mai consistentă de fructe, legume şi peşte. Iar asta ar ridica măcar cu circa 150 de lei costul coşului lunar. Cu alte cuvinte, mâncarea sănătoasă pentru doi adulţi şi copilul lor de vârstă cel puţin preşcolară (în cazul bebeluşilor, hrana e mai scumpă) ar ajunge la peste 900 de lei pe lună.

Produsele de îngrijire personală

La produsele de igienă şi înfrumuseţare din gama premium nu avem acces oricum, dacă salariul nostru este de doar câteva sute de euro. Chiar şi dintre cele pe care ni le permitem, însă, n-ar trebui să le alegem automat pe cele mai ieftine, fără să ne documentăm înainte şi să citim etichetele. Nu de alta dar unele ne-ar putea face rău. La acest moment, un deo stick nu  costă, în medie, mai puţin de zece lei, şi fiecare membru al familiei are nevoie măcar de unul pe lună. Ar fi nevoie, în casă, şi de măcar două tuburi de pastă de dinţi pe lună, un săpun lichid, un gel de duş mare, plus alte articole de igienă diverse. Per total, un coş de igienă personală şi înfrumuseţare (cu vopsea de păr pentru doamne, demachiant şi altele) ajunge la măcar vreo 150 de lei pe lună.

Îmbrăcămintea bună, dar nu de fiţe

Când vorbim doar despre un trai decent, hainele create de mari designeri – fie ei şi români – nu-şi au locul în garderoba noastră, decât poate dacă le-am primit cadou de pe la vreo cunoştinţă bogată. Ar trebui însă musai să avem în şifoniere haine de bună calitate, pentru orice ocazie. Mai exact, ar trebui să ne permitem să purtăm cât mai multe ţesături cu conţinut mare de fibre naturale. Or, tocmai aceste haine, chiar fără semătura unor designeri cunoscuţi, sunt foarte scumpe pentru gălăţeanul de rând. Spre exemplu, o pereche de pantaloni bărbăteşti de bună calitate, fabricaţi în ţara noastră de întreprinderi cu tradiţie, ajunge şi la 200 de lei. De asemenea, cămăşile bărbăteşti costă şi ele măcar vreo 70 de lei sau 80 de lei, dacă sunt de calitate. Încălţările bărbăteşti costă măcar vreo 150 de lei perechea. Iar pentru doamne şi domnişoare, acestea sunt doar preţurile de pornire ale hainelor de calitate. Hainele copiilor costă la fel de mult ca şi cele ale adulţilor, chiar dacă sunt mai mici. Şi cum cu un rând de haine nu faci aproape nimic, e destul de clar că, în fiecare lună, ar trebui să ne putem cumpăra câte ceva de îmbrăcat. Ceva pentru copil, ceva pentru el şi ceva pentru ea înseamnă minim vreo 300 de lei. Poate chiar mai mult cu vreo sută de lei, dacă vorbim despre cumpărarea încălţărilor. Şi iarăşi am ajuns la cheltuieli de vreo jumătate de salariul minim lunar….

Educaţie – cărţi, studii, filme şi spectacole

Un om care trăieşte decent ar trebui să-şi permită să îşi adune propria bibliotecă de cărţi tipărite. E adevărat că aşa ceva se face în ani, nu peste noapte, pentru că se presupune că citim cărţile, pe măsură ce ni le cumpărăm. Cum însă chiar şi cele mai ieftine volume costă măcar vreo 15 lei, iar preţul mediu peste 30 de lei, nu-i uşor să-ţi cumperi şi să citeşti o carte pe săptămână, să spunem, pentru ea, pentru el şi pentru copil. Aici, tot am mai avea aici un ajutor din parte bibliotecii. Să presupunem că citim şi cărţi de împrumut. La muzică, e ceva mai complicat. Un CD sau un DVD cu muzică nu costă mai puţin de 30 de lei şi se ascultă destul de repede. Plus că ar fi nevoie de mai mult, dat fiind că membrii familiei – mai ales copilul – ar putea avea gusturile muzicale diferite. La filme, e de-a dreptul complicat, în Galaţi. Fie dăm cam 150 de lei să mergem la cinema în Brăila (preţul biletelor pentru trei, plus rovignetă), fie cumpărăm filme pe care să le vedem pe calculator, adică dăm vreo 30 de lei pe fiecare CD sau DVD cu filme. Evident, dacă n-am face ca majoritatea gălăţenilor care se educă piratând, pentru două filme pe săptămână, un CD nou cu muzică, o carte şi un spectacol, am scoate din buzunar 210 lei. Cu o vizită în familie la un muzeu şi cu biletele la un spectacol, am da cam 250 de lei pe lună.

Până acum, n-am pus la socoteală faptul că minim încă vreo 100 de lei se duc, pe lună, la şcoala sau grădiniţa copilului. Şi nu includem şi aici pregătirile, care ajung uşor la vreo 200-300 de lei pe lună. De asemenea, nu includem aici faptul că unul sau ambii părinţi şi-ar continua studiile universitare cu masterate sau doctorate, pentru care media lunară de plată ar putea ajunge la vreo 150 de lei pe lună.

Facturi şi transport

Cine are rată la casă, scapă din start de măcar vreo 500 de lei lunar din portofel. Apoi, vin hangaralele. În medie, o familie care are centrală termică ar consuma gaz de 100 de lei pe lună. Iarna consumul e mai mare, iar vara, mai mic. La întreţinere, factura pentru agent termic şi apă caldă ajunge chiar puţin mai mult. Apa rece e şi ea măcar vreo 80 de lei lunar. Plus încă vreo 20 de lei pentru cheltuielile pe scară. Plus 60 de lei energia electrică. Plus vreo 50 de lei, că să mai strică una alta, prin casă. Să nu uităm să socotim vreo 30-40 de lei pentru cablu şi vreo sută de lei pentru facturile la telefoanele mobile. Gălăţenii cu leasing la o maşină de familie tot dau vreo 300-400 de lei pe lună. Cine şi-a achitat deja maşina, dă măcar vreo 100 de lei pe lună pe benzină, în condiţiile în care nu se duce cu maşina decât până la serviciu (eventual aproape de casă) şi până la supermaketuri. Transportul în comun – pentru cine n-are maşină sau are nevoie şi de autobuz sau maxi-taxi, ajunge şi el la cel puţin 50 de lei lunar, numai pentru a merge la serviciu şi înapoi.

Hobby-uri

N-ar mai trebui să aducem vorba şi despre ele, cui toate că pasiunile ar trebui să facă parte din viaţa unui gălăţean, dacă acesta trăieşte decent. Or, toate hobby-urile presupun ceva cheltuială. Dacă eşti colecţionar, trebuie să investeşti în obiecte. Dacă eşti biciclist, dai bani pe bicicletă şi piese de schimb. Dacă îţi place să desenezi, îţi cumperi materiale. Oricum ar fi, fără măcar vreo sută de lei pe lună per membru de familiei nu scapi. S-au n-ai scăpa, dacă ai avea de unde da. Să mai pomenim şi despre o ieşire lunară în oraş? Ar ajunge şi ea la vreo 100 de lei, per familie, câtă vreme copilul e mic. După ce creşte, cresc şi cheltuielile cu distracţia.

Economii şi situaţii de urgenţă

Un control medical costă măcar vreo 70 de lei, iar un tratament stomatologic, spre exemplu, poate necesita mii de lei sau chiar mai mult. Nici alte controale nu sunt ieftine, mai ales dacă e nevoie de opinia vreunui medic din alte oraşe. În plus, ar fi nevoie şi de măcar vreo sută de lei pusă deoparte, lunar. Aşa, pentru zile negre. Pentru situaţia în care trebuie să-ţi ajuţi părinţii sau bunicii. Sau prietenii, dacă te roagă să-i sprijini.

Chiar şi cu salariul mediu, viaţa e grea

Dacă şi el şi ea ar câştiga salariul mediu – 1.706 lei de persoană, cu o cheltuială totală a angajatorului de 2.972 de lei per persoană – banii n-ar fi suficienţi pentru un trai decent. Ar fi nevoie de peste 2.000 de lei de persoană, ca să rămână şi un ban pentru concediu şi foarte, foarte puţin pentru economii. Or, puţini sunt gălăţenii care se bucură de asemenea salarii şi de un stil de viaţă care să-i mulţumească şi să-i menţină sănătoşi…

Imagine Monica Zanet (arhivă "Viaţa liberă")

Citit 11418 ori Ultima modificare Marți, 26 Mai 2015 13:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.