SCANDALUL CARDURILOR DE SĂNĂTATE CONTINUĂ: Medicii de familie gălăţeni se plâng de sistemul informatic

SCANDALUL CARDURILOR DE SĂNĂTATE CONTINUĂ: Medicii de familie gălăţeni se plâng de sistemul informatic
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Mai mulţi medici de familie din Galaţi se plâng de blocajele dese apărute în funcţionarea sistemului informatic al cardului naţional de sănătate. Doctorii spun că modul de funcţionare "greoi şi defectuos" al acestui sistem le îngreunează în mod inutil activitatea medicală şi creează nemulţumire şi frustrare în rândul pacienţilor.

De cealaltă parte, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, dr. Elena Vrabie, afirmă că blocajele din sistem apar în primele zile din lună pentru că în această perioadă se fac raportările de sfârşit de lună pentru luna precedentă. Mai mult, spune dr. Vrabie, medicii au alternative atunci când în sistem apar blocaje.

Început de săptămână cu probleme

"Luni dimineaţă, sistemul informatic a funcţionat doar până pe la ora 8,00. După această oră, s-a blocat brusc. Am vorbit cu mai mulţi colegi, medici de familie şi ei în Galaţi, care mi-au confirmat că întâmpină aceleaşi dificultăţi de conectare la sistem. Dorind să verific dacă situaţia a apărut doar în Galaţi, am sunat şi la colegii de la Buzău. Şi acolo, aceeaşi situaţie. Săptămâna trecută, de asemenea, au fost perioade în care sistemul a dat rateuri. Este inacceptabil ce se întâmplă, pentru că noi suntem nevoiţi să muncim de trei-patru ori pentru acelaşi lucru. De la Casă (CJAS Galaţi - n.r.), ni se răspunde mereu că sunt mici disfuncţionalităţi temporare. Ar trebui să se facă ceva pentru remedierea situaţiei. Am mai spus-o, şi sunt nevoit să o repet, că fiecare chestiune administrativă pe care o avem de îndeplinit ne răpeşte din timpul pe care noi, în calitate de medici, trebuie să îl alocăm pacienţilor", a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

"Este doar o situaţie de moment, iar medicii au alternative"

Dr. Elena Vrabie a explicat că sistemul merge mai greu în primele zile din lună din cauza raportărilor făcute în cadrul aceluiaşi sistem, pentru luna precedentă. "Am explicat de mai multe ori această situaţie. Aşa cum s-a spus şi la nivel naţional, blocajele vor dispărea în timp. Dacă sistemul nu merge pentru o perioadă, medicii de familie pot oferi servicii şi în regim off-line, servicii pe care ulterior le pot urca şi actualiza în sistem. Au 72 de ore răgaz să facă acest lucru, iar astfel pacientul nu are de ce să fie frustrat de eventualele deficienţe temporare din sistem", a explicat preşedintele CJAS Galaţi.

Acuzaţii directe între medici şi autorităţi

Nemulţumirile apărute la Galaţi sunt doar un ecou a ceea ce se întâmplă la nivel naţional. Introducerea cardului de sănătate, de la 1 mai, a reuşit să creeze un adevărat război declarativ între reprezentanţii Patronatului Medicilor de Familie din România şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În vreme ce medicii de familie acuză numeroasele blocaje din sistemul informatic, lacunele legislative şi instrucţiunile contradictorii pe care le primesc din partea autorităţilor, preşedintele CNAS i-a acuzat făţiş pe medici de sabotarea sistemului.

Autorităţile spun că medicii de familie sunt de fapt nemulţumiţi de faptul că introducerea cardului de sănătate împiedică fraudele făcute în sistemul românesc de sănătate. La rândul lor, medicii spun că astfel de acuzaţii sunt "o glumă", din moment ce mare parte din implementarea sistemului cardului de sănătate le-a revenit lor. „De când a început informatizarea sistemului, povara muncii a fost pe noi. Noi am implementat reţeta electronică, noi ne-am cumpărat abonamente de internet, noi ne-am cumpărat cititoare de card, noi activăm cardul, noi folosim cardurile”, a precizat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, săptămâna trecută, la postul Digi 24.

Dacă aţi fost nevoiţi să aşteptaţi peste măsură la medic sau la spital, din cauza blocării sistemului cardului de sănătate, sau dacă aţi fost martor la alte situaţii similare, ni le puteţi aduce la cunoştinţă pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 2158 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iunie 2015 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.