Tot mai multe gălăţence aleg NAŞTEREA NATURALĂ. Curaj, educaţie sau lipsă de bani?

Tot mai multe gălăţence aleg NAŞTEREA NATURALĂ. Curaj, educaţie sau lipsă de bani?
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Educaţia şi convingerile religioase sunt principalele motive care le determină pe cele mai multe mămici să-şi aducă pruncii pe lume "aşa cum a lăsat Dumnezeu" * La polul opus, frica de durere şi de eventualele erori medicale le împing pe gravide spre lama cuţitului


2.803 copii au văzut lumina zilei în cele două maternităţi din municipiul Galaţi în cursul anului trecut, 1.543 fiind aduşi pe lume în mod natural, pentru că mamele au decis să lase acest eveniment să se întâmple firesc şi nu au ales calea chirurgicală. Femeile care se încumetă să treacă prin chinurile facerii sfidează astfel tendinţa generală de a alege operaţia cezariană, motivele variind de la convingeri religioase la dorinţa de a se recupera mai rapid.

"Naşterea naturală este cea normală. Femeile care aleg acest mod de a-şi aduce pe lume copiii sunt fie din categoria celor care au rude în străinătate şi sunt direct informate cu privire la avantajele acestui tip de naştere, fie femei care din convingeri religioase refuză operaţia şi vor să nască spontan, fie sunt deja la a doua sau a treia naştere şi au experienţă. Dacă nu există contraindicaţii pentru mamă sau făt, naşterea naturală este clar mai avantajoasă, pentru că în acest fel copilul este mai bine pregătit pentru schimbarea de mediu în orele de travaliu, iar mama se reface mult mai repede. Copiii născuţi prin cezariană au mai multe probleme de adaptare şi sunt ţinuţi adesea mai mult în incubator", ne explică dr. Mariana Bratu, medic ginecolog.

De la criteriile generale aplicabile gălăţencelor care nasc natural sunt şi excepţii.O confirmă cazul unei tinere mămici, care la 26 de ani şi prima experienţă de acest gen, a trăit pe viu fiecare moment al aducerii pe lume al unui băieţel. "Am vrut de la început să nasc natural. Recuperarea este mai rapidă, eu la trei ore după naştere am fost în picioare şi am putut să merg. Am vrut ca bebeluşul să vină pe lume natural, nu forţat, aşa cum a lăsat mama-natură. Chiar dacă am resimţit dureri mari la naştere, acestea au dispărut când l-am auzit prima dată plângând pe băieţelul meu. Este o experienţă pe care o voi repeta şi la viitoarele naşteri, dacă, desigur, nu vor fi probleme", ne-a dezvăluit Ana-Maria.

Frica împinge la cuţit

Teama de necunoscut, dar şi de eventuale probleme înving firescul şi asta se vede în numărul destul de nare de mămici care au preferat să treacă printr-o operaţie de cezariană. 1.260 de intervenţii chirurgicale menite să aducă pe lume copii au avut loc în cursul anului trecut în Maternitatea "Bunavestire" şi în cea de la Spitalul de Urgenţă. Alături de cele două motive enunţate mai sus, unul, extrem de important, este şi neîncrederea în calitatea asistenţei medicale pe timpul travaliului şi al naşterii. Optând pentru cezariană, de comun acord cu medicul, tinerele mămici se asigură că îl vor avea pe acesta alături la naştere şi că totul este controlat. Totul cu un preţ care în maternităţile de stat poate ajunge la circa 2.000 - 2.500 de lei.

Cel puţin asta ne mărturiseşte Andreea (26 ani), care în urmă cu şapte luni a dat naştere unei fetiţe, prin cezariană. "Fiind primul copil, am vrut iniţial să nasc natural, dar apoi mi-a pierit curajul. M-am temut nu atât de durere, cât de faptul că, în cazul în care s-ar fi folosit forcepsul, copilul să nu rămână cu sechele. Apoi am fost terorizată de ideea epiziotomie (n.r. - incizia care se face pentru a facilita expulzia fătului). Eu nu am avut probleme după naştere, m-am refăcut uşor şi nu am avut nici probleme cu lactaţia şi nici cu operaţia, aşa cum am auzit că s-ar putea să se întâmple. Dacă voi mai avea copii, tot la cezariană aş recurge, categoric", ne-a spus tânăra mămică.

Date statistice

Conform datelor centralizate la finele anului trecut, maternitatea unde femeile par mai convinse să nască natural este "Bunavestire". Aici, au născut în acest mod 789 de gălăţence, în timp ce 443 de femei adus pe lume copii printr-o operaţie de cezariană. La maternitatea Spitalului de Urgenţă, proporţia e inversă. 754 de mămici au născut pe cale naturală, în timp ce 817 s-au lăsat pe mâna chirurgilor.

Citit 9056 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Iunie 2015 14:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.