CUM SUNT PĂCĂLIŢI cu bună ştiinţă GĂLĂŢENII, în pieţe şi magazine

CUM SUNT PĂCĂLIŢI cu bună ştiinţă GĂLĂŢENII, în pieţe şi magazine
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* Sancţiunile aplicate s-au ridicat la aproape 20.000 de lei


Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJAP) Galaţi a făcut, în luna iunie, o serie de controale în magazinele şi în pieţele din municipiu, pentru a verifica în ce măsură comercianţii de legume şi fructe proaspete respectă drepturile consumatorilor. Verificările au scos la iveală numeroase nereguli, de la legume expirate lăsate încă la vânzare, până la comercianţi prinşi cu ocaua mică la folosirea cântarului.

Şi mai grav este faptul că inspectorii au constatat abateri la toţi cei 15 operatori economici verificaţi. Au fost oprite definitiv de la comercializare 50 de kg de produse, în valoare totală de 150 lei, şi au fost aplicate 11 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 19.400 de lei, precum şi patru avertismente.

Fructe stricate, calitatea I

Comisarii au găsit într-un hypermarket o cantitate de şapte kilograme de ciuperci al căror termen de valabilitate expirase. În Piaţa Centrală, trei agenţi economici vindeau fructe şi legume de o calitate îndoielnică, deşi pe etichete era specificată calitatea I. Toate aceste produse au fost retrase de pe tarabe, potrivit un comunicat transmis de CJPC Galaţi. O altă neregulă depistată de autorităţi a fost lipsa informaţiilor (ţara de origine, calitate etc.) legate de produsele comercializate.

Prinşi cu ocaua mică

"CJPC Galaţi a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la o practică incorectă utilizată de mulţi vânzători. În cadrul verificărilor pe care le-am făcut, am depistat că modul de afişare a preţurilor era de aşa natură încât să îi păcălească pe cumpărători. Concret, vânzătorii înscriau partea întreagă a preţului cu cifre de circa zece ori mai mari decât partea zecimală, aceasta din urmă fiind 99 sau 9. De exemplu, preţul unui kilogram de cireşe era de 5,9 lei, cifra 5 fiind înscrisă de zece ori mai mare decât cifra 9. Mai mult, în momentul cântăririi la cântarul electronic, vânzătorul tasta preţul de 6 lei, şi nu 5,9 lei, aşa cum era afişat. Alţi operatori economici nu afişaseră deloc preţurile", a precizat ing. Carmen Tudor, comisar şef adjunct în cadrul CJPC Galaţi. Alţi doi vânzători de la tarabe poziţionaseră cântarul de aşa natură încât cumpărătorii nu puteau vedea preţul afişat.

Potrivit legii, CJPC Galaţi nu poate face publice numele operatorilor economici sancţionaţi.

Citit 4817 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iulie 2015 01:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.