RABLELE ABANDONATE ocupă parcările degeaba şi îi scot din minţi pe gălăţeni (FOTO)

RABLELE ABANDONATE ocupă parcările degeaba şi îi scot din minţi pe gălăţeni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Aproape că nu este cartier în Galaţi în care să nu existe cel puţin trei sau patru maşini abandonate într-o parcare sau direct pe trotuarele din faţa blocurilor. Adevărate monumente de praf şi rugină, aceste rable au devenit adăpost pentru câini, pentru oameni ai străzii sau coşuri improvizate de gunoi, motiv pentru care gălăţenii au ajuns la limita răbdării.

Fie că este vorba despre Micro 39, Ţiglina I, strada Domnească, Micro 19 sau Gara Galaţi, maşinile abandonate sunt peste tot. Anul trecut, Primăria municipiului Galaţi a desfăşurat o campanie de strângere a maşinilor abandonate de proprietari în parcări, pe spaţiile verzi sau pe marginea drumurilor, atât pentru eliberarea locurilor de parcare pe care acestea le ocupau de mult timp, cât şi pentru înfrumuseţarea oraşului. Într-un comunicat emis de Biroul de Presă al Primăriei, se arată că "în anul 2014, au fost identificate 150 de autovehicule abandonate pe domeniul public. Lista cu maşinile abandonate a fost transmisă Poliţiei Locale, care are atribuţii legale privind notificarea proprietarilor. În urma notificărilor, aproximativ 120 de autovehicule au fost ridicate de pe domeniul public, iar restul au fost luate de Primărie şi duse în depozitul de pe strada Tunelului".

La Teatrul Dramatic a fost abandonată o maşină din Maramureş

Nici pe strada Domnească lucrurile nu stau mai bine din punct de vedere al maşinilor uitate de proprietari. Chiar dacă majoritatea şoferilor se plâng că nu mai au unde să îşi parcheze autoturismele şi ajung să le lase pe banda pe care, de regulă, circulă troleibuzul, în parcarea din faţa Teatrului Dramatic "Fani Tardini" stă, de luni buni, un vehicul înmatriculat în judeţul... Maramureş. Nimeni nu ştie cine este proprietarul sau dacă se va întoarce să-şi ia maşina de acolo, însă un lucru este cert, vehiculul ocupă, de mult timp, un loc de parcare pe care l-ar fi putut folosi alţi gălăţeni.

Cu prelata pusă şi cu roţile lăsate

Pe strada Oltului, în apropierea Liceului Teoretic "Dunărea", se află alte maşini abandonate în parcări. Una dintre ele chiar are şi prelata pusă, pentru a fi protejată, cât de cât, de intemperii, semn că proprietarului încă îi pasă de propria maşină, chiar dacă nu o mai foloseşte.

Altele nu au proprietari atât de inimoşi. Vehiculele abandonate stau, în mare parte, în bătaia soarelui, a ploii, a vântului şi a mingilor şutate de copiii din cartiere. Dovadă acestor lucruri stau rugina, frunzele lipite de caroserie, dar şi geamurile sparte pe care multe dintre aceste maşini le au.

Teoretic, strângerea rablelor abandonate continuă

Conform unui comunicat al Primăriei municipiului Galaţi, emis în luna mai a anului în curs, acţiunile de strângere a rablelor abandonate vor continua şi în 2015, dar momentan acestea ocupă spaţii prin parcările blocurilor.

“În faţa blocului meu, în Ţiglina, sunt patru maşini abandonate de mai bine de jumătate de an. Sunt o Dacie break vişinie, un Audi, un Ford şi o rulotă. Oamenii corecţi, care vor să parcheze regulamentar, nu au loc din cauza acestor specimene", ne-a transmis un cititor.

Unele dintre aceste colectoare de rugină au deja stickere din partea Primăriei, în care proprietarii sunt notificaţi că li se va ridica automobilul, însă niciunul nu şi-a mutat rabla de pe domeniul public. "Proprietarii maşinilor deja confiscate de municipalitate au dreptul să le revendice şi au la dispoziţie 30 de zile, timp în care se pot prezenta cu actul de proprietate şi dovada că toate taxele şi impozitele pentru respectivul vehicul sunt plătite la zi, după ce au completat o cerere în acest sens către Primărie. În plus, proprietarii unui astfel de autovehicul vor fi nevoiţi să plătească o taxă de 10 lei către Primărie, pentru depozitare. În caz contrar, autovehiculele vor fi valorificate de municipalitate, iar banii obţinuţi vor intra la bugetul local", se mai arată în comunicatul Primăriei.

Foto de Anca Spânu şi Bogdan Codrescu

Citit 4563 ori Ultima modificare Miercuri, 12 August 2015 13:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.