De ce se ia greu permisul de conducere la Galaţi: Şcoală pe maşini defecte şi învăţat după ureche

De ce se ia greu permisul de conducere la Galaţi: Şcoală pe maşini defecte şi învăţat după ureche
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* Şapte şcoli de şoferi din Galaţi au fost sancţionate pentru starea maşinilor, iar patru pentru că nu respectă programa de învăţământ


Pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul! Cele mai căutate şcoli de şoferi din Galaţi nu au scăpat „neşifonate” la verificările efectuate de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR). Specialiştii au constatat că felul în care se derulează cursurile care îi pregătesc pe viitorii conducători auto sunt departe de normele în vigoare.

Cu rezultate bune la promovare în primul semestru al anului 2015 (peste 30 la sută, în condiţiile în care media pe judeţul Galaţi a fost de 36 la sută), multe unităţi de pregătire s-au dovedit deficiente la capitole importante, care ţin atât de siguranţa cursanţilor, de modul în care aceştia învaţă să şofeze, cât şi de chestiuni ce vizează partea teoretică ori administrativă.

Controalele au vizat cinci aspecte: starea maşinilor pe care cursanţii învaţă să şofeze în procesul de pregătire pentru proba de traseu, modul de organizare şi desfăşurare a cursurilor, documentele şcolare, reclamaţiile înregistrate la ISCTR şi modul în care şcolile de şoferi îşi îndeplinesc obligaţiile. Cu excepţia capitolul privind reclamaţiile, unde o sesizare împotriva unei şcoli nu s-a confirmat, toate celelalte puncte s-au soldat cu bile negre pentru o parte a unităţilor verificate.

Maşini defecte la şcoli căutate

Numărul mare de cursanţi şi posibila uzură a maşinilor din dotare ar putea fi explicaţia pentru care câteva şcoli din Galaţi, extrem de frecventate şi cu rezultate dintre cele mai bune, au picat testul inspectorilor ISCTR. Specialiştii au constatat că o parte a autoturismelor au o stare tehnică necorespunzătoare, unele nefiind inscripţionate regulamentar cu sigla „ŞCOALA” sau neavând plăcuţe care să le facă uşor vizibile în trafic. Şapte şcoli au fost găsite în această situaţie, fiecare unitate primind, potrivit raportului înaintat de ISCTR către Prefectura Galaţi, câte un avertisment însoţit de obligarea directorilor să remedieze problemele. Conform situaţiei realizate de Serviciul Permise Auto Galaţi, în primul semestru din acest an, şcolile amendate pentru astfel de nereguli au pregătit peste 1.560 de cursanţi, peste 560 dintre aceştia reuşind să-şi ia permisul.

Suspendare pentru cursuri şi documente

Modul de organizare şi desfăşurarea cursurilor pentru viitorii şoferi nu sunt nici ele „ca la carte”, dar este să dăm crezare concluziilor inspectorilor de la ISCTR. Nu toate şcolile urmează planul de învăţământ şi nici programa şcolară, motiv pentru care patru unităţi au bifat lista cu „minusuri”. „Pentru deficienţele constatate, inspectorii au aplicat avertismente, sancţiuni contravenţionale, iar pentru o şcoală de conducători auto s-a suspendat autorizaţia până la rezolvarea deficienţelor constatate”, se arată în raportul înaintat Prefecturii Galaţi.

Tot cu suspendarea activităţii, dar şi cu amendă, s-au ales două şcoli de şoferi unde au fost identificate probleme serioase la capitolul documente. Într-unul dintre cazuri, inspectorii susţin că nu exista deloc o arhivă pentru documente şcolare. Alte două unităţi cu deficienţe pe această linie s-au ales doar cu amenzi.

Obligaţii... facultative

Pe lângă obligaţiile enumerate mai sus şi încălcate de unele dintre şcolile vizitate de inspectorii ISCTR, s-a dovedit că există o serie de multe alte îndatoriri, dar doar pe hârtie, nu şi în practică. „S-a constatat că nu se respectă orarul stabilit, nu se asigură existenţa la sediu a copiilor după actele, avizele şi atestatele instructorilor auto şi ale profesorilor de legislaţie rutieră şi nu se eliberează foi de parcurs pentru toţi instructorii”, se mai arată în raport. Nouă unităţi găsite în neergulă au fost sancţionate cu avertisment şi li s-a pus în vedere să îşi remedieze problemele.

Citit 7235 ori Ultima modificare Marți, 18 August 2015 09:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.