SITUAŢIE FĂRĂ PRECEDENT LA GALAŢI: Un colegiu cu peste 1.100 de elevi, pus SUB SECHESTRU

SITUAŢIE FĂRĂ PRECEDENT LA GALAŢI: Un colegiu cu peste 1.100 de elevi, pus SUB SECHESTRU
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Colegiul a rămas fără gaze şi riscă să rămână fără curent electric, chiar la începutul anului şcolar * Directoarea Mirela Onişor susţine că de ani buni face sesizări la instituţiile abilitate să rezolve problema


Situaţie fără precedent la Galaţi. O instituţie de învăţământ cu peste 1.100 de elevi şi aproape 100 de salariaţi riscă să rămână fără utilităţi şi să nu-şi poată desfăşura activitatea, chiar în pragul noului an şcolar. Colegiul Tehnic "Radu Negru" a fost pus sub sechestru, conturile i-au fost blocate şi nu mai poate plăti nici măcar facturile la utilităţi. Din această cauză, i-a fost sistată furnizarea gazelor naturale şi puţin mai lipsea să rămână şi fără energie electrică, acum când unitatea de învăţământ este centru de bacalaureat. În urmă cu cinci ani, firma Moldovulcan a realizat lucrări de reabilitare termică ce nu i-au fost achitate nici în ziua de azi, acesta fiind motivul pentru care colegiul a fost pus sub sechestru.

O poveste veche despre cum se dădeau fondurile pentru şcoli

Directoarea Mirela Onişor susţine că a moştenit situaţia de la înaintaşii ei, dar că de ani buni face demersuri pentru ca sumele restante să fie achitate: "M-am transformat în scriitoare. Fac sesizări şi memorii la toate instituţiile, de ceva timp. Voi scrie şi la cabinetul prim-ministrului, nu se poate ca o instituţie de talia colegiului nostru să fie lăsat fără fonduri, chiar la începulul anului şcolar. Avem cantină şi în jur de 80 de elevi în internat şi fără gaze nu-i vom putea caza. În plus, la noi, se învaţă în două ture şi vom avea nevoie de lumină pentru a ne desfăşura cursurile. Sigur ne vor opri şi energia electrică, dacă nu vom achita facturile. Pentru detergent şi alte cheltuieli mai mărunte am pus de la mine, aşa că şcoala poate începe în bune condiţii, dar degeaba, dacă nu avem utilităţi", se plânge directoarea de la "Radu Negru".

Mirela Onişor susţine că, în anul 2010, firma Moldovulcan a finalizat lucrările de reabilitare termică înainte de a avea banii, întrucât inspectorul general de atunci, Doruleţ Resmeriţă, i-a promis patronului firmei că va primi banii. "Din câte am înţeles, banii au fost alocaţi. S-a montat centrala termică şi la sfârşitul anului s-a făcut o situaţie parţială de lucrări, s-a achitat ce s-a făcut, iar banii necheltuiţi s-au întors la buget. Inspectorul general Resmeriţă a insistat să se monteze şi caloriferele, pentru că altfel elevii ar fi stat în frig. Cei de la Mondovulcan au înţeles situaţia, i-au ajutat, dar iată că nici în ziua de azi nu şi-au mai primit cei 4 miliarde de lei vechi. Nu ştiu de ce nu s-au făcut demersurile atunci, nu ştiu de ce nici acum nu se poate debloca situaţia. Aşa cum am spus, am anunţat Primăria, Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar, de mai mult timp, că se va ajunge în această situaţie. Nimeni nu are nicio vină, cu toţii am preluat această situaţie, de pe urma căreia vor suferi atât elevii, cât şi profesorii. Trebuie găsită o soluţie legală ca banii să fie decontaţi", speră directoarea de la "Radu Negru".

"Am fost pus în situaţia să execut şcoala"

Administratorul firmei Moldovulcan, Tudorel Gheonea, susţine că a aşteptat timp de cinci ani să-şi primească banii şi nu s-a întîmplat asta. "Am fost pus în situaţia să execut şcoala. Mi-e milă de elevi şi de profesori, dar de cinci ani nu s-a făcut nimic ca să mi se restituie sumele restante. Am crezut în cuvântul fostului inspector general, mi-am făcut treaba ca să nu-i las atunci pe elevi în frig şi am fost păcălit", susţine patronul firmei.

"Omul are dreptate să fie supărat pe mine!"

Spre surprinderea noastră, Doruleţ Resmeriţă recunoaşte că administratorul firmei respective are motive să fie supărat pe el: "Omul are dreptate să fie supărat pe mine! L-am rugat să monteze caloriferele pentru că era o urgenţă maximă, altfel peste o mie de elevi ar fi stat în frig şi i-am promis că în anul următor alocaţia bugetară de la minister va fi îndreptată către el cu prioritate. Numai că, în 2011, Inspectoratul Şcolar nu a mai primit bani, pentru că tot ce s-a dus pe investiţiile în şcoli a venit prin amendamentele parlamentarilor care au finanţat unităţile din colegiile lor. În 2012, am pus iar firma în fruntea solicitărilor pentru finanţare de la minister, dar n-am apucat să rezolv situaţia, pentru că am fost schimbat din funcţie. Totuşi, în atâţia ani, ar fi trebuit să se fi găsit o soluţie la nivel local, sunt zeci de miliarde de lei vechi care se dirijează anual în şcoli de la Primărie, pe diferite lucrări. Sigur s-ar fi putut găsi o procedură legală, aşa cum s-a întâmplat în cazul lucrărilor de la Campusul Cuza, pentru a debloca situaţia, mai ales că nu este o sumă foarte mare, iar lucrările sunt făcute, se poate vedea cu ochiul liber", spune Doruleţ Resmeriţă, fostul inspector general.

"Ar trebui să facem plângere la Poliţie!"

Întrebat ce va face ca, totuşi, Colegiul "Radu Negru" să poată funcţiona normal la începutul anului şcolar, primarul Marius Stan a spus întâi că ar trebui să facă plângere la Poliţie, pentru ca vinovaţii de această situaţie să răspundă în faţa legii, dar că nu se poate juca cu soarta a sute de elevi: "Un astfel de demers ar dura foarte mult şi nu deblochează situaţia. De ce nu dă Ministerul Educaţiei banii? Cu fonduri de acolo s-a făcut licitaţia. De ce tot timpul Primăria este pusă să scoată castanele aruncate în foc de alţii? Primăria n-a avut prevedere bugetară pentru aceste lucrări, iar plata fără prevederi bugetare devine fapt penal. E o situaţie complicată. Nu ştim ce vom face. Voi ridica problema la următoarea şedinţă de Consiliu Local şi vom vedea ce se poate face", a precizat edilul oraşului.

Aşteptăm şi noi să vedem dacă unitatea de învăţământ îşi va putea deschide porţile la începutul anului în condiţii normale sau îşi va ţine elevii pe întuneric şi în frig, din cauza unui complex de împrejurări greu de priceput de către părinţii copiilor, care susţin statul, din taxe şi impozite, ca fiii lor să poată învăţa în condiţii normale.

Citit 7955 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.