Câţi gălăţeni pot beneficia de VACCIN ANTIGRIPAL GRATUIT

Câţi gălăţeni pot beneficia de VACCIN ANTIGRIPAL GRATUIT
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Campania de vaccinare antigripală gratuită din acest an va demara pe 15 octombrie. În acest scop, medicii de familie gălăţeni au făcut o situaţie a necesarului de doze de vaccin. Situaţia a fost trimisă Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, care a transmis datele către Ministerul Sănătăţii (MS).

În total, necesarul de vaccin antigripal pentru judeţul Galaţi se ridică, în acest an, la 77.888 de doze. Serul care va fi primit de la MS va fi folosit pentru vaccinarea categoriilor de populaţie în rândul cărora există un risc mai mare de îmbolnăvire de gripă. Este vorba despre vârstnici, bolnavi cronic, copii şi vârstnici instituţionalizaţi, femei însărcinate şi personal medical.

Galaţiul are nevoie de mai mult vaccin

Faţă de anii trecuţi, DSP Galaţi a cerut de la MS mai multe doze de vaccin antigripal. „Acest lucru se explică prin faptul că a crescut numărul gălăţenilor diagnosticaţi cu boli cronice. În cazul categoriilor la risc, gripa poate fi periculoasă, chiar potenţial mortală, prin complicaţiile pe care cauzează, pe fondul imunităţii scăzute a organismului”, a precizat dr. Mariana Ioan, din cadrul DSP Galaţi.

Cel mai probabil, Galaţiul va primi doar o mică parte din numărul de doze cerute, aşa cum s-a întâmplat şi în anii precedenţi. Ministerul Sănătăţii a făcut public faptul că a cumpărat deja 500.000 de doze de vaccin antigripal din import, la fel ca în 2014. Cel mai probabil, la Galaţi vor fi trimise, într-o primă tranşă, între 10.000 şi 15.000 de doze. Chiar dacă, teoretic, fiecare dintre cele 77.888 de persoane ar trebui imunizată, acest lucru nu se va întâmpla, din cauza faptului că multe persoane refuză vaccinarea, spun medicii. Campania de imunizare împotriva gripei se va desfăşura prin intermediul medicilor de familie şi al spitalelor.

Eficacitatea vaccinului ar putea fi scăzută

Pentru că este importat, vaccinul antigripal costă mult mai mult decât ar fi costat cel autohton, produs, până în anul 2011, la Institutul Cantacuzino. În 2012, Institutul Cantacuzino nu a mai deţinut licenţă de fabricaţie. Chiar dacă instituţia şi-a reobţinut dreptul de fabricare a vaccinului antigripal încă din 2013, nici doi ani mai târziu vaccinul nu a putut fi produs în ţară, din cauza conturilor bancare blocate. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii atrag atenţia că, în acest an, eficacitatea vaccinului antigripal ar putea fi scăzută din cauza variaţiilor genetice prin care a trecut virusul gripal.

Citit 3049 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2015 15:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.