Cum poate BENEFICIA pacientul cu hepatita C de TRATAMENT FĂRĂ INTERFERON

Cum poate BENEFICIA pacientul cu hepatita C de TRATAMENT FĂRĂ INTERFERON
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Gălăţenii acceptaţi pentru tratament vor fi nevoiţi să meargă la Iaşi sau la Bucureşti


Unii dintre gălăţenii bolnavi de hepatită C vor putea beneficia de tratament fără interferon. Vizaţi de noua terapie sunt doar pacienţii cu forme avansate ale bolii (stadiu de fibroză F4).

O comisie din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va stabili exact care bolnavi vor fi eligibili pentru a primi tratamentul fără interferon. Determinant în verdictul dat de această comisie va fi rezultatul analizelor pe care pacienţii le vor face, în mod gratuit, doar într-o serie de laboratoare desemnate de CNAS.

Pentru moment, nu se ştie despre ce laboratoare este vorba, dar preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a precizat, miercuri, 14 octombrie, faptul că lista va fi făcută publică în termen de zece zile. Ceea ce se cunoaşte însă deja este faptul că tratamentul va putea fi prescris doar în nouă centre universitare din ţară, aflate în Bucureşti, Cluj, Sibiu, Craiova, Târgu Mureş, Iaşi, Constanţa, Timişoara şi Oradea.

Astfel, pacienţii gălăţeni diagnosticaţi cu aceste stadii ale bolii, în laboratoarele acreditate, vor merge la Iaşi sau la Bucureşti, pentru a le fi prescris noul tratament, întrucât aceste centre sunt cele mai apropiate de Galaţi.

Ce trebuie să conţină dosarul pacientului

Pe site-ul CNAS, în partea stângă a paginii, la secţiunea „Informaţii pentru asiguraţi - medicamente - tratament fără interferon”, este afişată o listă cu documentele pe care dosarul fiecărui pacient care vrea să beneficieze de noua terapie trebuie să le cuprindă în mod obligatoriu.

Acestea sunt: Investigaţiile paraclinice - hemograma, INR, ALT, AST, GGT, bilirubina totală, albumina serică, AFP, care sunt valabile trei luni de la data efectuării; ARN-VHC cantitativ, fibroscan/fibromax sunt valabile 12 luni de la data efectuării; puncţia biopsie hepatică este valabilă trei ani în cazul pacienţilor cu F3/F4; ecografia abdominală este valabilă şase luni de la data efectuării; testările AgHBs, Ac anti-HIV sunt valabile 12 luni de la data efectuării.

De asemenea, pacienţii vor completa o cerere-tip prin care îşi iau angajamentul că vor lua tratamentul pe toată perioada prescrisă de medic. Odată completat, dosarul va fi trimis la casa de asigurări de sănătate cu care medicul curant se află în relaţie contractuală, în cazul de faţă Bucureşti sau Iaşi. De aici, dosarul va fi transmis către CNAS, unde dosarul va fi analizat şi va primi aviz favorabil sau de decizie de respingere.

Reguli pe care pacienţii trebuie să le respecte

Pe site-ul CNAS, la aceeaşi secţiune, a fost publicată şi o scrisoare, adresată pacienţilor, prin care li se spune ce obligaţii au, odată ce au fost acceptaţi pentru tratament.

"Pentru ca acest tratament să vă vindece boala, trebuie să-l urmaţi conştiincios, să luaţi medicamentele zilnic, la oră fixă şi în cursul mesei şi să nu consumaţi alte medicamente/ceaiuri/remedii naturiste, concomitent cu medicamentele împotriva virusului hepatitic C, fără aprobarea medicului dumneavoastră curant (deoarece acestea ar putea să determine apariţia unor efecte adverse grave sau medicamentele antivirale să nu-şi facă pe deplin efectul). Înainte să începeţi tratamentul, solicitaţi clarificări medicului dumneavoastră curant despre modalitatea de administrare a tratamentului, posibilele lui efecte adverse, precum şi cu privire la orice alte aspecte legate de tratament asupra cărora aveţi neclarităţi. O altă condiţie esenţială pentru reuşita tratamentului este să vă monitorizaţi tratamentul mergând la medicul dumneavoastră curant (pentru consultaţii, analize) ori de câte ori acesta vă programează sau dacă aveţi reacţii adverse sau starea dumneavoastră de sănătate o impune", se arată în document.

Foto Bogdan Codrescu

Citit 14797 ori Ultima modificare Luni, 19 Octombrie 2015 01:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.