LOCURI DE MUNCĂ/ În ce domenii se fac cele mai multe angajări în Galaţi, în funcţie de vârstă

LOCURI DE MUNCĂ/ În ce domenii se fac cele mai multe angajări în Galaţi, în funcţie de vârstă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

De ani buni, Galaţiul se află printre judeţele cu una din cele mai mari rate a şomajului din întreaga ţară. Astfel, la finalul lunii septembrie, chiar dacă era în scădere, rata şomajului la Galaţi era de 8,76 la sută, cu un număr total al şomerilor înregistraţi de 17.753 de persoane. Aceştia sunt, însă, doar gălăţenii care s-au înscris în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), pentru că numărul real al şomerilor este, fără îndoială, mult mai mare.

Conform aceluiaşi document întocmit de AJOFM Galaţi, 3.453 de şomeri aparţin mediului urban, iar ceilalţi 14.300 sunt din mediul rural. Una dintre explicaţiile pentru aceste cifre alarmante ar putea fi lipsa pregătirii pe orice domeniu a persoanelor din mediul rural, dar şi închiderea întreprinderilor şi fabricilor. Astfel, singurele locuri unde mai pot munci oamenii de la sat au rămas câmpurile, acolo unde se duc, de cele mai multe ori, cu ziua sau sezonieri.

Cei mai mulţi şomeri au între 40 şi 49 de ani

În ceea ce priveşte clasificarea pe grupele de vârstă, putem constata cu uşurinţă că şomerii cei mai puţini la număr au între 25 şi 29 de ani (872 de persoane), în timp ce grosul face parte din categoria de vârstă 40-49 de ani, adică 5.159 de persoane fără un loc de muncă. Nici şomerii cu vârsta cuprinsă între 30 şi 39 de ani nu sunt puţini, numărul lor ajungând la 3.389. Tot peste 3.000 este şi numărul gălăţenilor fără loc de muncă cu vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani, în timp ce numărul şomerilor de peste 55 de ani se apropie vertiginos tot de această cifră (2.932).

Fie că vorbim de lipsa calificărilor, de cerinţele mari ale angajatorilor, dar şi ale potenţialilor angajaţi, de condiţiile de lucru, de grila de salarizare ori de experienţa în domeniu, şomerii gălăţeni îşi găsesc cu mare greutate un loc de muncă, mai ales dacă provin din mediul rural, acolo unde foarte mulţi sunt beneficiari ai venitului minim garantat.

Locuri de muncă sub nivelul pregătirii

Pentru că nevoia de bani este mare, foarte mulţi şomeri acceptă să lucreze în domenii aflate sub nivelul lor de pregătire. Acest lucru este vizibil, conform reprezentanţilor AJOFM Galaţi, la tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani, absolvenţi de studii superioare, dar lipsiţi de experienţă în câmpul muncii, care acceptă cel mai adesea posturi pentru studii medii. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul persoanelor de peste 45 de ani, care au la bază meserii care nu se mai caută şi care nu mai au capacitatea necesară pentru a obţine recalificarea.

În perioada ianuarie - octombrie 2015, la AJOFM Galaţi au fost declarate, de către angajatori, 12.229 de locuri de muncă vacante. Dintre acestea, 818 erau pentru postul de şofer, categorie la care se solicită persoane experimentate, dar şi apte din punct de vedere medical, cu vârsta cuprinsă între 30 şi 55 de ani, 877 de posturi de vânzător sau lucrător comercial, la care se solicită, de regulă, candidaţi cu vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani, dar şi 1.147 de posturi de muncitor necalificat în domenii solicitante fizic, unde sunt doriţi candidaţi de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani, cu o mare disponibilitate la efort. Pentru femei, au fost declarate doar 217 posturi de muncitor necalificat în domenii mai puţin solicitante fizic, ca de exemplu confecţiile.

Tot conform reprezentanţilor AJOFM Galaţi, la anunţarea locurilor de muncă au fost solicitaţi doar 114 tineri absolvenţi, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 de ani, şi doar 214 persoane cu vârsta peste 45 de ani.

Se înfiinţează 2.000 de locuri de muncă

Cu toate că situaţia este, în prezent, una destul de gravă, pentru studenţii şi absolvenţii de studii superioare din Galaţi se anunţă şi vremuri mai bune. Compania americană Computer Generated Solutions (CGS) a anunţat că va deschide o filială în oraşul nostru, iar obiectivul pentru primele 18 luni de activitate va fi să ajungă la 2.000 de angajaţi. Cei mai vizaţi gălăţeni de posturile vacante vor fi cei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani, datorită deschiderii către tehnologie, telecomunicaţii, IT, banking, retail sau telesales, dar şi a posibilei experienţe în domeniu. Astfel, cei peste 500 de şomeri absolvenţi de studii superioare înregistraţi în evidenţele AJOFM au o şansă în plus să se angajeze, mai ales că salariul pare a fi, cel puţin la nivel declarativ, unul extrem de motivant, cu pornire de la venitul mediu brut, adică 2.500 de lei brut, putând ajunge până la 1.500 de euro brut pe lună.

Videochatul plăteşte cel mai bine

Pentru categoria de vârstă 18-35 de ani, zildnic apar anunţuri de angajare în domeniul videochatului. Cele mai căutate sunt modelele de sex feminin, însă nici bărbaţii nu sunt ignoraţi complet, iar salariile şi bonusurile care se oferă la angajare sunt cele care, de regulă, atrag cei mai mulţi tineri, către un domeniu care seamănă cu prostituţia, dar oferă contract de muncă şi asigurare de sănătate. Astfel, tinerele şi tinerii care se aruncă în acest domeniu pot ajunge să câştige sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 de euro pe lună, spre deosebire de cei care muncesc ca patiser, ospătar, faianţar, zugrav, vopsitor, şofer sau tinichigiu, şi al căror salariu rar depăşeşte 1.500 de lei pe lună.

Din nefericire, o statistică exactă a celor mai oferite sau a celor mai căutate locuri de muncă, de angajatori şi şomeri deopotrivă, nu a fost făcută până acum de către reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi nici la nivel naţional. Singurele date exacte sunt cele care arată că mare parte dintre şomerii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani aleg să plece în ţările nordice sau în cele occidentale, acolo unde orice meserie este plătită de cel puţin 10 ori mai bine decât în România (spre exemplu, un sudor în Norvegia câştigă în jur de 3.000 de euro pe lună, în timp ce în Galaţi câştigă circa 300 de euro). Iar pentru cei cu studii superioare, salariile sunt mult mai mari.

Citit 6577 ori Ultima modificare Luni, 09 Noiembrie 2015 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.