O BOMBĂ CU CEAS! Gălăţeni depistaţi cu o formă GRAVĂ de tuberculoză

O BOMBĂ CU CEAS! Gălăţeni depistaţi cu o formă GRAVĂ de tuberculoză
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Tuberculoza rezistentă la medicamente apare atunci când bolnavul renunţă la tratament sau îl urmează incorect * Pentru fiecare bolnav cu TB-MDR statul cheltuie lunar între 600 şi 700 de lei


Judeţul Galaţi s-a aflat, ani la rând, în topul judeţelor cu o incidenţă (totalitatea cazurilor de îmbolnăvire provocate de această boală, raportată la populaţia totală a judeţului - n.r.) mare a tuberculozei (TBC), în condiţiile în care oricum România ocupă primul loc în Europa, în ceea ce priveşte numărul cazurilor nou descoperite. În ultimii trei ani însă, medicii gălăţeni au diagnosticat din ce în ce mai puţini bolnavi de TBC. Deşi lucrurile par să meargă pe drumul bun, în privinţa numărului total de îmbolnăviri, o formă gravă de TBC a devenit din ce în ce mai frecventă şi în rândurile gălăţenilor. Este vorba despre tuberculoza rezistentă la medicamente sau tuberculoza multi-drog rezistentă (TB-MDR).

Bacilul a devenit rezistent la medicamente

Doar în primele nouă luni din 2015, zece gălăţeni au fost depistaţi cu această boală gravă, mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În total, 13 pacienţi cu această formă gravă de boală sunt trataţi acum de medicii gălăţeni. În situaţia de faţă s-a ajuns, deoarece bacilul tuberculozei (bacilul Koch - n.r.) devine, în anumite situaţii, rezistent la cele mai puternice medicamente administrate în mod obişnuit, respectiv izoniazida şi rifampicina. "În cele mai multe cazuri, tratamentul care duce la vindecarea TBC durează în jur de şase luni. Bolnavul trebuie să urmeze, sub monitorizarea medicul, o schemă standard de tratament. Cazurile de TB-MDR apar cu precădere la pacienţii care au întrerupt sau şi-au administrat incorect medicamentele prescrise. Doar anul acesta, până la sfârşitul lui septembrie, 17 gălăţeni cu TBC au abandonat tratamentul. În 2014, alţi 15 bolnavi au renunţat la medicamente", a precizat dr. Marta Lefter, coordonator pentru judeţul Galaţi al Programului Naţional de Control al Tuberculozei.

Tratamentul este gratuit pentru bolnav

Pentru că boala face parte dintr-un program naţional de sănătate, tratamentul este acoperit în totalitate de la bugetul de stat. Astfel, pacientului îi mai rămâne doar să ia medicamentele prescrise de medic. Deşi o boală incurabilă până la descoperirea medicamentelor actuale, rata de vindecare a TBC a ajuns acum la 90 la sută dintre cazuri. Pentru pacienţii depistaţi cu TB-MDR, şansele de vindecare pot scădea însă până la 20 la sută.

"Tratamentul pentru vindecarea TB-MDR este mult mai greu de suportat de către bolnav, care este nevoit să ia zilnic, pentru o perioadă de 20 de luni, un număr mai mare de medicamente, decât în cazul tuberculozei normale. Şi costurile sunt mult mai mari, pacientul având nevoie de spitalizare în primele luni. Dacă pentru un pacient cu TBC tratamentul costă între 170 şi 180 de lei pe lună, pentru unul cu TB-MDR costurile ajung la 600-700 de lei pe lună", a adăugat dr. Lefter.

Aceşti bolnavi sunt însă şi un pericol de îmbolnăvire atât pentru personalul medical, cât şi pentru cei din jurul lor. În mod asemănător cu TBC-ul, TB-MDR-ul se manifestă prin simptome precum tuse însoţită de mucus, stare de oboseală, febră, scădere în greutate, dureri în zona pieptului şi a spatelui etc.

Citit 4595 ori Ultima modificare Marți, 17 Noiembrie 2015 20:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.