Din ce în ce mai puţine LOCURI DE MUNCĂ pentru gălăţeni
Foto: Foto :arhivă VL

Din ce în ce mai puţine LOCURI DE MUNCĂ pentru gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Doar unul din trei gălăţeni a muncit, cu acte, în acest an * Agenţii economici au oferit cu 2.000 de locuri de muncă mai puţin decât în 2014


Angajatorii mari se numără pe degete

Dacă nici 2014 nu strălucise din punct de vedere al numărului de locuri de muncă vacante în Galaţi, putem spune fără urmă de îndoială că anul acesta a fost unul şi mai prost. Oferta oficială a fost mai „subţire” cu aproape 2.000 de joburi, la nivel de judeţ, în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu 2014. Şi din păcate s-a intrat deja într-un cerc vicios. Pe de o parte, gălăţeanul nu mai vrea să muncească pe te miri ce şi să fie sclavul unor patroni care-l pun la treabă zi şi noapte, pe salariu minim (care a crescut în 2014, dar nu cu mult). Pe de altă parte, nici angajatorul nu riscă să dea salarii mai mari, din cauză că asta ar însemna să plătească dări şi mai consistente către stat, iar cheltuielile respective i-ar putea destabiliza afacerea. Aşa se face că avem şi forţă de muncă şi joburi nedorite de nimeni, cum ar fi cele din industria confecţiilor. Şi cum nu prea sunt şanse să cadă bani din cer, în perioada imediat următoare, nici speranţe serioase de redresare a pieţei muncii nu există.

În 2015, doar un gălăţean din trei a muncit

Nu toţi putem munci. Mai exact, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică avea în evidenţe peste 21.000 de preşcolari, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean informa că numărul elevilor depăşeşte 83.000. În acelaşi timp, în evidenţele Casei Judeţene de Pensii figurează peste 142.000 de gălăţeni pensionari. Mai sunt şi 17.973 de şomeri, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Ar rezulta, deci, că peste 264.000 de gălăţeni nu muncesc, în aceste zile. Or, noi suntem 519.000 în judeţ, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Se vede treaba că mai bine de jumătate dintre gălăţeni nu muncesc.

Totuşi, potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, numărul de contracte individuale de muncă este, la acest moment, de 128.800. Numărul contractelor a crescut cu circa 5.000 faţă de începutul anului, dar ar putea scădea în perioada imediat următoare, dat fiind faptul că aproape tot ce înseamnă lucrare la exterior încetează, odată cu venirea gerului. Dacă îi socotim şi pe cei circa 25.000 de bugetari, ar rezulta că muncesc 153.800 de gălăţeni. Iar asta înseamnă că doar un gălăţean din trei munceşte.

E de la sine înţeles că există şi o bună parte dintre gălăţenii de vârstă adultă care nu figurează în niciuna dintre categoriile de mai sus. Nici serviciu n-au, dar nici şomeri nu sunt. Unii muncesc la negru, alţii au emigrat, iar alţii îşi duc zilele de azi pe mâine, pe spatele familiilor.

Cu 2.000 de locuri de muncă mai puţin

În 2015, agenţi economici din judeţ şi din ţară au oferit, prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, mai puţine locuri de muncă. Mai exact, din datele AJOFM, în primele zece luni ale lui 2014, fuseseră oferite 14.138 de locuri de muncă, în vreme ce în acest an, numărul de slujbe a fost de numai 12.229. Gălăţenii fără serviciu stabil au avut, deci, o ofetă de angajare cu 1.909 locuri de muncă mai săracă decât anul trecut. Or, aceşti aproape 2.000 de gălăţeni salariaţi – fie şi doar cu minimul pe economie – ar putea ridica nivelul de trai, mai ales într-o zonă rurală sau într-un cartier sărac.

Şomeri fără speranţă de angajare

La începutul lunii trecute, în bazele de date ale AJOFM Galaţi figurau 17.973 de şomeri gălăţeni. Dintre aceştia, indemnizaţi – deci aflaţi în primul an de şomaj – erau doar 2.408 de oameni. Restul de 15.565 şomeri erau dintre cei de lungă durată, care au ieşit din perioada de indemnizaţie şi au acceptat să rămână în baza de date a AJOFM ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Speranţe de angajare sunt mici pentru toţi, dar mai ales pentru cei din mediul rural. Or tocmai aceia sunt cei mai mulţi.

Ce meserii se caută, în Galaţi

Anul trecut, potrivit AJOFM, cele mai căutate meserii au fost: agent de securitate (822 de locuri), şofer autocamion (700 de locuri), muncitor necalificat la demolare de clădiri (668 de locuri), vânzător (642 de locuri), muncitor necalificat la întreţinere de drumuri şi şosele (534 de locuri), lăcătuş mecanic (465 de locuri), lucrător comercial (440 de locuri) şi manipulant mărfuri (439 de locuri).

În primele zece luni ale acestui an, situaţia este următoarea, din punct de vedere al locurilor de muncă vacante: şofer autocamion (539 locuri), vânzător (535 locuri), agent securitate (495 locuri), muncitor necalificat la demolare clădiri din zidărie (441 locuri), manipulant mărfuri (361 locuri), lucrător comercial (342 locuri), lăcătuş mecanic (330 locuri), sudor (282 locuri), şofer de autoturisme şi camionete (279 locuri), operator introducere, validare şi prelucrare date (244 locuri), muncitor necalificat la întreţinere drumuri (232 locuri) şi muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (200 locuri).

În cursul lunii octombrie – cea mai recent perioadă pentru care AJOFM are statistici finalizate – cele mai căutate meserii au fost: vânzător (41 locuri), agent securitate (39 locuri), lăcătuş mecanic (39 locuri), manipulant mărfuri (36 locuri), operator introducere validare ţi prelucrare date (34 locuri), şofer autocamion (28 locuri), vopsitor industrial (26 locuri), şofer autoturisme ( 26 locuri), lucrător comercial (23 locuri).

Tot conform AJOFM Galaţi “cele mai multe încadrări au fost efectuate în următoarele domenii: comerţ, construcţii clădiri, activităţi de investigaţii şi protecţie, lucrări de geniu civil, restaurante şi alte servicii de alimentaţie, lucrări speciale de construcţii, industria alimentară, transporturi terestre şi fabricarea altor mijloace de transport”.

Cei mai mari angajatori din judeţ

În oraşul Galaţi, mai ales, există încă mari angajatori. Vorbim despre entităţi de dimensiunea combinatului ArcelorMittal (circa 6.700 angajaţi) şi a Şantierului Naval Damen (peste 2.300 angajaţi). La Tecuci, cel mai mare angajator este Contec Foods, cu peste 400 de oameni pe statele de plată. La Târgu Bujor şi Bereşti sunt angajatori de mai mică dimensiune. Şi în judeţ lucrurile stau prost. Numărul societăţilor care îşi permit să lucreze, constant, cu peste o sută de angajaţi, se numără pe degete. Printre ele: SC Company Med SRL de la Pechea (societate care se ocupă de asamblarea de părţi de motoare electrice pentru industria auto), SC Marcel Prod SRL de la Tudor Vladimirescu (societate producătoare de mobilă), SC Derpan SRL de la Smârdan (producătoare de produse de patiserie), Agrimat Matca SRL (fermă zootehnică şi vegetală) şi SC Suintest SRL de la Munteni (fermă zootehnică şi vegetală).

Citit 3744 ori Ultima modificare Marți, 08 Decembrie 2015 01:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.