CINE poate beneficia de servicii medicale GRATUITE fără a plăti contribuţia la Sănătate

CINE poate beneficia de servicii medicale GRATUITE fără a plăti contribuţia la Sănătate
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

* De servicii medicale gratuite pot beneficia atât persoanele fără venituri, în anumite condiţii, cât şi persoanele care se află în întreţinerea unui salariat


Numeroşi gălăţeni pot beneficia de servicii medicale gratuite în sistemul sanitar de stat, deşi nu plătesc contribuţia lunară la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Persoanele în cauză sunt numite coasiguraţi şi au parte de aceste facilităţi fie pe baza contribuţiei la bugetul de asigurări a unui membru al familiei, fie ca urmare a includerii într-o categorie scutită prin lege de la plata acestei contribuţii. În fiecare lună, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi trebuie să trimită către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice o listă a tuturor coasiguraţilor din judeţul Galaţi.

Cine poate beneficia

Persoanele trecute lunar pe această listă trebuie să fie incluse în una din următoarele categorii: copiii până la vârsta majoratului, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, precum şi ucenicii sau studenţii care nu realizează venituri din muncă; tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi care nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate; persoanele cu handicap cu vârsta de peste 18 ani, care nu realizează venituri din muncă, din pensie sau din alte surse; femeile însărcinate sau lăuzele, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub nivelul salariului minim brut pe ţară; bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate derulate de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu au venituri din muncă, din pensie sau din alte surse.

Veteranii de război şi victimele regimului comunist

De asemenea, şi gălăţenii care au avut de suferit în timpul regimului comunist au dreptul la asigurare medicală fără a plăti contribuţia aferentă. Aceste categorii sunt: persoanele persecutate politic de regimul comunist; veteranii de război; invalizii şi văduvele de război; persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi celor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii, în perioada 1950-1961; persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 51/1993, privind acordarea unor drepturi magistraţilor care au fost înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice, în perioada anilor 1945-1989.

Controale preventive şi pentru gălăţenii neasiguraţi

Potrivit unor modificări legislative intrate în vigoare de la începutul lui 2015, şi gălăţenii neasiguraţi pot beneficia de o serie de servicii medicale prevăzute în pachetul minimal de asigurări de sănătate. Scopul acestor modificări a fost acela de a îmbunătăţi starea generală de sănătate a populaţiei printr-o serie de controale preventive. Astfel, gălăţenii cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi, pot beneficia de un consult medical gratuit, o dată la trei ani, la medicul de familie. În cazul persoanelor trecute de 40 de ani, consultul se va face anual. Gălăţenii neasiguraţi pot alege orice medic de familie pentru a face acest consult. Mai apoi, medicul va primi bani pentru consultaţie de la CJAS Galaţi. În acelaşi timp, orice persoană beneficiază de servicii medicale în regim de urgenţă sau atunci când boala de care suferă ar putea contribui la izbucnirea unei epidemii.

Citit 8709 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Decembrie 2015 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.