PIAŢA IMOBILIARĂ gălăţeană nu se mişcă decât în jos. Mii de apartamente goale, la preţuri prea mari

PIAŢA IMOBILIARĂ gălăţeană nu se mişcă decât în jos. Mii de apartamente goale, la preţuri prea mari
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* Piaţa imobiliară locală a bătut în 2015 pasul pe loc * Gălăţenii sunt codaşi la programul de credit "Prima Casă", în ultimii doi ani fiind accesate mai puţin de 1.000 de împrumuturi * Preţul final al apartamentului este dat de locaţie şi de îmbunătăţirile aduse acestuia


Dacă la începutul anului specialiştii se aşteptau la o creştere a pieţei imobiliare comparativ cu 2014, finalul lui 2015 aduce concluzii total diferite. Astfel, de cele mai multe ori, piaţa a stagnat, dat fiind faptul că pe apartamentele din Galaţi s-au cerut sume mult prea mari, comparativ cu ce ar fi oferit gălăţenii.

Preţul mediu unitar al apartamentelor vechi din Galaţi, în primul semestru al acestui an, a fost de 660 de euro/mp, aproximativ acelaşi ca în semestrul al doilea din 2014, dar cu 0,2 la sută mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut.

Comparativ, la nivel naţional, în decursul ultimelor 12 luni, scăderea preţurilor aferente apartamentelor vechi a fost sub un procent, iar în ultimele şase luni s-a înregistrat un uşor reviriment, de aproximativ 0,1 la sută. Această creştere din ultimele şase luni s-a simțit foarte puţin pe piață, de aceea impresia generală a fost mai degrabă de stabilitate a preţurilor.

Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor vechi au scăzut, la nivel naţional, cu aproximativ 40 la sută, conform unui raport întocmit de compania de consultanţă şi evaluare Darian, la jumătatea anului în curs.

Cât se cere şi cu cât se vinde

În funcţie de zona în care sunt localizate, preţul apartamentelor din Galaţi diferă. Astfel, pentru un imobil cu trei sau patru camere situat în Piaţa Centrală, cu o suprafaţă locuibilă de 107 metri pătraţi, se cer între 35.000 şi 75.000 de euro, în funcţie şi de etajul la care se află apartamentul, de existenţa unei izolaţii exterioare, de prezenţa centralei termice sau a altor investiţii făcute anterior (termopane, mobilă, etc). Pentru un apartament cu aceeaşi suprafaţă, dar situat la periferie, ca de exemplu, în Micro 40 sau Micro 39, dar şi în Micro 21, se cer sume mai mici, de cel mult 40.000 de euro.

Cu toate acestea, preţul final de tranzacţionare este rareori cel pe care îl cere proprietarul imobilului, fie din cauză că evaluatorii bancari apreciază o valoare mai mică a imobilului, fie pentru că nimeni nu este dispus să ofere sume exorbitante. Astfel, multe apartamente din Galaţi rămân nelocuite, ca urmare a faptului că proprietarii nu sunt dispuşi să lase la preţ mai mult de 2.000 de euro.

"Prima Casă" influenţează cel mai mult preţurile

Considerată cea mai bună şansă pentru tineri de a-şi cumpăra o casă a lor, programul "Prima Casă" îi lasă cu buza umflată, de cele mai multe ori, pe cei care vând apartamente în Galaţi. Practic, preţul stabilit de evaluatorul bancar nu este decât în rare ocazii cel pe care îl cere vânzătorul, de cele mai multe ori el fiind mai mic cu până la câteva mii de euro.

Gălăţenii ocupă un loc codaş printre cei care au folosit această facilitate. Potrivit unui top realizat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Galaţiul este printre ultimele oraşe din ţară din punct de vedere al contractării acestui tip de împrumut.

Spre exemplu, o analiză făcută de "Viaţa liberă", la începutul anului, releva că în 2014 fuseseră acordate doar 25.000 de credite prin programul "Prima Casă" la nivel naţional, iar în Galaţi se acordaseră mai puţin de unu la sută din total, ceea ce înseamnă mai puţin de 250 de astfel de împrumuturi. Un motiv ar putea fi rata şomajului în continuă creştere din oraşul de la Dunăre, dar şi salariile mici pe care lucrează gălăţenii, fapt care îi pune pe cei mai mulţi în imposibilitatea de a face un credit pe o durată de cel puţin 20 de ani.

Preţul manoperei determină scumpirea locuinţelor

Conform directorului general al Impact Developer&Contractor, unul dintre cei mai importanţi constructori de locuinţe din ţară, în 2016 se aşteaptă o creştere a preţurilor apartamentelor noi cu cel puţin 10 procente, în condiţiile în care preţul manoperei va creşte şi el cu 15 la sută. „Manopera reprezintă o treime din valoarea unui proiect. O creştere cu 20 la sută a acestor costuri duce la o scumpire a produsului cu 7,5 la sută, la care dacă adaugi toate taxele ajungi la 10 la sută. Eu mă aştept ca în decurs de un an să asistăm la creşteri de preţuri de minim zece procente", a declarat Lucian Mateescu, pentru capital.ro.

Oricum am privi lucrurile, profitul pe piaţa imobiliară este un fenomen pe cale de dispariţie, dat fiind faptul că tot mai puţini români îşi permit să arunce sume mari de bani pe achiziţionarea unui apartament sau a unei case. Atât timp cât preţurile continuă să crească, dar salariile stagnează, singura previziune optimistă pentru piaţa imobiliară este de stagnare, deşi ea se prăbuşeşte constant de câţiva ani buni. Numai în Galaţi, spre exemplu, sunt peste 20.000 de apartamente nelocuite, multe dintre acestea fiind scoase la vânzare. Dar, cine are bani să le cumpere?

Citit 7563 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Decembrie 2015 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.