Cât COSTĂ carnea de porc, în supermarketuri, pieţe şi la gospodari

Cât COSTĂ carnea de porc, în supermarketuri, pieţe şi la gospodari
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

*Preţurile diferă, de la un magazin la altul. Aflaţi preţurile zilei, pe fiecare mare supermarket în parte

*Piaţa e mai ieftină, dar condiţiile de comercializare sunt mai proaste ca în supermarket 

*Ţăranii cer cam opt lei pe kilogramul de carne, în viu

Cum ar fi masa de Crăciun fără carne de porc din belşug? Mai sănătoasă, s-ar putea să vă răspundă un nutriţionist. Totuşi, pentru că la noi mai toate bucatele tradiţionale de Crăciun conţin carne de porc, iar fără tradiţie culinară nu-i sărbătoare, bine ar fi să ne cumpărăm din timp tot ce ne trebuie pentru masă, ca să nu ne petrecem ajunul Crăciunului fugind de la un galantar la altul. Carne de porc este pe piaţă, cât se ne ajungă la toţi. Preţurile sunt mai mari sau mai mici, în funcţie de magazin. Iată cum stau acum lucrurile:

Supermarketuri, oferta şi preţurile lor

La Auchan, am găsit muşchi de porc la 20,83 lei kilogramul. Spata e 8,9 lei, iar preţul kilogramului de rasol ajunge la 7 lei. Pulpa cu os: 11,9 lei. Ceafă dezosată este 16,99 lei, iar kilogramul de cap costă 3 lei. Coada se vinde la 8,5 lei kilogramul. O carcasă întreagă – adică un porc fără cap şi fără organe – se dă la 9,5 lei kilogramul. Asta înseamnă că pe tot porcul veţi da cam 300 lei.

Lidl are, ca în fiecare an, o ofertă foarte clară. Toate produsele sunt adunate în galantare alăturate şi sunt bine etichetate. Iată preţurile: Spata fără os costă 12,99 lei. Pulpa dezosată ajunge la 14,99 lei, iar kilogramul de carne pentru gătit se dă la 12,99 lei. Muşchiuleţul este 20,99 lei, în timp ce preţul unui kilogram de piept cu os e 11,99 lei. Ceafa, şi ea cu os, costă 13,99 lei, la fel ca fleica fără şorici.

În Kaufland, kilogramul de spată costă 14,99 lei. Preţul cotletului cu os ajunge la 18,99 lei, iar gulaşul din pulpă de porc se vindea la 15,99 lei. Rasolul de 6,99 lei kilogramul e aşezat, în galantar, aproape de fleica fără os de 12,99 lei şi de pulpa dezosată de 11,99 lei. Preţul kilogramului de ficat de porc este de 4,99 lei.

La Billa, cotletului întreg fără os costă 14,99 lei, iar cel cu os e cu doi lei mai ieftin. Ceafa întreagă cu os costă 12,99 lei, în timp ce pieptul de porc face 9,99 lei. Kilogramul de cap de porc ajunge la 4,99 lei. Kilogramul de jambon este 8,99 lei.

Carne de porc este şi la Carrefour, în Mall. Un kilogram de spată întreagă costă 7,99 lei. Asta înseamnă că întreaga bucată de spată ajunge pe la 40 lei. Cotletul cu os se dă la 9,99 lei. Jambonul este 8,99 lei, iar pulpa de porc costă 11,99 lei. Carnea de porc pentru tocat costă şi ea 11,99 lei kilogramul.

Preţurile din hala de carne a  Pieţei Centrale

Atmosfera din halele de carne din Piaţa Centrală nu-i chiar la fel de plăcută precum cea din supermarketuri. Lume e mai multă, îngrămădeala e mai mare, dar carne este totuşi, din abundenţă. Evident, de la un galantar la altul, preţurile se schimbă. Spre exemplu, la intrarea din holul acoperit al halei, am găsit în galantare ceafă de porc cu os de 13,9 lei kilogramul. Hăt, în capătul halei, kilogramul costă însă doar 11,5 lei. Dacă v-aţi fi dorit să ronţăiţi urechi crocante, direct la tăiatul porcului şi n-aţi avut ocazia să o faceţi, găsiţi în halele de carne, crude, la 11,9 lei kilogramul. Şi tot aici, şorici la 5,9 lei suta de grame, pulpă fără os la 11 lei şi pulpă cu os la 8,7 lei. Spata era 12,9 lei în unele galantare, dar preţul scădea şi până la 9,9 lei.

Viu, din gospodăria ţăranului

Sursele noastre spun că, pe la o fermă din zona Zaclăului s-ar vinde porci, în viu, şi la cinci lei kilogramul. La polul opus, sunt crescătorii griviţeni de porc vietnamez care cer şi 11 lei pe kilogram, în viu, în condiţiile în care un porc ajunge pe la 70 de kilograme.

Preţul mediu al kilogramului de carne de porc în viu este, evident, mai mic decât cel al cărnii deja sacrificate şi curăţate, din supermarket. La Smârdan am găsit, de vânzare, porci cu greutăţi de 60 de kilograme până la 200 de kilograme. Kilogramul de carne în viu este de opt lei. În gospodăriile de la Tuluceşti, cam aceleaşi preţuri. Sunt şi la Vânători crescători care vând kilogramul de carne, în viu, cu opt lei, dar sunt şi mulţi care cer zece lei.

Cumpăr porc, plătesc cu … vin

Avantajul, atunci când lucraţi direct cu crescători, este că uneori puteţi face rost de porc şi fără să-l plătiţi cu bani. Trocul e încă posibil. Pe olx.ro, un gălăţean pe nume Viorel scria că este dispus să plătească două kilograme de vin pentru un kilogram de carne de porc, singura condiţie fiind că animalul să nu fie mai mare de 120 de kilograme.

Foto: arhiva VL

Citit 91015 ori Ultima modificare Marți, 22 Decembrie 2015 01:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.