PIAŢA IMOBILIARĂ - Cât COSTĂ o garsonieră în Galaţi
Foto: Foto-arhivă "Viaţa liberă"

PIAŢA IMOBILIARĂ - Cât COSTĂ o garsonieră în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

* Preţurile sar şi de 90.000 lei, în zonele mai apropiate de centru sau spre Faleză * Vă cumpăraţi o garsonieră curată la preţuri care variază între 65.000 lei şi 80.000 lei * Mai ieftin, găsiţi în Aviaţie sau, de nevoie, în Micro 19, la G-uri * Fiţi atenţi când vă alegeţi locuinţa, să nu vă treziţi, mai târziu, că vreţi să vindeţi şi nu mai aveţi cui


Când spui garsonieră, nu prea te duci cu gândul la vreo locuinţă de lux. Sigur că sunt gălăţeni care şi le-au renovat înainte să le scoată pe piaţă. Ba, unii chiar şi le-au şi utilat cu mobilă nouă şi electrocasnice bune, iar acum vor să le vândă aşa, la cheie, cu un preţ un pic mai mare. Totuşi, indiferent cât de frumos ar arăta camera, chicineta, baia şi holul, spaţiul dintr-o garsonieră rămâne unul restrâns, care nu depăşeşte, de regulă, 30 de metri pătraţi. Pentru un locatar singur şi fără mari pretenţii, e suficient. Pentru o familie tânără, încă merge. Dar pentru un cuplu cu un copil sau doi devine, deja, o locuinţă îngrămădită. Totuşi, cine n-are posibilitatea să-şi cumpere o locuinţă mai mare, n-are ce face şi e din cale-afară de mulţumit şi cu atât.

Iată cam cât cer proprietarii de garsoniere din Galaţi. La negociere o să mai puteţi trage în jos de preţ cu vreo 2.000 sau 3.000 lei, dar nu mai mult de atât.

Case, zone şi preţuri

A-urile din Ţiglina sunt, poate, cele mai cunoscute blocuri de garsoniere din oraş. Sunt mici, de 22-24 metri pătraţi, şi se vând destul de repede (cel puţin cele din blocurile care nu necesită consolidare). Găsiţi la A locuinţe la vreo 15.500 euro.

Apoi, în Ţiglina I, la I-ul lângă care vând florarii, spre exemplu, am găsit garsonieră de 24 de metri pătraţi, complet mobilată (bătrâneşte!) şi utilată la aproape 79.000 lei. La I-urile de pe strada Saturn, preţurile ar putea fi chiar un pic mai mici. Totul depinde însă de starea în care se află garsoniera şi de etajul la care se află. Într-o stare jalnică şi la etajul ultim, s-ar putea să daţi pe ea şi cu câteva zeci de mii de lei mai puţin. Dar cel puţin vreo 10.000 lei îi veţi investi în renovare. Şi abia apoi încep cheltuielile de mobilare şi utilare… Cumva, ajungeţi deci tot acolo.

Găsiţi şi în Ţiglina garsonieră la 65.300 lei, dar la etajul zece. E uşor de cumpărat, dar vă va fi mai greu să o revindeţi la preţ bun. Un indiciu e că şi proprietarul actual se străduieşte de ceva vreme…

Poate şi pentru că panorama e bună, la I-ul de pe Faleză se vând garsoniere mai rar, dar şi la preţuri ceva mai mari. Pe una proaspăt amenajată, proprietarul poate cere şi 95.000 lei sau chiar un pic mai mult, dar… aveţi vedere la Dunăre şi la Parcul Viva!

Pe strada Siderurgiştilor, preţurile sunt tot cam aceleaşi. Cam 80.000 lei e garsoniera care are nevoie de renovare. Or mai lăsa proprietarii din preţ, dar nu vă aşteptaţi la mai mult de 2.000 - 3.000 lei.

Considerabil mai ieftine sunt doar garsonierele din cartierul Aviaţie. Aici, cu puţin peste 63.000 lei găsiţi garsonieră proaspăt renovată, cu parchet laminat, gresie, faianţă şi instalaţii sanitare noi. Dar e la ultimul etaj, iar zona nu-i chiar una pe care gălăţenii să o prefere. Semn clar că nu se îngrămădeşte lumea e că garsoniera are deja luni bune de când e la vânzare.

Sigur, există şi alternativa G-urilor din Micro 19, de până în 20 de metri pătraţi, care se vând şi la 32.000 lei. Dar s-ar putea să nu vă doriţi să locuiţi într-un focar de infecţie şi să vedeţi cum îşi fac veacul pe scara blocului tot soiul de indivizi dubioşi…preţul prea mic e semn clar că ceva nu-i în regulă acolo.

Iar blocuri de garsoniere prin Galaţi mai sunt, aşa că mai găsiţi oferte.

De ce să vă feriţi, când faceţi alegerea

De regulă, blocurile de garsoniere nu sunt racordate la reţeaua de gaz. Şi cum nici n-ar fi rentabil să le racordezi, de butelie o să depindeţi toată viaţă. Apoi, dacă vă cumpăraţi într-un bloc cu rău-platnici, s-ar putea să vi se sisteze apa rece când vă e lumea mai dragă. Iar asta înseamnă că, pentru siguranţă, ar trebui să mai aveţi puse deoparte măcar vreo câteva sute de lei, ca să vă racordaţi separat la apă.

Dacă vă permiteţi altceva decât etajul ultim al blocului, n-ar fi rău să alegeţi o garsonieră situată mai aproape de sol. Teoretic, hidroizolaţia bine făcută ţine şi zece ani, de la momentul realizării ei. Practic, s-ar putea ca după vreo lună sau două, atunci când plouă cu găleata, să fiţi nevoiţi să puneţi ligheanul în mijlocul sufrageriei şi să daţi, pe urmă, o căruţă de bani ca să vă reparaţi hidroizolaţia.

Alternativă: cămin sau apartament cu o cameră

Mai ieftină decât o garsonieră în oraş este una într-un cămin, cum ar fi cele de pe Viaduct sau cele de lângă Liceul CFR. Pe o astfel de garsonieră ar trebui să plătiţi puţin peste 53.000 lei. Unele dintre ele au baie în cameră (cele fără baie proprie se vând şi la 34.500 lei). Totuşi, pe Viaduct aţi fi un pic mai departe de oraş, iar traiul în cămine cu pereţi subţiri are tot felul de dezavantaje.

Dacă aveţi un ban în plus, în loc de garsonieră puteţi cumpăra un apartament cu o cameră, deci o locuinţă cu o bucătărie mai mare şi baie cu cadă. De regulă, preţul unei garsoniere la un etaj intermediar echivalează cu cel al unui apartament cu o cameră, la etaj ultim. Reapar problemele cu hidroizolaţia, dar… deja aveţi apartament, nu garsonieră. Pentru apartamente cu o cameră la etaj intermediar, preţurile sunt mai mari. În Mazepa II, spre exemplu, pe un apartament cu o cameră de 43 de metri pătraţi, proprietarul cerea 136.000 lei şi nu prea negocia. La G-urile de pe strada Roşiori (aproape de Faleză), un proprietar voia, pe un apartament la cheie, 120.000 lei. Dar, în Micro 20, am găsit apartament cu o cameră de 28 de metri pătraţi, proaspăt renovat, la etajul nouă din zece, la 95.000 lei.

Citit 23433 ori Ultima modificare Marți, 26 Ianuarie 2016 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.