ARCA Danei. O gălăţeancă face bine fără să ceară nimic în schimb

ARCA Danei. O gălăţeancă face bine fără să ceară nimic în schimb
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Există oameni în oraşul nostru tăcut, de pe malul  Dunării, care sunt un exemplu viu în ceea ce priveşte implicarea în dezvoltarea comunităţii. Din păcate, numărul acestor gălăţeni nu este deloc impresionat, însă forţa uriaşă de care dau dovadă ne marchează. Nu sunt persoane publice, autorităţi locale sau oameni de afaceri, ci simpli cetăţeni despre care se vorbeşte prea puţin, deşi merită cu desăvârşire să fie scoşi din anonimat. De-a lungul timpului, „Viaţa liberă” şi-a propus să prezinte în pagina săptămânală de Familie oameni care au un cuvânt de spus în comunitate. Printre aceşti oameni se numără şi Dana Hâncu, care a reuşit să aducă fericire pe chipul multor persoane. Deşi merge zilnic la muncă şi are responsabilităţi familiale, îşi împarte timpul în aşa fel încât să pună în mişcare spiritul civic din Galaţi.  

Startul faptelor bune

Dana Hâncu este fondatoarea Asociaţiei pentru Cetăţenie Culturală - ARCA. Ideea de a întemeia această asociaţie a fost marcată de câteva întâmplări triste pentru judeţul nostru. „În anul 2013, au fost inundaţii grave în Galaţi. Atunci văzusem la televizor un tătic care-şi pierduse fetiţa. Am rămas mişcată ce s-a întâmplat şi am considerat că trebuie să fac ceva pentru oamenii din comunitatea mea. Astfel, am încercat să mobilizez gălăţenii să doneze haine sau alimente pentru sinistraţi. Iniţial, crezusem că vor dona în jur de 20 de persoane. Am rămas surprinsă când am văzut că au donat aproximativ 1.000 de persoane. Am mers de la casă la casă ca să donăm ce am colectat. Oamenii locuiau în containere, era o imagine tristă. Organizasem această campanie în calitate de persoană fizică, dar mi s-a recomandat, la un moment dat, să lucrez organizat. Puţin mai târziu, în 2014, am înfiinţat ARCA – Asociaţia pentru Cetăţenie Culturală. Din start, rolul acesteia a fost de a oferi ajutor societăţii gălăţene. Suntem doar cinci membri în organizaţie, iar la evenimente se implică prieteni, cunoscuţi şi voluntari”, ne-a povestit fondatoarea ARCA.

Seminarii şi campanii dedicate oamenilor buni 

Asociaţia a dat dovadă de iniţiativă imediat ce a fost înfiinţată. Pentru că reprezentanţii acesteia urmăresc, în primul rând, problemele sociale ale Galaţiului, au fost organizate, iniţial, campanii de informare în privinţa abuzului emoţional, dar şi o şcoală pentru părinţii care vor să fie mai buni. „Când am fondat ARCA, consideram că este necesar să informăm oamenii în privinţa abuzului emoţional. Atunci, alături de un jurist şi doi psihologi am vorbit despre violenţa domestică. Totodată, au urmat şi alte seminarii de informare. Împreună cu psihologul Olivia Sîntoma am făcut o şcoala pentru părinţi. Timp de  aproximativ patru luni am organizat terapii de grup. Discutam cu părinţii cum să abordeze relaţia cu proprii copii, cum să-şi identifice rănile emoţionale personale, dar şi pe cele ale copiilor”, a declarat Dana Hâncu. O altă iniţiativă a celor de la ARCA este campania „Ghiozdănelul”, prin intermediul căreia câţiva micuţi din familiile vulnerabile din Galaţi au primit ghiozdane cu rechizite pentru noul an şcolar. „Campania „Ghiozdănelul” a început în 2014, după ce-i cumpărasem rechizite băieţelului meu. Cheltuisem în jur de 400 lei, o sumă destul de mare. Mi-am dat seama că pentru familia mea, care are venituri medii, 400 de lei este mult, iar pentru alte familii, banii aceştia pot reprezenta bugetul pentru o lună sau chiar mai mult. Aşa am început să colectăm ghiozdănele pentru copii. Am strâns aproximativ 30 de ghiozdane, iar în 2015 am colectat în jur de 70. Totodată, anul acesta, am mers cu micuţii care au primit ghiozdane la spaţiul de joacă. M-a bucurat foarte mult faptul că au participat voluntari, care au avut grijă de copii”, îşi aminteşte Dana Hâncu.

Să alergăm pentru Spitalul Copiilor!

Anul trecut, Asociaţia 1 leu a lansat un apel naţional, prin care solicita tuturor românilor să contribuie la construirea unui Spital pentru Copii cu afecţiuni oncologice. Apelul a răsunat în scurt timp şi la Galaţi. Astfel, zeci de gălăţeni au alergat şi au donat în Grădina Publică pentru Spitalul Copiilor. „În anul 2015 l-am cunoscut pe Alex Zamfir, care iniţiase o campanie de colectare de fonduri pentru construirea unui Spital de Copii la Bucureşti. Ne-am gândit că este mai bine să avem un astfel de spital la noi în ţară, decât să se cheltuiască sume uriaşe pentru a trimite copiii în străinătate. Este o idee minunată, care merită susţinută de toată ţara. La acest spital ar putea veni toţi copiii, indiferent de clasa lor socială. S-a pornit de la zero, practic. Anul acesta vrem să strângem bani ca să putem cumpăra terenul. Cu siguranţă, din primăvară vom relua alergările cu scop caritabil. Avem încredere în oamenii simpli că pot contribui la construirea acestui spital”, a mai spus Dana Hâncu. 

Întâlniri cu persoanele cu afecţiuni oncologice

Deşi ARCA nu are nicio susţinere financiară din exterior, singurii bănuţi fiind colectaţi doar cu ajutorul formularelor de doi la sută, reprezentanţii asociaţiei îşi propun să fie întotdeauna aproape de gălăţeni. La începutul acestui an, ARCA a contribuit la organizarea unui grup de suport pentru persoanele cu afecţiuni oncologice, pe care planifică să-l extindă. „Majoritatea evenimentelor pe care le organizez au legătură cu experienţele mele anterioare. Recent am creat un eveniment pentru persoanele care au suferit sau suferă de cancer, dar şi pentru cei care sunt afectaţi indirect din cauza acestei boli. Am observat că oamenii aceştia au nevoie de susţinere. La prima întâlnire, au fost doi psihologi, iar la evenimentul următor am promisiunea că va veni şi un medic  Întâlnirea cu persoanele cu afecţiuni oncologice şi cu cei interesaţi de afecţiunile respective va avea loc joi, pe data de 25 februarie, de la ora 18,00, la Ethos Cafe. Oamenii au nevoie să vadă că există persoane care au reuşit să treacă peste astfel de experienţe şi sunt sănătoase. Totodată, trebuie să afle la ce medic să apeleze, ce tratament este mai bun, ce regim alimentar să ţină. Mi-a promis şi un nutriţionist că va colabora cu noi. Mai mult, vrem să le spunem de ce tratamente gratuite pot beneficia. Spre exemplu, unele femei nu ştiu că testul Papanicolau este gratuit pentru cele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, conform unui program desfăşurat din 2012 până în 2017. Aşteptăm cu mare drag să ni se alăture psihologii, nutriţioniştii şi medicii. Pe mine m-a determinat să promovez acest grup de susţinere faptul că l-am cunoscut pe Cristi Popa sau Cristi Veselie, cum îi spunem noi. Cristi este un copil de 5-6 ani, care a fost depistat cu cancer la cap, la vârsta de un an. Boala a recidivat, iar familia avea nevoie de un ajutor material. Un prieten, Alex Nistor, mă rugase să mă implic şi am făcut-o. Băieţelul a pierdut vreo patru ani la Spitalul Fundeni. Astăzi, Cristi aşteaptă să meargă în clasa I, iar pentru noi toţi este un exemplu viu că poţi trece peste afecţiunile oncologice." 

Terapie gratuită la Centrul de Sănătate

Un alt proiect desfăşurat de ARCA şi de colaboratorii asociaţiei cu scopul de a strânge donaţii pentru „Spitalul de oncologie pediatrică” este „Terapia Yumeiho”. Astfel, pe data de 6 februarie, între orele 11,00 şi 14,00, gălăţenii pot beneficia de o terapie japoneză gratuită, la Centrul de Sănătate Galaţi (Bulevardul Dunărea, nr. 60). „Organizăm pentru a doua oară aplicarea terapiei Yumeiho cu scopul strângerii de fonduri pentru Spitalul Copiilor. Terapeuţii sunt voluntari, terapia fiind una specială. Tratează scolioza, în special la copii, dar şi tot felul de afecţiuni ale oaselor", a completat Dana Hâncu.

„Copiii cu talente trebuie promovaţi”

În decursul acestui an, fondatoarea ARCA intenţionează să promoveze copii cu diverse talente artistice, care, din păcate, nu sunt cunoscuţi publicului gălăţean. „Sunt atâţia copii care cântă, dansează, scriu versuri, mânuiesc perfect un instrument, dar nu sunt promovaţi. Galaţiul trebuie să cunoască aceste generaţii de talente. Doar la Liceul de Artă sunt zeci de astfel de copii, pe care noi trebuie să-i descoperim”, a conchis Dana Hâncu.

Cu siguranţă, astfel de oameni nu pot decât să ne inspire, dar şi să ne trezească semne de întrebare. Oare noi cum aducem plus valoare acestui oraş?

Citit 5611 ori Ultima modificare Marți, 02 Februarie 2016 00:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.