Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au trimis în judecată, în septembrie 2015, 15 persoane care făceau parte dintr-un grup organizat specializat în traficul de droguri.
Astfel, Robert Mihai Petean, Viorel Alexandru Vasiliu, Doru Alexandru George, Mihail Harţuche, Tincuţa Ionela Popovici, Daniel Paul Radu, Doru Ciprian Benchea, Mihai Florin Pisică, Cosmin Andrei Ariton, Ciprian Călinescu Costandache, Andrei Eduard Cristea, Adrian Răzvan Mighiu, Claudiu Andrei Mihalache, Andrei Tudose şi Cristian Nicolae Vasiliu au dat socoteală în faţa judecătorilor Tribunalului Galaţi, care au dispus şi pedepsele care se impun în această cauză.
O parte dintre inculpaţi sunt acuzaţi de trafic de droguri de mare risc, iar alţii au ajuns în fata judecătorilor după ce au deţinut şi consumat substanţe interzise.
Indiferent de natura acuzaţiilor, toţi cei 15 inculpaţi s-au ales cu pedepse care variază de la câteva luni de închisoare cu suspendare, până la câţiva ani de stat după gratii.
Revânzarea duce la închisoare
Unul dintre cei care cumpăra marijuana şi pentedronă, Robert Mihai Petean, iar apoi o revindea diferiţilor consumatori, s-a ales cu o pedeapsă de patru ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor pe o perioadă de doi ani. Magistraţii au decis să îi deducă din pedeapsă lui Petean perioada de arest preventiv şi cea de arest la domiciliu, această ultimă măsură fiind prelungită odată cu pronunţarea sentinţei.
Cel care îl aproviziona iniţial pe Petean cu droguri, Alexandru Viorel Vasiliu, s-a ales cu o pedeapsă de doar zece luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată. Vasiliu va rămâne sub control judiciar, iar din pedeapsa aplicată i se va scade perioada petrecută în arest preventiv şi arest la domiciliu
Un alt personaj de la care Petean se aproviziona cu droguri, Alexandru George Doru, a fost condamnat la patru ani închisoare. Magistraţii au menţinut şi măsura preventivă a arestului la domiciliu faţă de acest inculpat.
Cumpăra de pe internet şi aproviziona alţi dealeri
Alexandru George Doru, care cumpăra drogurile de pe internet, îl folosea în afacere şi pe fratele său minor, Mihail Harţuche, faţă de care s-a luat măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o durată de doi ani. Mihail Harţuche va rămâne sub control judiciar şi pentru următoarea perioadă. Şi concubina lui Alexandru Doru a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT, aceasta fiind condamnată la o pedeapsă de trei ani şi şase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată.
Un alt distribuitor de droguri, Paul Daniel Radu, a fost condamnat la o pedeapsă un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată.
Daniel Radu se aproviziona cu droguri de la Ciprian Doru Benchea, care vindea doar cantităţi mai mari de 10 grame. Benchea a fost condamnat la o pedeapsă de un an şi şase luni închisoare şi va rămâne sub control judiciar.
Cu aceeaşi pedeapsă s-a ales şi Mihai Florin Pisică, care cumpăra droguri de la Daniel Radu şi le revindea apoi consumatorilor.
Consumatorii, judecaţi şi condamnaţi
În timpul anchetei, procurorii DIICOT au identificat şi mai mulţi consumatori de droguri, pe care i-au trimis ulterior în judecată în acelaşi dosar cu distribuitorii. Astfel, Andrei Cosmin Ariton, Andrei Claudiu Mihalache şi Răzvan Adrian Mighiu, au primit câte şapte luni închisoare cu suspendare, iar Călinescu Ciprian Costandache a fost condamnat la o pedeapsă de şase luni închisoare cu suspendare.
Tot pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu au fost condamnaţi, la câte trei luni închisoare cu suspendare şi Andrei Tudose şi Nicolae Cristian Vasiliu.
Cu cea mai mică pedeapsă a scăpat Eduard Andrei Cristea, care va fi asistat zilnic, ca măsura educativă, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Galaţi, pe o durată de patru luni, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu. Toţi cere nu vor ajunge după gratii au de efectuat şi câte 80 de zile de muncă în folosul comunităţii fie la Primăria Galaţi, la ADP, Biblioteca „V.a. Urechea” sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.
Judecătorii gălăţeni au dispus şi confiscarea mai multor sume de bani, dar şi a drogurilor găsite la locuinţele sau asupra inculpaţilor din prezenta cauză.
De asemenea, fiecare inculpat în parte trebuie să achite şi câte 1.500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Decizia luată de judecătorii Tribunalului Galaţi nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel atât de procurorii DIICOT, cât şi de fiecare inculpat, o parte dintre ei uzând deja de această posibilitate.