Candidaţii la PERMISUL AUTO pică proba de traseu în masă. ȘCOLILE DE ȘOFERI, arătate cu degetul

Candidaţii la PERMISUL AUTO pică proba de traseu în masă. ȘCOLILE DE ȘOFERI, arătate cu degetul
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Aproape 50 la sută din numărul candidaţilor care dau prima dată proba de traseu în vederea obţinerii unui permis de conducere primesc calificativul „respins” * Galaţiul se situează sub media naţională la promovabilitate


Teoria ca teoria, dar practica ne omoară. Aspiranţii la permisul de conducere ştiu asta cel mai bine, mai ales după ce reuşesc să treacă de examinarea teoretică, iar drumul le este deschis către proba finală, cea de traseu. Îndemânarea, abilităţile personale, dar mai cu seamă ceea ce au învăţat la cursurile de şoferie sunt elemente care tranşează dur cele două tabere, ale admişilor şi respinşilor, făcându-le aproape egale. Cel puţin asta arată rezultatele înregistrate în primele trei luni ale acestui an, când diferenţa între cei admişi la traseu şi cei picaţi a fost de mai puţin de 200. Cea mai mică promovare a fost înregistrată, aşa cum era de aşteptat, acolo unde au existat şi cei mai mulţi examinaţi, respectiv la proba pentru permisul de categoria B. Din cei 2.741 de aspiranţi, puţin peste 49 la sută au demonstrat destule abilităţi practice cât să ia carnetul.

„Totalul candidaţilor examinaţi la proba practică pentru toate categoriile de permis a fost de 3.277, fiind admişi doar 1.719. Procentul de promovare este astfel de 52,46 la sută”, se arată în raportarea Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor Galaţi.

Examinatorii sunt de părere că ceea ce duce la o respingere în masă a candidaţilor la proba de traseu este slaba pregătire a acestora de şcolile ale căror cursuri le urmează, susţinând că o exigenţă şi o implicarea mai mare a instructorilor ar duce la o mai bună calificare a viitorilor şoferi.

„O concluzie care poate fi desprinsă din situaţia prezentată mai sus este aceea că procentul de promovare la prima examinare este foarte scăzut. Acest lucru presupune o mai mare implicare a directorilor de şcoli de conducători auto în activitatea de pregătire pe care o desfăşoară proprii angajaţi”, se arată în documentul citat.

În Galaţi funcţionează, la acest moment, 30 de şcoli de şoferi. Unitatea care s-a prezentat la examinări cu cei mai mulţi candidaţi în primul trimestru al acestui an a fost „Scatec”, cu 204 elevi din care au fost admişi 46. Cei mai puţini candidaţi au fost aduşi la examinare de şcoala de şoferi „Regata”, ambii elevi trecând cu bine de proba de traseu.

Galaţiul, sub media pe ţară

Cu un procent de promovare de 52,46 la sută, judeţul Galaţi nu ocupă o poziţie prea onorantă la capitolul pregătire pentru viitorii conducători auto, situându-se destul de jos în clasamentul judeţelor care au avut peste 3.000 de candidaţi la examenul de permis în primul trimestru al lui 2016. Cluj, Constanţa, Maramureş sau Dolj sunt doar câteva dintre judeţele cu mulţi candidaţi unde rata de admitere a fost mai ridicată decât cea de la Galaţi. Media de promovare pe ţară este de 54,55 la sută.

Citit 59097 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.