Contract uriaş pentru DAMEN Galaţi: Spărgător de gheaţă de 200 de milioane de dolari (VIDEO)

Contract uriaş pentru DAMEN Galaţi: Spărgător de gheaţă de 200 de milioane de dolari (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

 

Un spărgător de gheaţă, parte a unui proiect mai amplu al Diviziei Antartica a Australiei, va fi construit până în anul 2019 la Şantierul Naval Damen Galaţi, un contract în acest sens fiind semnat, ieri, la Hobart (Tasmania), între reprezentanţii Guvernul australian, contractorul britanic SERCO şi Grupul Damen, a anunţat Nineta Bărbulescu, ambasadorul României în Australia şi Noua Zeelandă, prezentă la festivitatea de semnare a contractului.

"Sunt mândră şi încântată să fiu aici la Hobart, astăzi (ieri - n.r.), la ceremonia de semnare a contractului pentru construirea următorului spărgător de gheaţă pentru Antartic Division în România, la Şantierul Naval Damen Galaţi! Recunoştinţa mea pentru determinarea guvernului australian, reprezentat de Hon. Julie Bishop MP şi Hon. Greg Hunt MP. (…) Sunt mândră că sunt româncă, sunt onorată de a servi în calitate de ambasador al ţării mele în Australia şi absolut încântată de performanţele deosebite ale prietenilor mei din Galaţi! Astăzi, un vis tocmai a început să devină realitate!”, arată doamna Ambasador Nineta Bărbulescu, gălăţeancă de origine, într-o postare pe o reţea de socializare.

Gălăţeanca, reprezentând ţara noastră în îndepărtata Australie, saluta încă din octombrie 2015 anunţul făcut de prim-ministrul australian, Malcolm Turnbull, privind construirea unui spărgător de gheaţă la Damen Galaţi, în costul total al contractului - estimat la 1,2 miliarde de dolari - fiind inclusă proiectarea, construcţia, operarea şi mentenanţa navei. Nava reprezintă cea mai mare investiţie a guvernului federal australian din programul destinat Antarcticii. Construcţia navei propriu-zise este estimată la circa 200 de milioane de dolari.

"Sunt cu adevărat mândră de acest moment foarte important al relaţiilor bilaterale dintre România şi Australia, o recunoaştere la nivel mondial a standardelor profesionale ale echipei Şantierului Naval Galaţi. Spărgătorul de gheaţă „Made in România”, „Made in Galaţi”, oraşul meu natal, înseamnă următoarea generaţie de spărgătoare de gheaţă, mai rapide, mai mari, mai puternice şi cu o rezistenţă sporită", declara, la acea vreme, doamna Ambasadoar Nineta Bărbulescu.

Nava va furniza celor trei staţii australiene permanente de cercetare din Antarctica şi staţiei din insula Macquire încărcătură, echipamente şi personal. Fiind o navă de cercetare, cu facilităţi de laborator extinse, va putea găzdui până la 116 oameni de ştiinţă şi va permite staţionarea a patru elicoptere şi două ambarcaţiuni de aterizare. Nava va avea o lungime de 156 de metri şi o capacitate de 23.400 tone.

Citit 34853 ori Ultima modificare Luni, 02 Mai 2016 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.