UPDATE. Fost manager de spital, trimis în judecată de DNA, pentru LUARE DE MITĂ
Foto: Sursa foto: tecuceanul.ro

UPDATE. Fost manager de spital, trimis în judecată de DNA, pentru LUARE DE MITĂ
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

UPDATE, 26 septembrie: Fostul manager al Spitalului Municipal din Tecuci, Teodor Negru, rămâne sub control judiciar. Asta au decis în urmă cu câteva zile judecătorii Tribunalului Galaţi, cei care au primit spre soluţionare cauza. Teodor Negru a fost trimis în judecată, la începutul lunii iunie 2016, de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, sub acuzaţia de luare de mită.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Galaţi, unde a avut deja trei termene, unul fiind o amânare din cauză că inculpatul a lipsit. Judecătorii gălăţeni au stabilit un nou termen pe data de 6 octombrie, dată la care avocatul fostului manager trebuie să „depună la dosar acte în circumstanţiere”.

Teodor Negru a fost trimis în judecată după ce procurorii DNA l-au acuzat că, în perioada 2014 - 2016, în calitate de manager al Spitalului „Anton Cincu” din Tecuci, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins şi primit suma de 10.000 de euro de la administratorul unei societăţi comerciale (martor denunţător). Banii au fost remişi pentru ca un contract încheiat în anul 2014 să se desfăşoare în bune condiţii şi pentru deblocarea plăţii unor facturi emise de societatea comercială respectivă către Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci.

Anchetatorii DNA au arătat faptul că, pe 21 iulie 2014, a fost semnat un contract finanţat din fonduri europene, în urma câştigării unei licitaţii publice, cu Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci, având ca obiect dezvoltarea, instalarea şi mentenanţa unui sistem informatic pentru deservirea acestei unităţi spitaliceşti, valoarea contractului fiind de 870.921 de lei.

După semnarea contractului, susţin procurorii, Negru i-ar fi solicitat administratorului societăţii comerciale care a câştigat licitaţia suma de 20.000 de euro, în vederea achitării la timp a facturilor şi în vederea punerii la dispoziţie a tuturor datelor necesare derulării în bune condiţii a contractului. Administratorul societăţii a considerat că suma cerută este nejustificat de mare, motiv pentru care a „negociat” cu managerul spitalului, la final mita scăzând până la 10.000 - 12.000 de euro.

De la stabilirea acestei sume şi până în 2015, Negru ar fi primit, prin doi intermediari, suma totală de 7.000 de euro. „La începutul anului 2015, societatea martorului denunţător a încheiat cu Spitalul Municipal „Anton Cincu”, reprezentat de inculpatul Negru Teodor, un contract post-implementare cu durata de un an, având ca obiect asigurarea mentenanţei părţii software a proiectului”, susţin procurorii.

Deşi se semnase un nou contract, conducerea Spitalului din Tecuci a refuzat la plată mai multe facturi, aşteptând probabil să primească şi restul banilor din suma stabilită iniţial.  

Nemulţumit de acest aspect, administratorul societăţii a mers şi l-a denunţat pe Teodor Negru, iar pe 12 aprilie 2016, acesta a fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupţie după ce a primit de la persoana denunţătoare ultima tranşă din „datoria” pretinsă, respectiv suma de 13.200 de lei (echivalentul a 3.000 de euro).


Fost manager de spital, trimis în judecată de DNA, pentru LUARE DE MITĂ

Conform procurorilor DNA, pe 21 iulie 2014 a fost semnat un contract finanţat din fonduri europene, în urma câştigării unei licitaţii publice, cu Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci, având ca obiect dezvoltarea, instalarea şi mentenanţa unui sistem informatic pentru deservirea acestei unităţi spitaliceşti, valoarea contractului fiind de 870.921 de lei.


Fostul manager al Spitalului Municipal din Tecuci, Teodor Negru, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, sub acuzaţia de luare de mită.

Teodor Negru este acuzat că, în perioada 2014 – 2016, în calitate de manager al Spitalului „Anton Cincu” din Tecuci, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins şi primit suma de 10.000 de euro de la administratorul unei societăţi comerciale (martor denunţător). Banii au fost remişi pentru ca un contract încheiat în anul 2014 să se desfăşoare în bune condiţii şi pentru deblocarea plăţii unor facturi emise de societatea comercială respectivă către Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci.

Conform procurorilor DNA, pe 21 iulie 2014 a fost semnat un contract finanţat din fonduri europene, în urma câştigării unei licitaţii publice, cu Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci, având ca obiect dezvoltarea, instalarea şi mentenanţa unui sistem informatic pentru deservirea acestei unităţi spitaliceşti, valoarea contractului fiind de 870.921 de lei.

Imediat după încheierea contractului, Negru i-a solicitat administratorului societăţii comerciale respective suma de 20.000 de euro, în vederea achitării la timp a facturilor şi în vederea punerii la dispoziţie a tuturor datelor necesare derulării în bune condiţii a contractului. Întrucât administratorul societăţii a considerat că suma cerută este nejustificat de mare, în urma „negocierilor” purtate între martorul denunţător şi Teodor Negru, acesta din urmă a acceptat ca suma pretinsă drept mită să fie în valoare de 10.000 - 12.000 de euro.

În perioada 2014-2015, Teodor Negru a primit, prin doi intermediari, suma totală de 7.000 de euro. „La începutul anului 2015, societatea martorului denunţător a încheiat cu Spitalul Municipal „Anton Cincu”, reprezentat de inculpatul Negru Teodor, un contract post-implementare cu durata de un an, având ca obiect asigurarea mentenanţei părţii software a proiectului”, susţin procurorii.

În urma încheierii acestui nou contract, societatea respectivă a emis mai multe facturi, care au fost refuzate la plată, invocându-se diverse motive. Mai mult, managerul spitalului a informat societatea că nu va achita facturile decât după ce va primi toţi cei 10.000 – 12.000 de euro, conform înţelegerii iniţiale.

Administratorul societăţii a mers şi l-a denunţat pe Teodor Negru, iar pe 12 aprilie 2016, acesta a fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupţie după ce a primit de la persoana denunţătoare ultima tranşă din „datoria” pretinsă, respectiv suma de 13.200 de lei (echivalentul a 3.000 de euro). După flagrant, Teodor Negru şi-a dat demisia din funcţia de conducere de la spitalul din Tecuci.

Fostul manager al Spitalului din Tecuci va fi judecat la Tribunalul Galaţi. (7 iunie 2016)

Citit 6576 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 12:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.