CÂȚI BANI au făcut MARII FERMIERI ai judeţului Galați, în ultimii cinci ani
Foto: Sursa foto: Internet

CÂȚI BANI au făcut MARII FERMIERI ai judeţului Galați, în ultimii cinci ani
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Din pământ se pot scoate milioane de lei pe an, dar numai cine ştie agricultură şi are bani de investit în tehnologie poate reuşi


Anul agricol trecut a fost unul greu. Încă din toamna precedentă începuse o secetă rău prevestitoare, care a prăpădit culturile de rapiţă de la primele stadii de dezvoltare. Nici până la lăsarea frigului şi nici în primăvară n-a plouat suficient, iar în iunie, iulie şi august a fost pârjol în câmp. S-au mai plâns agricultorii de: invazii ale dăunătorilor, atacuri ale bolilor (aproape toate câte sunt în manuale, la vie, spre exemplu) şi câte şi mai câte alte greutăţi. Şi, totuşi, majoritatea marilor ferme din Galaţi au terminat anul cu un profit destul de consistent. E semn că cine ştie să facă treabă o scoate cumva la capăt şi în condiţii vitrege. Sau îşi asumă pierderea şi face tot posibilul să revină pe plus în anul care vine. Iată cum le-a mers unora dintre cei mai mari fermieri din judeţ.

Agrocov, afaceri de 10 milioane, anul trecut

Societate administrată de oamenii de afaceri Ion Bujor şi Andrei Banaga, Agrocov SRL are în lucru o suprafaţă de circa 6.000 de hectare. Fermele sunt dotate cu utilaje ultramoderne, silozuri şi flotă de transport a cerealelor. Societatea gălăţeană a făcut, anul trecut, afaceri de 10.720.316 lei. La final de an, profitul raportat a fost de 1.061.843 de lei.

Comparativ cu anul precedent, societăţii i-a mers totuşi, mai prost. Cifra de afaceri raportată pentru 2014 fusese de 14.664.089 de lei, iar profitul, de 6.484.041 de lei. Pe lângă faptul că face agricultură performantă, societatea a încasat, anul trecut, a doua cea mai mare despăgubire pentru seceta din vară. Era vorba, potrivit datelor APIA, de circa un million de lei.

În general, în ultimii cinci ani, cifra de afaceri n-a scăzut sub 11 milioane de lei anual, iar profitul a coborât într-un singur an (2012) sub pragul de un milion de lei.

Agrogal, pe pierdere

Societatea controlată de omul de afaceri italian Giovani Glandi, Agrogal SA, a ieşit pe pierdere anul trecut. Mai exact, la afaceri de 33.277.009 lei, pierderea raportată a fost de 1.444.654 de lei.

Evident, nu aşa merg lucrurile la Agrogal, an de an. În 2014, la afaceri de 35.515.720 de lei, profitul fusese de 255.286 de lei. Cam aşa au stat lucrurile, la Agrogal, în ultimii cinci ani: un an sau doi pe profit, unul pe pierdere. Cifra de afaceri n-a scăzut, însă, niciodată sub 30 de milioane de an.

Agrimat - performanţă şi bani

Producţia de lapte a Agrimat Matca SRL a fost în creştere, în anii din urmă, ajungând în prezent la 15.000 de litri pe zi. Pe lângă ferma de vaci Holstein, Agrimat mai înseamnă însă şi culturi vegetale. Odată cu afacerile bine făcute, au venit la ferma din comuna Matca şi banii. Anul trecut, spre exemplu, cifra de afaceri a societăţii manageriate de inginerul zootehnist Gavrilă Tuchiluş a fost de 22.439.892 de lei, iar profitul de 466.667 de lei.

Bani mai mulţi rămăseseră însă în anii din urmă. Spre exemplu, în 2014, profitul fusese de 727.710 lei. Mai important decât profitul ni se pare, însă, faptul că cifra de afaceri n-a scăzut decât o dată, în ultimii cinci ani, sub pragul de 20 de milioane de lei.

Condor Matca creşte încet, dar sigur

Cel mai mare producător local de ouă, Condor Matca, a avut un parcurs ascendent în ultimii cinci ani. Societatea administrată de inginerul Ion Gavrilă n-a înregistrat însă creşteri explozive. În 2011, cifra de afaceri era de 9.826.736 de lei, iar profitul de 95.533 de lei. Cifrele au mai crescut de atunci şi, din 2013 încoace, s-au stabilizat. Deja de trei ani, cifra de afaceri depăşeşte constant pragul de 13 milioane lei, iar profitul este şi el de peste 120.000 de lei pe an. Vorbim însă despre o societate condusă eficient, care a investit două milioane de euro în modernizarea bateriilor în care cresc găini, chiar înainte ca legea să înceapă să impună astel de condiţii de producţie.

Citit 4297 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.